Arkitera.com ICON DERGISI

Arkitera E-Bültenleri

Email adresiniz yeterli
Üyelikten Çıkış
E-Bülten Arşivi
OGRENCI PROJELERI

Haberler

Forumda tartışYazıları büyütYazıları küçültBu sayfanın PDF görüntüsünü alBu sayfayı yazdırBu sayfayı arkadaşına gönderBu sayfayı rapor et

Marmaray’da 8. tüp tünel de batırıldı

Tarih: 14 Temmuz 2008 Kaynak: Milliyet
Asya ile Avrupa’yı denizin altından birleştirecek Marmaray Projesi çerçevesinde, 135 metre uzunluğundaki 4 numaralı tüp tünel batırıldı. Dün batırılan sekizinci tüp tünelin ardından üç elemanın daha batırılmasıyla İstanbul Boğazı’na 11 tüp tünelin yerleştirilmesi işlemi tamamlanmış olacak.

Tuzla’da inşa edilen 135 metre uzunluğunda, 15.5 metre genişliğinde ve 8.75 metre yüksekliğinde 18 bin ton ağırlığındaki 4 numaralı tüp tünel, önceki gece batırma işleminin yapılacağı Sarayburnu açıklarındaki “Ecem Sultan” isimli motorsuz platforma getirildi.

Bu noktada batırma mavnası ve tüp elemanı, yaklaşık 20 ton ağırlığındaki 11 adet çapayla sabitlenen tüp tünelin, saat 06.00 sıralarında batırma işlemine geçildi. Tüp tünelin batırılma işlemi sekiz saatte tamamlandı. Tüpün getirilmesi ve batırma işleminin başlaması nedeniyle İstanbul Boğazı 23.00-08.00 saatleri arasında transit gemi geçişine kapatıldı.

Proje kapsamında bugün batırma işlemi süren sekizinci tüp tünelin ardından üç elemanın daha batırılmasıyla İstanbul Boğazı’na 11 tüp tünelin yerleştirilmesi işlemi tamamlanmış olacak.

En derin batırma tüneli
Finansmanı Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) ile yapılan kredi anlaşmasıyla sağlanan projede, Yenikapı, Sirkeci ve Üsküdar istasyonları yeraltında, Kazlıçeşme istasyonu ise yüzeyde bulunacak. Sistemin toplam uzunluğu 13 bin 558 metre, su yüzeyinden derinliği ise 60 metre olacak. Marmaray, bu derinlikle “dünyanın en derin batırma tüneli” unvanını da alacak. Batırma tünelin yüksekliği 8.6 metre, genişliği ise 15.3 metre olurken, tünelde gidiş ve geliş olmak üzere iki hat bulunacak. Daha önce 11, 10, 9, 8, 7, 6 ve 5 numaralı tüp tüneller batırılmıştı, 4 numaralı elemanla birlikte sekizinci tüp tünel de batırılmış oldu.TakipYorumlarYorum Sayısı: 77

24 Eylül 2008, 10:56Yazan: Gökçe ArasAsya ile Avrupa’yı denizin altından bağlayacak Marmaray Projesi’nde son tüp tünel Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla denize batırıldı. Üsküdar Marmaray İskelesi’ne gelen Yıldırım, basın mensuplarıyla römorkörlere binerek tüp tünelin bağlı bulunduğu “Ecem Sultan” platformuna gitti. Burada düzenlenen törende konuşan Yıldırım, İstanbulluları bu sabah vaktinde güzel bir sürprizle uyandırdıklarını belirterek, “Tarihi proje Marmaray’da önemli bir aşamayı geride bırakıyoruz” dedi. Haberin devamına buradan ulaşabilirsiniz.

11 Eylül 2008, 17:07Yazan: Mehmet Kasım2008Marmaray Projesinin Sirkeci-Yenikapı arasının güzergahı haritada net bir şekilde görülüyor.

11 Eylül 2008, 16:23Yazan: Mehmet Kasım2008Haberlerden öğrendiğime göre Yedikule-Yenikapı arasında 550 binanın yıkılma tehlikesi varmış. Sahiplerine tebiligatlar yapılmış. Hukuka yansıyan konu ile Antılar Kurulu projenin bu etabını durdurmuş. Diğer kısımlarda inşaat tüm hızıyla devam ediyor.

9 Temmuz 2008, 10:48Yazan: Burcu KarabasMarmaray Projesi kapsamındaki Ayrılık Çeşme İstasyonu nedeniyle taşınması planlanan Ayrılık Çeşmesi'nin yerinin değiştirilecek olması tepki görüyor. Habere ulaşmak için tıklayın.

27 Haziran 2008, 18:33Yazan: Zeynep GüneyDevamı...

27 Haziran 2008, 18:33Yazan: Zeynep GüneyGezi sırasında bize dağıtılan planlar:

26 Hazir