Arkitera E-Bültenleri

Email adresiniz yeterli
Üyelikten Çıkış
E-Bülten Arşivi
SAHINOGLU

Haberler

Forumda tartışYazıları büyütYazıları küçültBu sayfanın PDF görüntüsünü alBu sayfayı yazdırBu sayfayı arkadaşına gönderBu sayfayı rapor et

İzmir'in kaderini tayin hakkı

Tarih: 21 Nisan 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Serhan Ada
Önce ilk haber geldi. Meydanda bekleyen kalabalık bir dalgalandı. İzmir kazanmıştı! 7 yıl sonraki Expo'nun kenti olacaktı. 3 milyon küsur metrekarelik Expo 'köyü' İnciraltı'nda kurulacaktı. (İnciraltı, herşeyiyle silinir, ökalüptüslerinin kokusu
hiç çıkmaz!) Ay-yıldızlı tiyatro(?) hizmete açılacaktı. Milyonlar gelip Sergi'yi gezecekti. Ama ilk haber doğru çıkmadı. Paris'de oylar yanlış sayılmıştı. Sayım yeniden yapıldı. Milano, 20 küsur oy farkıyla 2015 Expo'yu kapmıştı! Meydanda ani sessizlik oldu. Kalabalık başı önde dağılmaya başladı...

Oysa, resmi demeçler 'Öndeyiz' diyordu. İspanya Kralı, Yunan Başbakanı hep İzmir'den yana oy belirtiyordu. Ankara'nın hem de en yüksek düzeyden desteği vardı. Cumhurbaşkanı, ana muhalefet partisi başkanı destek için Paris'deydiler. Ama olmadı. Hesap tutmadı. Söylenene göre oy hakkı olan küçük ülkeler Milano'nun tarafını tutmuştu. (İzmir Anadolu Ateşi gösterisi sunarken Milano'nun Senegalli Y. NDour'a konser verdirmesi boşuna mı?)

...İzmir'de kalabalık dağılırken Milano kalabalığı hareketleniyordu. Herkes, bunun bir başarı olduğunda hemfikirdi. Expo muhalifi olanlar dahil. Gelgelelim daha ertesi gün çatlak sesler başladı. En başta da büyük 'bozguncu' Celentano. Zaten her gün kötüye giden Milano için Expo'nun 'son darbe' olacağını iddia etti. Üstelik asi şarkıcı bu işlerde star mimarların parmağı bulunduğunu söylüyordu.

Bir sonraki gün belediye başkanı Expo'nun simgesi 200 m'lik kuleden pekâlâ vazgeçilebileceğini söyledi. Ne de olsa, devri geçmiş bir yapı türüydü kule. Daha ertesi gün, Expo alanına yakın Roman yerleşimleri boşaltıldı. Expo hazırlığı başlamıştı bile!

İzmir'in Expo'yu 'kaçırması' üzerine çok şey söylenebilir. Herkes İçin Sağlık temasının geçen yüzyıldan kalma olduğu. (Türkiye'de o ufkun daha gerisinde olsak da.) Sağlık merkezi Balçova ve Şifne'nin çoktan tasfiye edildiği. Ticaret ve Sanayi Odası'nın hükümetin desteği olsa da, İzmirlileri (hem de son 10-15 yılın Kürt yeni İzmirlileri dahil), sanatçıları, gençleri yanına almak için çaba göstermediği. Sanayide öncülüğün Horoz'uylu, ağzıyla alay konusu Denizli'ye nasıl kaptırıldığı. Kampanyada büyükİzmirlilerin, Homeros'un, DarioMoreno'nun, Sezen Aksu'nun, Roza Eskenazi'nin adlarının neden hiç geçmediği... Artık geç.

O arada ortaya çıkıveren bir tarihi(!) belge '22'deki İzmir Yangını'nı Ermeniler'in çıkardığını kanıtlayıverdi. Fransız Arşivi'nden çıktığı söylenen belgenin aslı ortada yok. Oysa, Atatürk'ün arkadaşı F. R. Atay'ın Çankaya'sı bu konuda açık. P. Böke'nin sözlü tarih hazinesi İzmir 1919-1922 Tanıklıklar kitabında da bol malzeme var. Ama bu haberin Expo kararı ertesinde sökün etmesi hayra alamet değil.

Halbuki, Expo sonrası İzmir'in önünde bir fırsat var. İzmir'in kurtuluşunun Ankara'nın ödevi olduğu zehabından ve İstanbul paranoyasından kurtulup eski ve yeni tüm İzmirlilerle barışık yeni bir İzmir düşü kurmak.

İzmir'in kendi kaderini kendinin tayin vakti geldi.TakipYorumlarYorum Sayısı: 37

4 Haziran 2008, 16:24Yazan: MrT[SIZE=2]"EXPO'yu kaybeden İzmir yeni çıkış yolu peşinde[/SIZE] [SIZE=2]Tarih: 4 Haziran 2008 Kaynak: Referans Yazan: Sinan Doğan [/SIZE] İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın başkanlığında İzmir'deki sivil toplum kuruluşları ve resmi kurumlar, EXPO 2015 için Milano ile yaptığı yarışı kaybeden kente gelecek vizyonu çizmek amacıyla bu hafta Çeşme Altın Yunus Oteli'nde kampa girecekler." güzel bir kamp olacağı anlaşılıyor.

17 Nisan 2008, 14:10Yazan: Emine MerdimExpo 2015 yenilgisinin ardından İzmir'de sular durulmuyor. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ın Belediye Başkanı Kocaoğlu'nu suçlayan açıklamaları var... Başkana 2'nci salvo Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu suçlayan Demirtaş, "İzmir’de EXPO yarışında Belediye Başkanı Ahmet Piriştina olsaydı biz bu seçimi almıştık. Ahmet Piriştina tuttuğunu koparmak için çalışan vizyon sahibi bir insandı. Bu seçimde Ankara merkezli bir yürütme kurulu yerine, icra kurulu olarak biz devam etseydik, odalar birliğimizin gücünü arkamıza alsaydık biz bu seçimi kazanmıştık. Bu kadar öz. EXPO bize o kadar yakındı ki baybetmemiz son anda oldu. Son anda o saldırılara dayanamadık" dedi.

11 Nisan 2008, 11:44Yazan: Gökçe ArasMilano’nun Expo 2015 için hazırladığı ayrıntılı teklif dosyalarında varolan ve önerilen yollardan, kalınacak otellere kadar pek çok konu hakkında ayrıntılı bilgi veriliyor. Kentsel ve mimari teklif dosyasında yenileme projelerinin yanı sıra ilerleyen yıllarda da kullanılacak uzun vadeli projeler özetlerle ve resimlerle anlatılıyor. Milano'nun Expo 2015 için yaptığı uzun soluklu projeleri anlatan habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Expo’yu Milano’ya Taşıyan Uzun Soluklu Projeler

2 Nisan 2008, 00:07Yazan: gurgurTam vapura binmek üzereydim, birden kornalar ve çığlıklar çaldı , tabiki çok pozitif duygulara kapıldım. Söze bile ağır; 4 Olimpiyat yapılmış kadar gelir bırakcaktı Türkiye'ye ve güzel İzmir'i me. Ama olmadı gene geç kaldık millet cirit atarken İzmir'den bu işe gönlünü koymuş bir grup insanın mücadelesi vardı, ilgi de çekmedi ulusal anlamda. Can Dündarın bugünkü yazısında belirttiği gibi "Türk vitesi" girdi son çeyrekte ama mallesef buna yetemedi.

1 Nisan 2008, 13:14Yazan: kerasussonuçta izmir kaybetti ve kaybedeceği de belliydi..malesef türkiyede kimse işi bidiği ve iyi bildiği için işi alması adına tercih edilmiyor...işi bilmen değil işi vereni bilmen daha önemli bu yüzden bu hayal kırıklıkları sürüp gidecektir..istanbul'un kaç kere olimpiyatlar için aday olduğu bellidir...bazı yayın organları pes etmedik daha iyi hazırlanıp tekrar aday olacağız şarkıları söylüyorlar ama bu da oldukça tuhaf çünkü expo geleneğinde aday olup kaybeden şehrin tekar akabinde aday olduğu görülmedi...umarım bir gün kazanabileceğimiz bir organizasyona aday oluruz ya da kazanabileceğimiz şekilde bir organizasyona aday oluruz......

31 Mart 2008, 23:59Yazan: nesrinyOylamayı yerinde izleyen EgeTv program yapımcısının kendi anlatımı ile canlı yayında anlattıklarını aktarmıştım. Kendi anlatımına göre sonuçları tam öğrendikten sonra yayınladıklarını ve diğer kanalların hata yaptıklarını söyledi. Hmm.. Sordum, soruşturdum, arattım tarattım ve dediğinizin doğru olduğu kanaatine vardım.[image]
Aslında AA'ya haberi uçuran da oylamanın yapıldığı salonda bulunan Bakanlar! mış, nasıl bakıyorlarsa ;) Hal böyleyken, evet, bu bir skandal..[image]
Ege Tv yi takdir edesim geldi bir de[image]
( Ben söylemiştim bizimkilere bırakın büyük kanalları, Ege Tv yi izleyelim diye [image]
)

31 Mart 2008, 23:17Yazan: MrTOylamayı yerinde izleyen EgeTv program yapımcısının kendi anlatımı ile canlı yayında anlattıklarını aktarmıştım. Kendi anlatımına göre sonuçları tam öğrendikten sonra yayınladıklarını ve diğer kanalların hata yaptıklarını söyledi.

31 Mart 2008, 22:54Yazan: nesrinyİlk oylama zannedilen; elektronik sistemin denenmesiymiş... Elektronik sistemde sorun olmasın diye denenmiş ve onu da anadolu ajansı oylama sonucu diye duyurmuş. Bence de skandal... :A Bana pek mantıklı gelmedi son anda deneme yaptıkları, size geliyor mu? AA nın avukatı değilim ama bu kadar basit hata yapılmaz, yapılmamıştır da :p

31 Mart 2008, 21:33Yazan: MrTİlk oylama zannedilen; elektronik sistemin denenmesiymiş... Elektronik sistemde sorun olmasın diye denenmiş ve onu da anadolu ajansı oylama sonucu diye duyurmuş. Bence de skandal...

31 Mart 2008, 20:39Yazan: nesrinyBen AA nın yaptığı bir gaf olarak görmüyorum, nitekim ilk oylamada resmi sonuç İzmir'i galip gösteriyorken, elektronik sisteme dair itiraz yapılmış, oylamanın geçerliliği iptal edilip ikinci oylama istenmiş benim anladığım... Bunda AA nın herhangi bir suçu veya rezaleti olduğunu sanmıyorum... ;) Yine de yapılan 15 milyar Euro'nun getireceği bir takım + lar olmalı diye umut etmiyor değilim saf saf :)

Bütün yorumları forumda okuyun!
ARTISTA
Takvim
<<Kasım 2008>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.

Ürün Tanıtımı

ARKITERA MIMARLIK MERKEZI 8 YASINDA