Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu başkanlıkları ile Vakıflar Bankası Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’a taşınmasını öngören kanun tasarısı TBMM’ye sunuldu. Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM başkanlığına sunuldu. Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı Kanununda yapılan değişikliğe göre, Vakıflar Bankası Genel Kurulu, bankanın merkezinin yurt içinde başka bir ile nakline karar verebilecek.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nda yapılan değişiklik de bankanın merkezinin İstanbul’da olmasını düzenliyor. Banka Meclisi toplantılarının da İstanbul’da yapılmasını öngören tasarı, Merkez Bankası Risk Merkezi’ne ilişkin bankanın kanununda yer alan hükümleri yürürlükten kaldırılıyor.
Merkez İki Yılda Taşınacak
Merkez Bankası merkezinin İstanbul’a taşınmasına ilişkin iş ve işlemler tamamlanıncaya kadar bankanın idari merkezi Ankara’da olacak. Banka Meclisi toplantıları da Ankara’da yapılacak. Taşınma işlemi, 2 yıl içinde tamamlanacak. Bakanlar Kurulu, bu süreyi uzatabilecek.
Merkezlerinin İstanbul olması öngörülen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) da taşınmaya ilişkin iş ve işlemler tamamlanıncaya kadar Ankara’da faaliyetine devam edecek. Taşınma işlemleri, 2 yıl içinde tamamlanacak. Bakanlar Kurulu, bu süreyi uzatabilecek.
Risk Merkezi TBB'yr Devredilecek
Merkez Bankası nezdindeki Risk Merkezi faaliyetleri, Türkiye Bankalar Birliğine (TBB) devredilecek. TBB nezdinde, kredi kuruluşları ile BDDK’ca uygun görülecek finansal kuruluşların müşterilerinin risk durumlarına ilişkin bilgileri toplamak ve bu kuruluşlar ile BDDK, Merkez Bankası ve kanunen yetkili kuruluşlarla paylaşmak üzere Risk Merkezi kurulacak.
TBB, Risk Merkezi’nin kuruluş amaçları doğrultusunda özel hukuk tüzel kişileri ile kamu kurum ve kuruluşlarından bilgi talep etmeye, bu kurum ve kuruluşlar ile BDDK’nın uygun görüşüne dayalı bilgi alımına yönelik sözleşmeler imzalamaya yetkili olacak. Süresinde ödenmeyen aidatlar ve komisyonlar, TBB’ce kanuni yollara başvurularak tahsil edilecek. Risk Merkezi, topladığı her türlü bilgiyi, BDDK ve Merkez Bankası’na istenen biçim ve sürede vermekle yükümlü tutulacak.
Erdoğan "Danışmayız" Dedi, Yılmaz İstifayı İma Etti
Merkez Bankası’nın taşınması hükümetle Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz arasında tartışma yaşanmasına neden olmuştu.
Başbakan Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası’nı İstanbul’a taşımak konusunda ‘Kanunsa çıkartırız, kimseye danışmaya ihtiyaç yok’ diyerek kararlı konuşmuştu. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise, taşınmaya karşı olduğunu belirterek, “Yasa çıksa da uygulamam, uygulamak isteyene yerimi bırakırım” demişti.
Yılmaz'dan Yeşil Işık: Yasa Değişirse Geliriz
Ancak Ocak ayında yaşanan bu gerilim sonrasında Durmuş Yılmaz son açıklamasında taşınmaya ‘yeşil ışık’ yaktı. Yılmaz, Merkez Bankası olarak İstanbul’un bölgesinde finansal merkez haline getirilmesi çabalarını desteklediklerini vurgulayıp, “Eğer bugünkü yasa geçerliliğini devam ettirirse biz Ankara’da kalacağız. Ancak yasa değiştirilirse İstanbul’a geliriz” diye konuşmuştu.
ASO: 1.5 Milyar Dolar Çıkacak
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, MB, BDDK ve kamu bankalarının İstanbul’a taşınması halinde, Ankara ekonomisinden yaklaşık 1.5 milyar dolar tutarında bir paranın çıkacağını belirtmişti.
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ise MB ve bankacılık sektörünün tüm ağırlığının İstanbul’da toplanmasında fayda olduğunu dile getirmişti.
4 Bin 800'e Yakın Personeli Var
Merkez Bankası 3 Ekim 1931 tarihinde Ziraat Bankası binasında faaliyete geçti. Merkez Bankası günümüzde Ankara Şubesi olarak kullanılan hizmet binasına 1933 yılında taşındı. Bankanın yaklaşık 4 bin 800 personeli bulunuyor.YorumlarYorum Sayısı: 7
16 Temmuz 2008, 15:27Yazan: Gökçe ArasKamuya ait finans kuruluşlarının İstanbul'a taşınması için sunulan yasa teklifi Meclis'te beklerken, ilk somut adımı Ziraat Bankası attı. Banka, Ataşehir'de bulunan TOKİ Emlak Konut'a ait araziden 223.4 milyon YTL'ye 54 dönüm yer aldı ve tapuyu kasasına koydu. Haberin devamına buradan ulaşabilirsiniz.
4 Temmuz 2008, 16:14Yazan: AZMİ AÇIKDİLAnlayamadım özür dilerim. Burası finans merkezimi (bankalar çankalar) yoksa finanskente mi dönüştürüldü. Yani kısaca burası devlete finans kaynağı mı olacak? Öyleyse yeşili fazla kaçmış birkaç bina daha dikilebilirdi. Bu gibi imar planları hazırlanıyor, getirisi hesaplanıyor,hesap tutmuyorsa 10-15 kat daha ilave ediliyor, yine tutmadıysa altına, yanına ticaret deniliyor. Sonra, karşısına geçip bakıyorlar, "İstanbul siluetine de pek yakıştı" denip,satışa arz ediliyor. Bu gibi planları, şehir plancıları değil de hesap plancıları denilen yeni meslek erbabları hazırlıyor. Şimdi inandım, 20.yüzyılda söylerlerdi "İstanbul'un taşı toprağı altın" diye. 21.yüzyılda dolar matbaası oldu.
4 Temmuz 2008, 13:39Yazan: Omer YilmazMerkez Bankası'nın Levent'te, pek çok önemli bankanın merkezi ile son derece yakın bir arsası -ve hatta yıllar önce Arolat Mimarlık tarafından hazırlanmış bir projesi- varken Yeni Ataşehir ısrarı neden? Bankanın Ankara'dan İstanbul'a tartışmasını tamamen ayrı tutacak olursak Levent'teki arsanın daha doğru konum olduğu ortada.
13 Mayıs 2008, 11:20Yazan: Burcu Karabasİstanbul Ataşehir’de kurulması ve Merkez Bankası ile kamu bankalarını da kapsaması düşünülen ‘finans merkezi’nin imar planı nedeniyle sivil toplum örgütlerinin tepkisini çeken Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) yetkisi genişletiliyor.
Haberin devamı için tıklayın.
6 Şubat 2008, 12:03Yazan: Gül KeskinHürriyet gazetesinin Emlak ekinde yer alan habere göre, Merkez Bankası ve kamu bankalarının merkezlerinin, Batı Ataşehir’e taşınacağı yönündeki haberler bölgedeki emlak alım satımlarını hareketlendirdi. Emlak ekindeki bir diğer haberde konuyla ilgili açıklama yapan Reha Medin Emlak Genel Müdürü Nabi Cücük ise Finanskent için harekete ne zaman geçileceğinin henüz belli olmadığı, bu yüzden de abartılı yorumların sektöre zarar verebileceği yorumunda bulundu. Banka rüzgarı ile Ataşehir'de ev satışları 3'e katlandı Acele kararlar verip fiyatları suni olarak şişirmek çok tehlikeli
22 Ocak 2008, 13:33Yazan: Zeynep GüneyFinans merkezi için proje hazır:
![[image]](http://www.arkitera.com/UserFiles/Image/news/2008/01/21/banka.jpg)
TOKİ'nin yaptığı planlarda 2 milyon 766 bin metrekare alanda yaklaşık 92 dönümlük bir bölge kent meydanı ve yeşil alan olarak planlandı. 30 dönümlük bir alana kültür merkezi yapılırken bütün bunların işletim hakkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne verilecek. Daha önce 354 bin metrekare olarak ayrılan ticaret alanı ise 385 bin metrekareye çıkarıldı. Aynı zamanda önemli bir eğitim ve spor merkezi olarak planlandı. 750 bin metrekare alana inşaat yapılabilecek. Ayrıca Ataşehir'de 418 bin metrekare alan kamulaştırılacak. TOKİ'nin sunduğu, imar komisyonunun onayladığı planlara göre konutlarda emsal 1.5-2 olarak belirlenirken 1 milyon 375 bin metrekare inşaat alanı planlandı.
Haberin devamı: Ataşehir'de yükselecek finans merkezine onay
22 Ocak 2008, 13:28Yazan: Zeynep GüneyAtaşehir’de Anadolu Otoyolu kuzeyinde konumlanan bölgenin konut alanından merkezi iş alanına çevrilmesini öngören plan değişikliği dün kabul edildi.
Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınıp taşınmayacağı ile ilgili tartışmalar sürerken Büyükşehir Belediye Meclisi kurulması düşünülen ‘Finanskent’ ile ilgili imar plan değişikliğini yaptı.
Haberin devamı için: Ataşehir Finanskent projesine jet onay
Bütün yorumları forumda okuyun!







