Arkitera E-Bültenleri

Email adresiniz yeterli
Üyelikten Çıkış
E-Bülten Arşivi

Haberler

Forumda tartışYazıları büyütYazıları küçültBu sayfanın PDF görüntüsünü alBu sayfayı yazdırBu sayfayı arkadaşına gönderBu sayfayı rapor et

Mimar Kadir Topbaş meslektaşlarını kızdırdı

Tarih: 6 Nisan 2006 Kaynak: Referans Yazan: Emine İnce
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Kartal Sanayi Bölgesi merkezi iş alanları ve Küçükçekmece sahilinde iç-dış kumsal rekreasyon alanlarının planlanması için açılan yarışmaya Türk mimarların davet edilmemesini, "İpek kumaşı herkes dikemez. Dikebilecek kişilerle temasa geçtik" diyerek açıkladı. Mimar başkanın açıklamasına meslektaşlarından tepki geldi. Mimarlar Odası (MO) Başkanı Oktay Ekinci, yarışmayı "duygu yoksunu" olarak yorumladı.

Kentsel dönüşüm ve tasarım için dünyaca ünlü 6 mimara çizdirilen projeler arasından uygulanacak iki proje belirlendi. Topbaş, İstanbul Metropolitan Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi'nde (İMP) dün düzenlenen toplantıyla uluslararası değerlendirme kurulunun kararını açıkladı. Kartal Sanayi Bölgesi merkezi iş alanlarını İngiliz mimar Zaha Hadid ve ekibi, Küçükçekmece-Avcılar iç-dış kumsal alanı kentsel tasarımının planlamasını ise Malezyalı mimar Ken Yeang ve ekibi yapacak.

Türk mimarlar yeterli değil
Yarışmaya Türk mimarların davet edilmemesiyle ilgili eleştirileri cevaplayan Topbaş, bu fikrin geçen yıl düzenlenen Mimarlık Kongresi'nde ortaya çıktığını hatırlattı. Topbaş, "Türk mimarları bu oluşumun içine nasıl katarız, diye düşündük. Ancak kendini kanıtlamış mimarlar, onların isimlerini kullanıp, yarışmayı kendi vatandaşlarımıza kazandırırız diye düşünüyorlar. Bu nedenle de böyle organizasyonlara katılmıyorlar" dedi. Dünyadaki bazı mimarların yaptıkları bir projeyle bir şehri turizm merkezi haline getirebildiklerini belirten Topbaş, böyle yapılar yapacak Türk mimarların olmadığını, yerli mimarların bu düzeyde eğitim almadıklarını savundu. "İpek kumaşı herkes dikemez" diyen Topbaş, dikebilecek terzilerle temasa geçtiklerini ileri sürdü.

Türk mimarlara davetiye gönderilmemesiyle ilgili eleştirilere rağmen sessizliğini koruyan M.O. Başkanı Ekinci, sessizliğini bozdu. Yöntemin baştan tartışmalı olduğunu kaydeden Ekinci, her şeye rağmen Türk mimarlarına da dünyadaki meslektaşlarıyla birlikte kendi kentleri için proje geliştirme hakkı tanınması gerektiğini söyledi. Ekinci, yarışmayı duygu yoksunu olarak nitelendirerek bu konuda 6 ünlü mimarın düşüncelerini, belediyenin olası mazeret açıklamalarından daha çok önemsediğini söyledi. Arkitera Mimarlık Merkezi ortaklarından mimar Ömer Yılmaz da uluslararası başarı kazanan bir Türk mimarı olmamasına rağmen, yerli mimarların yurtdışında son derece başarılı işlere imza attıklarını söyledi. Yılmaz, şehri değiştirecek olanın da mimarlar değil belediye başkanı olduğunu vurguladı.

Başkan Topbaş, ayrıca Haydarpaşa için de yarışma yapılacağını açıkladı.

İstanbul'u değiştirecek projeler
İngiliz Zaha Hadid'in Kartal Alt Merkez ve Kartal-Pendik Kıyı Kesimi Kentsel Dönüşümü için uygulanacak projesi, alanın etrafındaki doku ile bağlantısının bir mimari ağ ile sağlanmasını öngörüyor. Cadde kesişim noktalarında ilginç bina tasarımları denenecek. Küçükçekmece-Avcılar İç-Dış Kumsal Alanı Kentsel Tasarımı'nı yapacak olan Ken Yeang ve ekibinin projesi binaları deprem riskine karşı bağımsız planlamış. Avcılar tarafında yerel halkın bir araya geleceği merkez binası ve tesis önerilirken Küçükçekmece tarafından ise eğlenme ve eğitim amaçlı "Eco World", Bakırköy'e doğru ise marina, yat kulübü ve müzesi ile 7 yıldızlı otel öngörülüyor.

TakipYorumlarYorum Sayısı: 252

26 Şubat 2008, 09:27Yazan: Omer YilmazÜzerinde tartışılması gereken bir durum kuşkusuz. Neoliberal Zaha Hadid 5 - Toplumcular 0.

26 Şubat 2008, 09:23Yazan: Emine MerdimKartal Belediyesi 3 senedir ayda bir Kentim isminde bir gazete yayınlıyor. Bu gazetenin Şubat 2008 sayısındaki bulmacanın bir sorusu Kartallılar için büyük anlam ifade eden bir mimar.

22 Şubat 2008, 11:54Yazan: Zeynep Güney2006 yılının ilk aylarında Zaha Hadid, MVRDV, Massimiliano Fuksas, Kisho Kurokawa, Ken Yeang ve Kengo Kuma, Kartal Sanayi Bölgesinde Merkezi İş Alanları Planlaması ile Küçükçekmece Sahilinde İç Dış Kumsal Rekreasyon Alanları Planlaması için İMP (İstanbul Metropoliten Planlama Merkezi) tarafından davet edilmişlerdi. Bu davetten itibaren ilgiyle izlenen süreç Nisan 2006’da Kartal Sanayi Bölgesinde Merkezi İş Alanları Planlaması projesini Zaha Hadid, Küçükçekmece Sahilinde İç Dış Kumsal Rekreasyon Alanları Planlaması’nın ise Ken Yeang tarafından tasarlanmasının uygun bulunmasıyla devam etti. Uzun zamandır bu projelerin bir adım ötede nasıl bir görünüme kavuşacakları bekleniyordu. 21 Şubat 2008 günü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş ve Kartal Projesi’ni yürüten Zaha Hadid bir araya gelerek projenin 1/5000’lik planlarını ve görsellerini kamuoyuyla paylaştılar...

Haberin devamı için: “Kartal Bizim için Eşsiz Bir Proje”

15 Ocak 2008, 09:58Yazan: Omer YilmazÖzür...

15 Ocak 2008, 09:29Yazan: Emine MerdimGönderdiler fakat hepsi bildiğimiz imajlar.

14 Ocak 2008, 17:13Yazan: sercanKeske size Kartal projenin resimlerini gönderseydiler :D Yazarin "blogu" Fikri'nin fikri: Ünlü mimar Zaha Hadid’in tasarladığı Kartal’ı ilk siz görün

14 Ocak 2008, 13:47Yazan: Emine MerdimBiraz önce Zaha Hadid'in ofisinden bir e-mail geldi. Forum'daki Zaman gazetesindeki haber ile imajları görmüşler bunların hangi projelere ait olduklarını ilettiler. İlk iki imaj Almaty Republic Square projesine ait. Diğer imajlardaki tahminlerimiz doğru.

14 Ocak 2008, 13:00Yazan: sercanGaliba esas ilk görüntü bu [image]

14 Ocak 2008, 11:21Yazan: Omer YilmazHepsi yapabilir... Zaten size değil ki sözümüz.

14 Ocak 2008, 11:20Yazan: sercanKusura bakmayin. Maalesef ben bilmiyordum. Üstelik Zamanin verdigi basliktan sonra. Esas Sabah böyle yalanci haberler yapardi.

Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2008>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.

Ürün Tanıtımı