AKM’nin ilginç bir hikâyesi vardır. Dr. Lütfi Kırdar İstanbul Belediye Başkanı iken, Batı türü sanat etkinlikleri için İstanbul'da tek bir mekân olmadığını söyleyerek, İl Genel Meclisi'nden Taksim'de bir opera binası ve Taşlık'ta bir açıkhava tiyatrosu yapımı için karar çıkardı.
O zamanın kafasıyla dünyanın en ünlü mimarlarıyla temasa geçildi. Uluslararası yarışmada kazanan proje, savaş nedeniyle uygulanamadı. 1946'da proje küçültülerek temel atıldı. Belediye para bulamayınca proje yarım kaldı. 1953'te dünyaca ünlü mimarlar Prof. Bonatz ile Prof. Holzmeister İstanbul'a davet edilerek görüşleri alındı. 1956'da özel bir büro kuruldu. Başına rahmetli mimar Hayati Tabanlıoğlu getirildi. Yeni bir tasarıma dayalı bina 1969'da tamamlandı, 1970 yılında yandı. Onarımda Hayati Tabanlıoğlu'nun çizimiyle birçok şey değiştirildi. 1.300 kişilik büyük salon, 500 kişilik konser salonu ve 250 kişilik sinema, 200 kişilik oda tiyatrosu salonlarıyla AKM 1978 yılında tekrar hizmete açıldı.
Koruma kararı etkili
İki yıl önce AKM’nin yıkılarak yerine yeni bir bina yapılması gündeme geldi. Halbuki Prof. Dr. Mete Tapan başkanlığında, Prof. Hale Çıracı, Sait Karabulut, Ömer Korman ve Habibe Silahtar'dan oluşan "Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu", cumhuriyet döneminin örnek modern binalarından biri ve de bir "kültür varlığı" olarak AKM binasının korunmasına karar vermişti.
Hükümet sonunda binanın yıkımından vazgeçti. 2010 yılı İstanbul Kültür Başkenti Projesi kapsamında yenilenmesi uygun görüldü. Yenileme giderleri bu proje için ayırılan fonlardan karşılanacak. Yenileme sorumluluğunu AKM’nin mimarı, rahmetli Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu Murat Tabanlıoğlu (Viyana T.Ü., 1986) ile Melkan Gürsel Tabanlıoğlu ( İ.T.Ü., 1993) “bila bedel” üstlenmiş durumda.
Murat Tabanlıoğlu’nun verdiği bilgiye göre, AKM binası, “opera, bale ve filarmoni” etkinlikleri için günün ihtiyaçlarına ve ileri teknolojinin gereklerine göre yenileniyor. Bina depreme karşı güçlendiriliyor. Tüm girişler öne alınıyor. Ön cephede ana çizgiler korunarak alüminyum malzeme kaldırılıyor. Sahne teknolojisi yenileniyor. Sanat galerisi yeniden düzenleniyor. Salon ana çizgiler korunarak yenileniyor. Prova salonları yapılıyor. Yangın sistemi havalandırma sistemi güçlendiriliyor.
Çalışmalar başladı
Verilen bilgiye göre, yenileme işi başlamış durumda. Şimdilerde binanın içi boşaltılıyor. Kullanılmayacak koltuklar ve malzemeler ihtiyacı olan bölge tiyatrolarına gönderiliyor.
Murat Tabanlıoğlu, “Yenileme sorumluluğunu üstlenince ilk işim bu binanın yapımında babamla çalışan ekibi bir araya toplamak oldu. Çoğu ölmüştü ama hayatta olanlar yenileme için çalışıyorlar. Sahne ve teknik donanımın tasarımcısı Düsseldorf Operası'nın da sahne donanımını yapan dünyaca ünlü mimar Willi Ehle idi. O da vefat etmiş. Yenilemede İngiliz Kraliyet Operası’nın sahne ve teknik donanım danışmanı Ann Minors’dan, akustik konusunda ise Robert Essert’in danışmanlığından yararlanacağız.” diyor. AKM'nin, teknik donanımı çok önemli. Bu donanımın değeri bina değerinin 4 katı kadar. Salondan daha büyük ve de 40 metre yüksekliğinde sahnesi var. Sahne bütünüyle iniyor, çıkıyor, tabanı mekanik olarak dalgalanıyor. Daha önce mekanik olan donanım da otomasyona gidiliyor.
Ümit edilir ki, yenileme için gerekli ödenek bulunur. Ödemeler zamanında yapılır. İşler aksamaz ve de planlandığı gibi yenileme gelecek yılın sonbaharına kadar tamamlanır.
Bütün yorumları forumda okuyun!31 Mart 2009, 17:38Yazan: boreasGöründüğü gibi değil herşey... Sizin bir civi cakılmadığı dediğiniz akm binası içerisinde sürekli tespit, analiz ve tasarım çalışmaları yapılıyor. Bırakın daha sağlıklı daha iyi şartlarda hizmet sunabilmesi için gereken zamanı siz değil bu süreci gercekten, işin icinde var olan insanlar belirlesin... (devamı)
5 Mart 2009, 07:24Yazan: AZMİ AÇIKDİLAkm nin halkla,mimarlarla ve sanatçılarla yaptığı bilgilendirme ve fikir alma toplantıları oldu. Katılanlar görmüştür ki restoran kısmı yapıya ektir... Ne salonlara nede prova odalarına müdahalesi yoktur. Bunuda net bir şekilde anlatmalarına rağmen bilmeden nasıl bu kadar rahat eleştire biliyorsunuz... (devamı)
4 Mart 2009, 07:23Yazan: Omer YilmazArkadaşlar ben yanlış mı biliyorum AKM'yi Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu Murat Tabanlıoğlu yenilemiyor muydu? Yani ortada mimari miras, tarihin korunması dışında bir de baba yadigarı bir yapı yok mu? Peki, neden bu denli farklı bir yapı çıkıyor ortaya. Bale Çalışma Odası neden restorana çevriliyor? AKM bir opera öncelikle... (devamı)
4 Mart 2009, 02:24Yazan: mimaristAkm'nin halkla, mimarlarla ve sanatçılarla yaptığı bilgilendirme ve fikir alma toplantıları oldu. Katılanlar görmüştür ki restoran kısmı yapıya ektir... Ne salonlara ne de prova odalarına müdahalesi yoktur. Bunu da net bir şekilde anlatmalarına rağmen bilmeden nasıl bu kadar rahat eleştirebiliyorsunuz? Herkes eleştiriyor, kaç kişi süreci ve projeyi biliyor? Ben eminim ki eleştiri yapanlar bir düşünüyorsa proje üzerinde emeği olanlar on kere düşünüyordur... (devamı)
3 Mart 2009, 22:53Yazan: cbekleyenLokanta'ya sanatsal gösteri, sunum, sergi yapılacak alanlardan kısılarak yer veriliyor ise yazık olmuş derim, şimdi orada bir de dönerimiz olur mutlaka...
3 Mart 2009, 19:18Yazan: Simla Sunay OzdemirArkadaşlar ben yanlış mı biliyorum AKM'yi Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu Murat Tabanlıoğlu yenilemiyor muydu? Yani ortada mimari miras, tarihin korunması dışında bir de baba yadigarı bir yapı yok mu? Peki, neden bu denli farklı bir yapı çıkıyor ortaya? Bale çalışma odası neden restorana çevriliyor? AKM bir opera öncelikle... (devamı)
21 Şubat 2009, 16:40Yazan: mimaristGöründüğü gibi değil herşey... Sizin bir çivi çakılmadı dediğiniz AKM binası içerisinde sürekli tespit, analiz ve tasarım çalışmaları yapılıyor. Bırakın daha sağlıklı, daha iyi şartlarda hizmet sunabilmesi için gereken zamanı siz değil bu süreci gerçekten, işin içinde var olan insanlar belirlesin... (devamı)
20 Şubat 2009, 16:03Yazan: boreasBugünkü haber beni düşündürdü açıkçası... AKM 2008 Mayıs ayındaki son AIDA temsilinden beri kapalı. İnşaat ise 2009 Nisan'da başlayacakmış. Tam kapasiteli çalışmaya başlayabilmesi içinse 2010 Mayıs ayına kadar beklemek gerekiyormuş. Bu ne saçmalıktır cidden anlayamıyorum. Madem bu kadar gecikilecekti, bu sezon da AKM devlet opera ve balesine hizmet veriyor olsaydı da bari, küçüklüğü yüzünden sürekli kapalı gişe temsiller veren Süreyya Operası'na tıkılmasaydık... (devamı)
27 Ekim 2008, 17:48Yazan: mim-arc-ıkBen de biraz yanlış anlamışım galiba..Ben böyle bir sistemin yapılmasının mümkün olup olmayacağını soruyorsunuz sanmıştım. Sayın cbekleyen yapılan AKM toplantılarına katılıp yorumlarınızı belirtirseniz dikkate alırlar diye düşünüyorum. Saygılarımla..
27 Ekim 2008, 17:30Yazan: cbekleyenMümkündür.Zaten bahsedilen sistem de bu oluyor.. Saygılar.. Güncel tartışmaların özünü kavrıyamadım galiba, yalnız son konulan cephe çalışmasını görüncü bu şeffaf ve ışıklı görümünden etkilendim ve içerde bulunamıyanların da o yapı içersindekileri daha bir hissetsinler diye önerimi iletmiştim isabetli olmuş gibi!!!, yorumunuz için teşekkürler... (devamı)
Bütün yorumları forumda okuyun!









Takip


