EXPO 2015'e ev sahipliği yapacak kentin belirleneceği oylamaya kısa bir süre kala, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve sivil toplum kuruluşları çalışmalarına hız verdi.
31 Mart Pazartesi günü Paris'te yapılacak oylamaya kadar İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun 51 ülkenin delege ve büyükelçileri ile görüşeceği bildirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden dün yapılan açıklamaya göre Kocaoğlu, Uluslararası Sergiler Bürosu'nun (BIE) merkezi konumundaki Paris'te, oylamanın yapılacağı 31 Mart'a kadar Latin, Uzakdoğu, Avrupa, İslam ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerinden 51 ülkenin delege ve büyükelçileriyle görüşerek İzmir'e destek sağlama çabası verecek. Kocaoğlu, "Paris'e umutlu ve inançlı gidiyoruz. Çalışmalarımızın semeresini alacağımıza ve İzmir'e 2015'in ev sahibi kenti sıfatıyla döneceğimize yürekten inanıyorum. Paris'teki ikili temaslarda, özellikle kararsız ülkeler üzerinde yoğunlaşacağız" dedi.
İzmir Ticaret Odası da (İZTO) lobi çalışmalarına hız verdi. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Paris'te delegeler ile yaptıkları temasları sürdürdüklerini belirterek "Güney Kore, Nijer, Cibuti, Panama, El Salvador, Gabon, Hoduras, Mali ve Togo delegeleri ile bir araya geldik. Son bir ayda 66 ülkenin delgesi ile toplam 77 görüşme yaptık" dedi.
EXPO'yu düzenleyecek kuruluş olan Uluslararası Sergiler Bürosu'nun (BIE) Paris'te 31 Mart'ta yapılacak genel kurulunda 147 BIE üyesinin oy kullanacağını belirten Demirtaş, İTO Muhasip Üyesi Necmi Çalışkan ile birlikte şubat ayından bu yana bütün ağırlıklarını delegeler ile birebir görüşmelere verdiklerini söyledi. Özellikle Kuzey Amerika, Karayipler, Afrika ve Asya'daki gelişmekte olan ülkelerin delegeleri ile görüştüklerini kaydeden Demirtaş, "Zira gelişmekte olan ülkelerin oylarının alınmasında devletler arasında en üst düzeyde temaslar, kazan kazan anlayışı hâkim. Aynı durum bu ülkeler için de geçerli ama diğer yandan bu ülkelerin kullanacağı oylarda delegelerin de önemli bir ağırlığı var" diye konuştu.
Görüşmeler çok olumlu
31 Mart'a kadar 100'ü aşkın görüşme yapmayı planladıklarını kaydeden Demirtaş, gelişmekte olan ülkelerin temsilcilerine, ilk defa yine gelişmekte olan bir ülkeden adayın kazanmaya bu kadar yakın olduğunu özellikle belirttiklerini söyledi. Demirtaş, şöyle konuştu: "Onlara, 'Bu hepimizin EXPO'su. Gelişmekte olan ülkelerin EXPO'su' diyoruz. Hepsi de bu düşünceden çok etkileniyor, hatta 'Sizin adaylığınız EXPO'da titreşim yarattı' diyorlar. Paris'in en iyi otellerinde, restoranlarında ağırladık. Bazı ülkeler, etraflarındaki birkaç ülkenin ya da bir bölgenin oyları üzerinde son derece etkililer. O ülkelerin delegeleri ile de görüşmeye büyük özen gösterdik. Görüşmelerimiz çok olumlu. Umudumuz artıyor ancak bu sonuçta bir seçim ve rakibimiz Milano. Sandıklar açılana kadar emin olmamız lazım. Bu yüzden 31 Mart'a, oylama dakikasına kadar temaslarımızı sürdüreceğiz, hepimiz de bunun için çalışmalıyız."
EXPO Yürütme Kurulu'na eleştri
EXPO 2015 İzmir İçin Avrupa Sivil İnisiyatifi Eşbaşkanı Hüseyin Aslan da yaptığı açıklamada, 2015'e ilişkin kararın verilmesine az bir süre kalmasına rağmen çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini bildirdi. Aslan, Ege Koop Genel Merkezi'nde dün düzenlediği basın toplantısında, İzmir'in yarışı Milano'nun önünde tamamlayacağı konusunda ümitli olduğunu söyledi. İzmir'in adaylığının sivil toplum mücadelesinde önemli işlere imza atan "sivil inisiyatif"in, geçen yıl İzmir'de 30 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla oluşturulduğunu hatırlatan Aslan, "Sivil inisiyatif'in hiçbir karşılık beklemeksizin ve hiçbir yerden maddi katkı almaksızın, tamamen kendi kaynaklarını birleştirerek yaptığı bu çalışmalar, adaylık sürecimizin sivil toplum mücadelesi ayağında çok önemli etkinlikler olmuştur" dedi. Bu arada EXPO Yürütme Kurulu'nu, "sivil inisiyatif"i "EXPO lobi çalışmalarına katmak istememekle" eleştiren Aslan, "EXPO Yürütme Kurulu ne yaparsa yapsın, adımlarımızı atmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
TakipYorumlarYorum Sayısı: 36Yazan: Emine MerdimExpo 2015 yenilgisinin ardından İzmir'de sular durulmuyor. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ın Belediye Başkanı Kocaoğlu'nu suçlayan açıklamaları var... Başkana 2'nci salvo Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu suçlayan Demirtaş, "İzmir’de EXPO yarışında Belediye Başkanı Ahmet Piriştina olsaydı biz bu seçimi almıştık. Ahmet Piriştina tuttuğunu koparmak için çalışan vizyon sahibi bir insandı. Bu seçimde Ankara merkezli bir yürütme kurulu yerine, icra kurulu olarak biz devam etseydik, odalar birliğimizin gücünü arkamıza alsaydık biz bu seçimi kazanmıştık. Bu kadar öz. EXPO bize o kadar yakındı ki baybetmemiz son anda oldu. Son anda o saldırılara dayanamadık" dedi.
Yazan: Gökçe ArasMilano’nun Expo 2015 için hazırladığı ayrıntılı teklif dosyalarında varolan ve önerilen yollardan, kalınacak otellere kadar pek çok konu hakkında ayrıntılı bilgi veriliyor. Kentsel ve mimari teklif dosyasında yenileme projelerinin yanı sıra ilerleyen yıllarda da kullanılacak uzun vadeli projeler özetlerle ve resimlerle anlatılıyor. Milano'nun Expo 2015 için yaptığı uzun soluklu projeleri anlatan habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Expo’yu Milano’ya Taşıyan Uzun Soluklu Projeler
Yazan: gurgurTam vapura binmek üzereydim, birden kornalar ve çığlıklar çaldı , tabiki çok pozitif duygulara kapıldım. Söze bile ağır; 4 Olimpiyat yapılmış kadar gelir bırakcaktı Türkiye'ye ve güzel İzmir'i me. Ama olmadı gene geç kaldık millet cirit atarken İzmir'den bu işe gönlünü koymuş bir grup insanın mücadelesi vardı, ilgi de çekmedi ulusal anlamda. Can Dündarın bugünkü yazısında belirttiği gibi "Türk vitesi" girdi son çeyrekte ama mallesef buna yetemedi.
Yazan: kerasussonuçta izmir kaybetti ve kaybedeceği de belliydi..malesef türkiyede kimse işi bidiği ve iyi bildiği için işi alması adına tercih edilmiyor...işi bilmen değil işi vereni bilmen daha önemli bu yüzden bu hayal kırıklıkları sürüp gidecektir..istanbul'un kaç kere olimpiyatlar için aday olduğu bellidir...bazı yayın organları pes etmedik daha iyi hazırlanıp tekrar aday olacağız şarkıları söylüyorlar ama bu da oldukça tuhaf çünkü expo geleneğinde aday olup kaybeden şehrin tekar akabinde aday olduğu görülmedi...umarım bir gün kazanabileceğimiz bir organizasyona aday oluruz ya da kazanabileceğimiz şekilde bir organizasyona aday oluruz......
Yazan: nesrinyOylamayı yerinde izleyen EgeTv program yapımcısının kendi anlatımı ile canlı yayında anlattıklarını aktarmıştım. Kendi anlatımına göre sonuçları tam öğrendikten sonra yayınladıklarını ve diğer kanalların hata yaptıklarını söyledi.
Hmm..
Sordum, soruşturdum, arattım tarattım ve dediğinizin doğru olduğu kanaatine vardım.![]()
Aslında AA'ya haberi uçuran da oylamanın yapıldığı salonda bulunan Bakanlar! mış, nasıl bakıyorlarsa ;)
Hal böyleyken, evet, bu bir skandal..![]()
Ege Tv yi takdir edesim geldi bir de![]()
( Ben söylemiştim bizimkilere bırakın büyük kanalları, Ege Tv yi izleyelim diye ![]()
)
Yazan: MrTOylamayı yerinde izleyen EgeTv program yapımcısının kendi anlatımı ile canlı yayında anlattıklarını aktarmıştım. Kendi anlatımına göre sonuçları tam öğrendikten sonra yayınladıklarını ve diğer kanalların hata yaptıklarını söyledi.
Yazan: nesrinyİlk oylama zannedilen; elektronik sistemin denenmesiymiş... Elektronik sistemde sorun olmasın diye denenmiş ve onu da anadolu ajansı oylama sonucu diye duyurmuş. Bence de skandal... :A Bana pek mantıklı gelmedi son anda deneme yaptıkları, size geliyor mu? AA nın avukatı değilim ama bu kadar basit hata yapılmaz, yapılmamıştır da :p
Yazan: MrTİlk oylama zannedilen; elektronik sistemin denenmesiymiş... Elektronik sistemde sorun olmasın diye denenmiş ve onu da anadolu ajansı oylama sonucu diye duyurmuş. Bence de skandal...
Yazan: nesrinyBen AA nın yaptığı bir gaf olarak görmüyorum, nitekim ilk oylamada resmi sonuç İzmir'i galip gösteriyorken, elektronik sisteme dair itiraz yapılmış, oylamanın geçerliliği iptal edilip ikinci oylama istenmiş benim anladığım... Bunda AA nın herhangi bir suçu veya rezaleti olduğunu sanmıyorum... ;) Yine de yapılan 15 milyar Euro'nun getireceği bir takım + lar olmalı diye umut etmiyor değilim saf saf :)
Yazan: Omer YilmazEğer öyle ise ciddi skandal ve buna sebep olanlar hakkında soruşturma açılması gerekir.
Bütün yorumları forumda okuyun!







