Arkitera.com ICON DERGISI

Arkitera E-Bültenleri

Email adresiniz yeterli
Üyelikten Çıkış
E-Bülten Arşivi
OGRENCI PROJELERI

Haberler

Forumda tartışYazıları büyütYazıları küçültBu sayfanın PDF görüntüsünü alBu sayfayı yazdırBu sayfayı arkadaşına gönderBu sayfayı rapor et

Gelecek hafta İstanbul'a saldırı var

Tarih: 29 Eylül 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Yalçın Doğan
Buldozerler çakıyor. Kepçeler indiriyor. Ekskavatörler parçalıyor. İş makinaları İstanbul'da tarihin üzerinden geçiyor. Marmaray uygar bir proje. Bugünü kastetmiyorum, geride kalan yıllara dönük olarak, geç bile kalan bir proje. Dünyada her uygar kentte yer alan bir kolaylık, bir toplu taşıma aracı. Hele de, İstanbul gibi bir megapolde kaçınılmaz.

Her uygar kente dört bir koldan saran metrolar yapılırken , dünyada bir konuya özen gösteriliyor.

Tarihe, kültürel mirasa.

İlk İstanbul
İstanbul'daki tarihi, kültürel mirası anlatmaya gerek yok. Kütüphaneler dolar.

Marmaray kazısı sırasında, Yenikapı-Yedikule hattında kiliseler , gemiler, bir liman ve bir nehir bulunuyor: Bosfor nehri.

Liman , muhtemelen milattan sonra 657 deki deprem ve tusunami sonrasında batıyor. İstanbul'un o yakası ile birlikte.

Nehrin yanında neolitik çağdan kalan yerleşim yerleri bulunuyor. İlk İstanbul.

8 bin yıl önce
Bu, İstanbul üzerine şimdiye kadar bildiğimiz bütün tarihi değiştiren yeni bir bilgi.

İstanbul'un şimdiye kadar 2600 yüzyıllık tarihi bilinirken, bu son kazı ile, İstanbul tarihi 8000 yıl geriye gidiyor.

Arkeologlar, tarihçiler, coğrafyacılar, jeologlar ve farklı sosyal bilimciler için yeni bir hazine. Turizm için , akılda hiç olmayan muhteşem bir resmi geçit, verimli bir kaynak.

Çok başka bir açıdan Yunanistan'ın İstanbul iddiasını kökünden çürüten bir bulgu. Bilinen tarihin tersini çeviren bir miras.

Burada insafsızca
Eski limanda , Bosfor nehrinde İstanbul'un ilk kurulduğu yeni öğrenilen yerinde, büyük olasılıkla gelecek hafta insafsızca bir saldırı var.

Gelecek hafta İstanbul tarihine , kültürüne hücum var.

Gelecek hafta iş makinaları 8000 yıllık tarihin üzerinden geçmeye hazırlanıyor.

Kültürü talan etme, mirası yok etme emri. Marmaray için.

Gelecek hafta bize saldırı var. İş makinaları, dozerlerle insanlığa hücum emri.

Marmaray olsun
Sakın bir yanlışlık olmasın. Marmaray şart ve şart ve şart.

Ama, tarihi ve kültürel mirası koruyarak. İnsanlığımızı çiğneyerek değil. Dünyanın her yerinde olduğu gibi, o zenginliğe sahip çıkarak.

Resmi ve gayri resmi pek çok kurul ve örgüt resmen ve sivil anlamda itiraz ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş inadından vazgeçmiyor:

"Biz tarihe önem veriyoruz, ama halk metro istiyor".

Herkes metro istiyor, ama tarihe önem vererek. Siz söylüyorsunuz ama tarihe önem vermiyorsunuz.

Gelecek hafta İstanbul'da tatil, bayram, v.s. filanla karışık , tarihin katli başlıyor. Yönetim arkeologlara kazıyı bitirmeleri için baskı yapıyor. Kazı bitecek, katliam başlayacak.TakipYorumlarYorum Sayısı: 77

24 Eylül 2008, 10:56Yazan: Gökçe ArasAsya ile Avrupa’yı denizin altından bağlayacak Marmaray Projesi’nde son tüp tünel Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla denize batırıldı. Üsküdar Marmaray İskelesi’ne gelen Yıldırım, basın mensuplarıyla römorkörlere binerek tüp tünelin bağlı bulunduğu “Ecem Sultan” platformuna gitti. Burada düzenlenen törende konuşan Yıldırım, İstanbulluları bu sabah vaktinde güzel bir sürprizle uyandırdıklarını belirterek, “Tarihi proje Marmaray’da önemli bir aşamayı geride bırakıyoruz” dedi. Haberin devamına buradan ulaşabilirsiniz.

11 Eylül 2008, 17:07Yazan: Mehmet Kasım2008Marmaray Projesinin Sirkeci-Yenikapı arasının güzergahı haritada net bir şekilde görülüyor.

11 Eylül 2008, 16:23Yazan: Mehmet Kasım2008Haberlerden öğrendiğime göre Yedikule-Yenikapı arasında 550 binanın yıkılma tehlikesi varmış. Sahiplerine tebiligatlar yapılmış. Hukuka ya