Arkitera.com

Arkitera E-Bültenleri

Email adresiniz yeterli
Üyelikten Çıkış
E-Bülten Arşivi
ARKITERA EGITIM MERKEZI

Haberler

Forumda tartışYazıları büyütYazıları küçültBu sayfanın PDF görüntüsünü alBu sayfayı yazdırBu sayfayı arkadaşına gönderBu sayfayı rapor et

Marmaray’a Bizans freni

Tarih: 16 Eylül 2008 Kaynak: Vatan
Yenikapı’da binlerce yıllık tarihe takılan Marmaray projesi için konuşan Arkeoloji Müzesi Müdürü, “Son eser çıkana kadar Marmaray ve metro geçemez” dedi.

Marmaray ve İstanbul Metrosu projeleri kapsamında Yenikapı’da yürütülen kazı çalışmalarında toprağın altından tarih fışkırıyor. Yaklaşık 50 kişilik profesyonel ekip ve sayıları 300’ü bulan işçiler yeni tarihi buluntular için çalışırken, bir yanda da metro ve Marmaray çalışmaları da sürüyor. Mühendislik ve tarih biliminin birbirine saygı çerçevesi içinde çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Dr. İsmail Karamut, “İki çalışma da birlikte sürdürülüyor. Ancak Yenikapı’da devam eden arkeolojik kazılar bitmeden buradaki son arkeolojik eser topraktan çıkmadan Marmaray ve metro geçemez” dedi. Projenin 2009 yılında bitirilmesi planlanıyordu. Ancak proje çerçevesinde yapılan arkeolojik kazılar, projeyi 2 yıl geciktirdi. Böylece projenin bitiş tarihi Ekim 2011 olarak belirlendi.

Metro için ikinci kazı alanında da Bizans ve Osmanlı döneminden kalma “Theodosius Limanı”nın yolu ve binaları ortaya çıktı. Aynı süre içerisinde Marmaray için yapılan kazı çalışmasında da Roma, erken Bizans ve Osmanlı yapılarının üstüste bindiği küçük bir yerleşim alanı yine kendini gösterdi. O günden beri bölgede hummalı çalışma sürdürülüyor.

Her kazma darbesinde tarih fışkırıyor
4 yıldan beri sürdürülen kazılar hakkında da bilgi veren Dr. İsmail Karamut, “32 tane gemi kalıntısı, fil iskeleti bile buludu. 51 metre uzunluğunda sur kalıntıları bulduk. Bu surların Kostantine’ye ait olabileceğini düşünüyoruz” dedi.TakipYorumlarYorum Sayısı: 77

24 Eylül 2008, 10:56Yazan: Gökçe ArasAsya ile Avrupa’yı denizin altından bağlayacak Marmaray Projesi’nde son tüp tünel Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla denize batırıldı. Üsküdar Marmaray İskelesi’ne gelen Yıldırım, basın mensuplarıyla römorkörlere binerek tüp tünelin bağlı bulunduğu “Ecem Sultan” platformuna gitti. Burada düzenlenen törende konuşan Yıldırım, İstanbulluları bu sabah vaktinde güzel bir sürprizle uyandırdıklarını belirterek, “Tarihi proje Marmaray’da önemli bir aşamayı geride bırakıyoruz” dedi. Haberin devamına buradan ulaşabilirsiniz.

11 Eylül 2008, 17:07Yazan: Mehmet Kasım2008Marmaray Projesinin Sirkeci-Yenikapı arasının güzergahı haritada net bir şekilde görülüyor.

11 Eylül 2008, 16:23Yazan: Mehmet Kasım2008Haberlerden öğrendiğime göre Yedikule-Yenikapı arasında 550 binanın yıkılma tehlikesi varmış. Sahiplerine tebiligatlar yapılmış. Hukuka yansıyan konu ile Antılar Kurulu projenin bu etabını durdurmuş. Diğer kısımlarda inşaat tüm hızıyla devam ediyor.

9 Temmuz 2008, 10:48Yazan: Burcu KarabasMarmaray Projesi kapsamındaki Ayrılık Çeşme İstasyonu nedeniyle taşınması planlanan Ayrılık Çeşmesi'nin yerinin değiştirilecek olması tepki görüyor. Habere ulaşmak için