Arkitera.com ICON DERGISI

Arkitera E-Bültenleri

Email adresiniz yeterli
Üyelikten Çıkış
E-Bülten Arşivi
OGRENCI PROJELERI

Haberler

Forumda tartışYazıları büyütYazıları küçültBu sayfanın PDF görüntüsünü alBu sayfayı yazdırBu sayfayı arkadaşına gönderBu sayfayı rapor et

TOKİ, Mardin'i aslına dönüştürecek

Tarih: 6 Ağustos 2008 Kaynak: Zaman
Türkiye'nin en kapsamlı kentsel dönüşüm projesi Mardin'de gerçekleştiriliyor. Mardin Valiliği ve Belediyesi'nin Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile imzaladığı Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında tarihi kentin dokusunu bozan betonarme binalar tek tek yıkılacak.

AK Parti Mardin milletvekilleri Cüneyt Yüksel ve Gönül Bekin Şahkulubey ile Belediye Başkanı Metin Pamukçu proje hakkında mahalle muhtarlarını bilgilendirmek için belediye meclis toplantı salonunda bir toplantı düzenledi.

Mardin Belediyesi ile TOKİ arasında imzalanan proje çerçevesinde sit alanında betonarme binaların yıkılarak yerine 3 bine yakın konut yapılacak.

Bölgede hak sahibi kişiler TOKİ tarafından yapılacak konut veya ticari yapılardan faydalanabileceği belirtildi. Yüklenici firmasının görevlendirdiği Şehir Plancısı Murat Aslan ve Harita Mühendisi Osman Akyüz proje hakkında bilgi verdi.

Toplantıda bir konuşma yapan AK Parti Mardin Milletvekili Yüksel, tarihi kentin kaderini değiştirecek projenin Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'a özel talimatıyla hayata geçirildiğini söyledi.

Daha önce yapılan fizibilite çalışması kapsamında 2 bin 500 binanın yıkma kararının alındığı ifade eden Yüksel, "Projenin maliyeti yaklaşık 800 bin YTL tutarında olacaktır. Tarihi kentin sit alanı ilan edilen bölgesinde yaşayan hiç bir vatandaşımız mağdur edilmeden bu proje hayata geçirilecek." dedi.

Türkiye'de ilk defa böyle bir projenin Mardin'de başlatıldığını belirten Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey ise projede tespit edilen evlerin sahipleri ile yapılacak antlaşma karşılığı nakit veya konut karşılığı takas yapılabileceğini kaydetti.

Şahkullubey, "Projede tapusuz evler içinde bir kolaylık sağlanacaktır. Bu konudaki çalışmalar için yüklenici firmaya 75 günlük bir süre verildi." dedi

Mardin Belediye Başkanı Metin Pamukçu, hayati önem taşıyan bir projeyi yapım aşamasına getirmelerinden dolayı bahtiyar olduklarını belirterek, bu proje ile şehirdeki sit alanın 1930'lu yıllardaki aslına döneceğini kaydetti.TakipYorumlarYorum Sayısı: 50

16 Kasım 2008, 15:26Yazan: mina_lavinCem Yılmaz'ın sözü çok manidar gerçekten. Diyor ya " İnsan yiyecek bunu " diye. Burada insan oturacak ama nasıl? Ev aldım diye tvlerde dan dan verilen ağlayan insan portreleri Toki'nin muhteşem başarısı diye halka pompalanırken halk ne yapsın? Kiralar uçmuş, kredi borcu, kredi kartı extreleri vs.. Bunlarla boğuşurken borçlanalım ama iki oda bir salon evimize derken. Kime neyi,nasıl anlatacaksınız?

15 Kasım 2008, 23:50Yazan: futuresenseSeçim çalışmaları öncesi söz vermiş olabilir.E seçildikten sonra iyi niyetle bu söz yerine getirilmeye çalışılırsa ne olur.?

TOKİ olur.

Toplu konut idaresi tarafından yapıldığı halde ne hikmetse belediyelerin oy kapmasına yarayan ve belediye hizmet panolarında, garip Dünyayı Kurtaran Adam'ın çekildiği mekan tarzı arsa tahsisleri üzerinde belediye başkanlarıyla beraber boy gösteren ,ucube formlarda eski demirperde ülkelerinin bile bu kadar kötüsünü tasarlamadığı binaymış gibi davranan şeyler.Üzerinde düşünmek dahi istemiyorum.Çok zekice bir göz boyama.Mimarlık ve mimari ile ilintili değil. Ama malesef ihtiyacı karşılamaklada ilintili değil.Belki fikri bir takım idealist insanlar ortaya attı ''Hadi arkadaşlar dar gelirli vatandaşa ev yapalım'' dedi biri.Eminim idealist olan iyi niyetliydi.
Eğer biraz insancıl yapılmış olsalardı ne kadar sevinirdim bilemezsiniz.Cips reklamındaki CEm Yılmaz diyor ya...

30 Ekim 2008, 19:23Yazan: ninlilToki işlerinden sadece Mimarlar şikayetçi değil, İnşaat Mühendisleri Odası da Valiliğe resmen şikayetçi olmuş... Toki yapıları gerçekten; ne mimari kurallara ne inşaat yapma kurallarına ne de şehircilik kurallarına uygun oluyor. Kurallara uymadan yapılanların sonuçları 1999 yılında görüldü. Aynı hatalar tekrarlanmasa keşke! Bir de insanların ev sahibi olma istekleri sömürülüyor! Üstelik. İnşaat Mühendisleri Odası Yönetimi, TOKİ’nin Bu