Yüzen Havuzlar

Rekreatif alan kullanımında ilginç bir tasarım olan yüzen havuzların tarihi 19. yüzyıla dayanıyor. 19. yüzyılın ikinci yarısında oluşturulan havuzlar kamusal alan özelliği taşıyarak burada birçok davet ve organizasyona ev sahipliği yapmış.

O dönemde halk tarafından “floating bath” olarak tanımlanan bu havuzlar hem temizlik işleri hem de yüzme aktivitesi için kullanılırmış. Günümüze kadar taşınan yüzen havuz konsepti bugün de farklı tasarımlarla öne çıkıyor. Yüzen havuzların temel amacı, bugün denizle bağı kopan halkı yeniden suyla buuşturmak ve ada kentinde yaşadıklarını onlara hatırlatmak olarak ifade ediliyor.

Yüzen havuz tasarımlarına verilecek örneklerden bazıları Bronx’taki “Floating Pool Lady”, Berlin’deki “Badeschiff”, Amsterdam’daki “Urban Beach” ve New York’a yeni tasarlanan “+Pool” projeleri.

Floating Pool Lady (Bronx, New York)
Hareket edebilir bu mekanın ana konsepti alışılmadık bir yüzme havuzu oluşturarak bir kamusal alan ortaya çıkarmak. The Neptune Foundation tarafından 4 Temmuz 2007 tarihinde hizmete sunulan bu tasarımın fikir anası Ann Buttenwieser, mimarı ise Jonathan Kirschenfeld. İlk olarak Broklyn’de Barretto Point Parkı’na inşa edilip orada bir süre hizmet veren tasarım daha sonra Bronx Nehri’ne taşındı.

Havuz, kendine yeterli bir konseptte hazırlandı ve çevresindeki mahallelere hizmet veriyor. Tasarımda soyuma odaları, duşlar, güneşlenme alanı, bar ve havuz manzaralı bir yemek salonu bulunuyor. Bu proje, 19. yüzyılda oluşturulan “floating baths” projesinin geliştirilmiş hali. Geçmişte temizlik ve yüzme faaliyetleri için oluşturulan bu havuzların yeni versiyonu 25 metre derinliğinde, yaklaşık 174 kişiyi bulundurabilecek kapasitede 7 şeritli bir yüzme havuzu.

Urban Beach (Amsterdam)
O + A tarafından Amsterdam’da tasarlanan Urban Beach isimli bu proje devam eden, katlanmış ve kalkık bir banda benziyor. Projenin, katlanabilir özelliği yazın açık hava sineması gibi çeşitli aktivitelerin gerçekleşmesine olanak sağlıyor.

Ana platform olan suyun üzerinde yükseltilmiş şerit, manzara alanı oluşturmak için havuzun etrafını sarıyor. Bu proje, yüzme havuzu işlevinin yanında seyir terası yaratarak önemli bir kamusal alan da ortaya çıkarıyor.

Badeschiff (Berlin)
Yük gemisinin dönüştürülmesiyle tasarlanan Bedeschiff 2004 yılında çok disiplinli bir sanat projesi olarak açıldı. Spree Nehri’nde batmış bir tekneden 8 m x 32 m boyutlarındaki bir havuz yaratıldı.

Yerel sanatçı Susanne Lorenz tarafından tasarlanan çalışma, nehrin üzerinde kent yaşamını daha eğlenceli kılmak amacıyla ortaya çıktı.

Sıcak havalarda açık bir rekreatif alan sunan tasarım, mimar Gil Wilk’in yönlendirmesi ile de kış aylarında eğimli saunalar bulunduran saydam bir barınağa dönüşüyor. Mekan haftanın her günü saat 8:00’dan 24:00’a kadar açık.

+ Pool (New York)
Henüz tasarım aşamasında olan bu proje New York’ta East River’a inşa edilecek. +Pool projesi 9.000 m²’lik olimpik bir havuz. Tasarım, hem çocuklar için iyi bir oyun alanı, hem de yetişkinler için güzel bir spor ve dinlenme mekanı.

Family Architects ve PlayLab’ın ünlü inşaat firması Arup ile ortaklaşa gerçekleştireceği bu tasarımın en önemli tarafı nehir suyunu havuzun duvarlarından filtrelenerek geçmesi. İç içe katmanlar halinde oluşturulan filtreler bakteri ve atıklara karşı korma sağlayarak sağlıklı bir ortam yaratıyor. Filtreleme sistemi üç aşamadan oluşuyor. Birincisi ayırma, ikincisi filtreleme ve üçüncüsü ise dezenfekte işlemi.

Kirliliğinden dolayı yüzmeye elverişli olmayan nehirin işlevsel olarak kullanılmasına olanak sağlayan bu proje aynı zamanda kent içinde önemli bir kamusal alan yaratıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın