Marmaray projesi kapsamında sürdürülen arkeolojik kazılarda batık sayısı 30'a çıkınca, istasyon içinde sergilenmesi düşünülen eserler için çok katlı bir müze yapılmasına karar verildi. Şimdi müze için yer aranıyor
İstanbul'un iki yakasını denizin altından birleştirecek olan Marmaray projesi kapsamında Yenikapı'da sürdürülen arkeolojik kazılarda bulunan batık sayısı 30 oldu. Daha önce istasyon içinde sergilenmesi düşünülen eserler için çok katlı müze yapılmasına karar verildi.
Kazının sorumluluğunu üstlenen İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Dr. İsmail Karamut, "30 batığı istasyon içindeki bir müzede sergileme imkânı yok. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım Projesi kapsamında kazı alanının içinde müze inşası için yer arıyor. Buluntular, oluşturulacak bu müze içinde sergilenecek" dedi.
M.Ö 6000'e kadar gidildi
İstanbul'un denizcilik tarihi açısından çok önemli bulguların elde edildiği arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan 30 batıktan Prof. Dr. Cemal Pulak tarafından bulunan 2'si konservasyon ve restarosyan çalışmaları için Bodrum'a gönderiliyor. Restore edilen batıklar daha sonra sergilenmek üzere tekrar İstanbul'a getirilecek. Geri kalan 28 batığın konservasyonları ise İstanbul Üniversitesi tarafından yapılacak.
Kazı alanı içinde yine İstanbul tarihine ışık tutacak buluntular elde edildi. İstanbul'un ilk surları olduğu tahmin edilen sur duvarı, 4. yüzyıla tarihlenen potern, 5. yüzyıla tarihlenen Thedosios sahil suru gibi önemli yapılar bulundu.
Kazı Başkanı İsmail Karamut şöyle konuştu: "Kazı ekibinden Prof. Dr. Doğan Perincek M.Ö. 553 yılında İstanbul'da bir tsunami olduğunu belirledi. Batıkların geneli 11. yüzyıldaki fırtınada batıyor. Ancak terk edilenler ve önceki yüzyıllarda kendiliğinden batanlar da var. Buradaki kazılar neticesinde M.Ö. 6000 yılına kadar gidildi. İlk tarımcı toplulukların burada yaşadığı belgelendi. Bizans dönemi gemiciliğini, gemi yapım tekniklerini öğrendik. Gemi yapım tekniklerinde usta çırak ilişkisinden tasarım mühendisliği noktasına geçiş yapıldığını gördük."
Sonuçları dünyaya anlatacağız
Kentin çağdaşlaşmasına katkıda bulunurken, kültür varlıklarına saygı gösterilebileceğini dünyaya gösterdiklerini kaydeden Karamut, şöyle dedi:
"Çağdaş bir mühendislik projesini, kültür projesine çevirdik. Her aşamasında arkeoloji bilimine saygılı olduk. 1992 yılında imzalanan Malta Sözleşmesi'ndeki arkeolojik mirasın korunmasına yönelik Avrupa Sözleşmesi'nin maddelerine sadık kaldık. 5- 6 Mayıs'ta müzemizde sempozyum düzenleyerek kazı sonuçlarını tüm dünyaya anlatacağız."
Takip
Bütün yorumları forumda okuyun!27 Şubat 2009, 18:21Yazan: elizabathoryMerhaba, ben Muğla Üniversitesi Restorasyon Programında okuyorum. Geçen yıl stajımı Bodrum'da bulunan Sualtı Arkeoloji Enstitüsü'nde yaptım.Yenikapı'dan çıkarılan Bizans batığının restorasyonu ve konservasyonuna yardımcı oldum ve çok güzel şeyler öğrendim...I.N.A ( Sualtı Arkeoloji Enstitüsü) ekibi gerçekten çok başarılı bir ekip... (devamı)
2 Şubat 2009, 11:47Yazan: Omer YilmazTesadüfen rastladığım bir link: gigapan: Yenikapi, part of the Marmaray Project Gigapan ile ilgili Arkitera Forum'daki başlık için buraya tıklayabilirsiniz.
15 Şubat 2008, 10:38Yazan: falmarindiSevgili Jetmimar, Bir konuya açıklık getirmek isterim. Kazılarda bulunan eserler ve buluntulara envanter numaraları veriliyor ayrılıyor fotoğraflanıyor. Ama gömülenler eserler değil. Bütünlenemeyecek durumda olan kırık keramik parçaları. Bu gömü işlemi de belirli bir sistematik çerçevesinde belgelenerek yapılıyor... (devamı)
14 Şubat 2008, 23:38Yazan: jetmimarMarmaray projesi kapsamında Yenikapı bölgesinde yapılmakta olan arkeolojik kazılardan elde edilen tarihi eserler bu bölgede yapılacak olan bir müzede sergilenecektir. Bu müze istasyon binaları ile de bağlantılı olacaktır. En son planlanan bu idi sanırım bir değişiklik olmamıştır. Atinada yapılan çalışmalardan proje yetkilileri haberdardır... (devamı)
14 Şubat 2008, 14:06Yazan: falmarindiMerhabalar. İstanbul genelinde Marmaray boğaz tüp geçiş projesi ve Taksim-Yenikapı Metro hattı için çeşitli kazılar yapılmakta. Yenikapıda bulunan kazı ise bu iki projenin aktarma istasyonu olacak bir noktada iki farklı şirketin kazıları yürüttüğü bir bölge. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü Başkanlığında gerçekleştirilen kazı, Arkeolog Metin Gökçay yönetimi, arkeolog ve mimarların gözetiminde titizlikle sürdürülmekte... (devamı)
23 Temmuz 2007, 11:58Yazan: Melis GökerSabah Gazetesi'nin haberine göre Marmaray kazısı sırasında bulunan tarihi eserlerin 8 bin yaşında olduğu öğrenildi.
Marmaray projesi kapsamında yürütülen kazıların Yenikapı ayağında İstanbul'un tarihini değiştirecek yaklaşık 8 bin yıllık mimari kalıntılar ortaya çıkarıldı... (devamı)
10 Nisan 2007, 13:45Yazan: Zeynep GüneyÇalışmaların yayınlandığı özel bir site benim bildiğim kadarıyla yok. Ancak jetmimar'ın da belirttiği gibi Marmaray sitesinden şantiye fotoğraflarına ulaşabilirsiniz;
http://www.marmaray.com.tr/insaat_fotograflari.htm
Ayrıca Google'da arattığınızda da Marmaray, İBB ve National Geographic Türkiye gibi sitelerde yayınlanan haberlere ulaşabilirsiniz... (devamı)
10 Nisan 2007, 12:37Yazan: jetmimarYenikapı' da devam etmekte olan arkeolojik kazı çalışmalarının bir kısmı Marmaray Projesi diğer kısmı Taksim - Yenikapı metro hattı projesi kapsamında sürdürülmektedir. Marmaray projesi ile ilgili internet sitesinden Yenikapı şantiyesi fotoğraflarına ulaşabilirsiniz. www.marmaray... (devamı)
10 Nisan 2007, 11:22Yazan: betyyMerhaba;
İnanin Okurken KeŞke O Ekİpte Bulunabilsem Diye DÜŞÜndÜm.o Kadar Guzel Bir İŞ Yapiyorsunuzki...
İyİkİ Bu MesleĞİ SeÇmİŞİm Dİyorum :))
Umarim ÇaliŞmalarinizda Daha BaŞarili Olursunuz.
Yapilan İŞlerİ Daha Yakindan Takİp Etmek İÇİn Bİr Sİte Adresİ Belirtirseniz Sevİnİrİm... (devamı)
6 Nisan 2007, 14:25Yazan: phinçok heyecan verici bir haber.
Sunumu kaçırdığıma üzüldüm.
Acaba yapılan çalışmaları gösteren bir site var mıdır?
Bütün yorumları forumda okuyun!












