Tarih: 2 Şubat 2006 Kaynak: Hürriyet Yazan: Ümit Çetin
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Galataport ile ilgili ihaleyi şu anda iptal etsek bile ihaleden biz vazgeçmeyiz. Yeni bir şekliyle bunu ihale ederiz. Yani bu yeniden ihale edilecektir" dedi. Erdoğan, iade kararının ’kişiye özel bir karar’ olmadığını da vurguladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından Galataport ihalesinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) iadesiyle ilgili olarak, "Galataport ile ilgili bir defa ihaleyi şu anda iptal etsek bile ihaleden biz vazgeçmeyiz" dedi. Erdoğan, Romanya Başbakanı Calin Popescu Tariceanu ile düzenledikleri ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Kişiye Bağımlı Değil:
Tayyip Erdoğan, Galataport ihalesi ile ilgili hükümetin nasıl bir yol izleyeceği sorusu üzerine şunları söyledi: "Galataport ihalesiyle ilgili medyada bir çok şeyler yazılıyor, söyleniyor. Kişiye bağımlı bir karar söz konusu değil. Şu anda gerek bağımsız kurumlar gerekse bu konuyla ilgili yargı organı değerlendirdi. Bütün bunlar göz önüne alınarak, bunlar önümüze gelecektir. Önümüze geldikten sonra da nihai kararı ona göre biz vereceğiz. Ve bu nihai karar da değerlendirildikten sonra açıklanacaktır. DPT bir onay organı değildir. DPT bir danışma kuruludur. Bu konuda YPK’da onay makamı şahsımdır. Ben onay verirsem YPK kararı çıkar. Ben onay vermediğim zaman YPK kararı çıkmaz. Dışında bir arkadaşın vereceği kararla değil, benim onayımla yürürlüğe girer. Veya benim onayım olmazsa yürürlüğe girmez."
Yeniden İhale Edilir:
Galataport ile ilgili kararı verndikten sonra bunu kamuoyu ile paylaşacaklarını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu: "Galataport ile ilgili bir defa ihaleyi şu anda iptal etsek bile ihaleden biz vazgeçmeyiz. Yeni bir şekliyle bunu ihale ederiz. Yani bu yeniden ihale edilecektir. En kötü ihtimalle ben basın mensubu arkadaşlarıma duyurayım. Yeni ihalenin şekli nasıl olacaktır, onu da açıkladığımızda zaten göreceksiniz."
Mumcu’dan Destek:
Bu arada Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu, Abdüllatif Şener’in Galataport ile ilgili tavrını olumlu değerlendirirken, "Belki hükümet için bir nazar boncuğu anlamı taşır ancak hükümeti ahlaki ve hukuki mesuliyetten kurtarmaz" şeklinde konuştu.
Şener: İade Hukuki Bir Gereklilikti
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Galataport "uygulama sözleşmesi" dosyasının, kendisine bağlı DPT tarafından ÖİB’e geri gönderilmesi işlemi için, "İade, hukuki bir gereklilikti" yorumunu yaptı. Dosyanın ÖİB’e "yeniden gözden geçirilmek" üzere gönderildiğini belirten Şener, "Bunu değerlendirecek olan artık ÖİB’dir. Süreci bundan sonra nasıl götüreceklerine dair kararı doğrudan doğruya ÖİB verecek" dedi. Şener, dün sabah SPK’nın Almanya ile birlikte AB’ye uyum doğrultusunda hazırladıkları "eşleştirme" projeiyle ilgili bir toplantıya katıldı. Şener, Danıştay kararının ardından, DPT ile ÖİB’in hukuki çalışmayı birlikte yürüttüğünü ve iki kurumun bu son işlemde "mutabık" kaldığını kaydetti. Galataport dosyasının YPK onayı için DPT’ye 29 Eylül 2005’te gönderildiğini, ancak inceleme sürerken de konuya ilişkin bazı yargı kararlarını çıktığını anımsatan Şener, şunları söyledi: "Anayasa Mahkemesi, imar yetkisini ÖİB’e veren kanun maddesinin Anayasa’ya uygun olduğuna karar verdi. (İmar yetkisi ÖİB’e aittir) denildi. Danıştay 6. Dairesi de Turizm Bakanlığı’nın imar planı için yürütmeyi durdurma kararı verdi. 6. Daire, Turizm Bakanlığı’nın imar yetkisi bulunmadığına, yetkinin ÖİB’e ait olduğunu söyledi ve yetkisiz olarak yapılan imarın durdurulmasına karar verdi."
Kilci: İhaleyi Ancak TDİ İptal Edebilir
ÖİB Başkanı Metin Kilci, NTV’nin sorularını yanıtlarken, YPK sekreteryasının önceki akşam iade ettiği dosya üzerinde kısa bir inceleme yaparak, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne (TDİ) vereceklerini söyledi. İhalenin Yap-İşlet-Devret (YİD) modeline göre yapıldığını anımsatan Kilci, bu nedenle ihale iptalinin de TDİ tarafından yapılması gerektiğini söyledi. Kilci, "Biz değerlendirmemizi yaparız ihale komisyonu bir karar alır bu karar yeniden Bakana arzedilmek için bize gelir" diye konuştu.
Danıştay'a Baktım:
ÖİB Başkanı, TDİ’nin ihaleyi








