Gerçekleşmektedir...
Beşiktaş meydanına ilk indiğim yıl olan 1983'ten bugüne hep izbe hatırladığım eski Tekel binasının yerine 7 yıldızlı bir otel inşa ediliyor! Emsallerini düşününce yakın çevresi kontrollü yarı kamusal görünen ama aslında özel olan bir alana dönüşüyor. Önündeki çay bahçesi yılların Adnan'ı ile birlikte yitiyor! Kaymakamlık tarafında kültürel amaçlı ve çoğunlukla öğrenciler ve Beşiktaşlılar tarafından kullanılan yapılar, bu kesimin artık yanından geçemeyeceği fiyatları sergileyen restoranlara, barlara dönüşüyor! Her Beşiktaşlı genç erkeğin askerliğini yapmak istediği Deniz Müzesi, Beşiktaş'taki işlevini tamamladığını açıklıyor ve 7 yıldızlı otelin çeşitli uzantıları için kullanılmak üzere otele satılıyor! Otobüs durakları zaten Kabataş'a taşınmış olan aktarma merkezi özelliğini yitirdiklerinden işlevsiz kalıyor ve yanındaki meydanla birlikte Kanyon tipi bir alışveriş merkezi yapılmak üzere özelleştiriliyor! Kadıköy vapur iskelesi 7 yıldızlı otele yanaşan yatlara ayrılıyor! Devletin koca Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin elinde kalan yarım bina, bir şekilde diğer yarısını ele geçiren özel Bahçeşehir Üniversitesi'ne tahsis ediliyor! Taşıt yolları yeraltına alındığından bu yeniden düzenleme alanı ile organik olarak birleşen yüzyılların koca çınarı Beşiktaş Çarşı dönüşüm alanı ilan ediliyor; fiyatlar üçe katlanıyor, kullanıcı profili tamamen değişiyor! Öğrenciler görünmez oluyor, balıkçılar çarşısı kalkıyor, Hasbi ve diğerleri taşınıyor, Çarşı yok oluyor, İnönü Stadı tamamen buzlu viski yudumlana-bilen localara dönüştürülüyor, tribünler artık hiç küfür etmiyor! Gerçekleşmeye başlayan bu kurgu, sermayenin kentinin kurgusudur ve içinde sıradan insanın yeri yoktur!
Senaryo 2:
Güçlü bir toplumsal muhalefet ile hâla gerçekleşebilir!
Bulunduğu yere inşa edilmesi zaten hata olan Tekel binası tamamen yıkılır ve temizlenir. İşlevini yitirmiş olan otobüs durakları kaldırılır, Deniz Müzesi kamuya açık bir toplum merkezine dönüştürülür, Kaymakamlık tarafı sunduğu kültür sanat faaliyetlerini artırarak sürdürür ve Dolmabahçe'ye geçiş oluşturarak müzeyi Beşiktaş'a taşır, yeraltına alınacak taşıt trafiği Çarşı'nın küçük esnafı ile oluşan bağı güçlendirir, Akaretler sıraevleri sanat atölyeleri olarak kullanılmak üzere Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne tahsis edilir, yeraltı geçişi sayesinde yayalaştırılan Kabataş-Beşiktaş muhteşem yürüyüş aksı boyunca bu atölyelerde üretilen sanat ürünleri sokak çalgıcıları, göstericileri ve kuklacıları eşliğinde sürekli sergilenir ve kavuştuğu yerde İstanbul'un belki de en büyük meydanı haline gelmiş Çarşı Meydanı ile kucaklaşarak yolcusunu çeşitli yönlere dağıtır. Mütevazı yenileme çalışmaları ile güçlendirilecek ve gü-zelleştirilecek Beşiktaş yapı stokunda yaşayan kullanıcı profili, sanatçılar ve ziyaretçi turistlerle çeşitlenir ama esas profil değişmez. Esnaf yerinde kalır, Kapalı her daim Çarşı'nındır, localar sınırlıdır. Şampiyonluklar Çarşı Meydanı'nda kutlanır. Üniversiteli aşklar Adnan'ın verdiği çay ile demlenir. Hasbi ve diğerleri rakı-balık sunmaya devam eder. Vapur sefası bakidir. Balık Pazarı yeşillikleriyle birlikte yerinde kalır. Çarşı Meydanı Beşiktaşlınındır, İstanbullu'nundur...
Gerçekleşme ihtimaline hayatımı adayabileceğim bu kurgu, insan merkezli bir kentin kurgusudur ve sermaye ile işi yoktur! Gücünü sıradan insandan, yaşayanlarından, öğrencilerinden ve Çarşı'dan alır!
Tekel binasının yerine 7 yıldızlı bir otelin yapılması Beşiktaş'ın sermayenin kentine doğru attığı geri dönülemez adımdır. Bu adımatılmamalı/attırılmamalıdır!
TakipYorumlarYorum Sayısı: 457 Temmuz 2008, 00:19Yazan: aysendumanBuradaki mesajları kısa bir aradan sonra görebildim merhabalar tekrar.. Öncelikle bukadar sinirlendirdiğim için kusura bakmayın: ) Amacım bilmişlik yada yaptığınız işleri küçük görmek tabiki değildi, kaldı ki ne haddime : ). Forumda yazılan bu proje karşıtı görüşlere de birşey demedim ben, asıl rahatsızlığım zaten tüm sahilin bu projelerle kaybediliyorken arkiteranın da sizin açıkladığınız gibi 'bu konuyla ilgili bu gelişmeler yaşanıyor demek için' de olsa alınan alıntılarında bile mimarlık adına taraflı olması gerektiğineydi. Bence gazeteden haberi direk yayınlayarak almaktansa kendi doğrunuzu yazıp fakat hala böyle haberler çıkıyor diye yazmaktı, doğrusu. Bence, insanlar 'o tarafın tarafında olan' bir siteden de bu haberi okusunlar ama sizden okuduklarında bırakın o haberi tarafsız almaktansa sizin yorumunuzla alsınlar. Bir de, sizi kimler kınasın acaba derken siz kınayabilirsiniz buyrun : )
10 Haziran 2008, 09:25Yazan: Omer YilmazHayranım bu çok bilmişliğe doğrusu. Arkitera.com'un yayın stratejisini, Arkitera Forum'u bizlerden iyi biliyorsunuz. Şu forumu başından beri bir okursanız kimin ne yana taraf olduğunu anlayabilirsiniz. Şaka gibi bir proje var ortada siz daha bir şaka gibisiniz.
10 Haziran 2008, 08:47Yazan: AZMİ AÇIKDİLBu konu ile ilgili haberi M.Cemal Yalçıntan 21.05.07 tarihin de Birgün Gazetesinde vermiş.Siz alıntı yapmışsınız sonra da ona buna yorum okutuyorsunuz. Tarafsız olması gereken Yalçıntan, Arkitera'dan bu konuda tarafsızlık beklenebilir mi? Oda hiç olmazsa herşey de olduğu gibi karşı. Bu karşı çıkış zaman kazandırır da proje oldu bittiye gelmez.
10 Haziran 2008, 08:24Yazan: Omer Yilmaz Aysenduman'ı kınamıyor, Arkitera'nın daha duyarlı olmasını istiyorum.. Akvaryum otel, oteller şehri İstanbul'a ve Türkiye'ye hayırlı olsun ! Bakımsız tarih, mezbelelik sınıfına girdiyse, vah mezbele Anadolu'ma. Siz yazılanları okumuyorsunuz sanırım. Okumanız için üç önceki mesajı yeniden ekliyorum: Sayın Ayşen Duman, Böyle bir çıkarıma nereden vardığınızı çok merak ediyoruz. Güncel gazetelerde sadece bu konuyla ilgili değil bütün güncel gelişmeler ile ilgili çıkan haberleri ilgili konu başlıklarına çoğu kez yorumsuz bir şekilde ekliyoruz. Bu şekilde yapılmasının sebebi taraf ya da tarafsız olduğumuzu göstermek ya da "yaşasın orada bir otel yapıyorlar" demek değil bakın bu konuyla ilgili bu gelişmeler yaşanıyor demek için. Kaldı ki Beşiktaş'ta olan bitenler konusunda memnun olsak bu sekilde bir başlık açıp, Köşe Yazısı yayınlayıp üzerine konuyla ilgili birde haber yapar mıydık?
10 Haziran 2008, 00:21Yazan: AZMİ AÇIKDİLBu haber forum'da 31.05.07 tarihinde duyurulmuş. Yaklaşık bir seneyi geçtiği gibi atı alan (Beşiktaş'tan) Üsküdar'ı da geçmiş. O tarihten bu yana yorumlar yapılmış bir çoğu da "sen ne demek istiyorsun,ben şöyle dedim" lerle dolu. Bu meydan projesi ne kadar gerekli,yapılması kaçınılmaz noktasın da gerekli ise nasıl yapılmalı? Tarihi değer olarak neleri korumalıyız veya yapılacak düzenleme projesi, ne ölçü de tarih şehri İstanbul'a uygun olur. Bol yıldızlı akvaryum otelinin yerimi bu meydan? Bu ve buna benzer konularda tartışma yok. Yapılacak projeye gazete de haber yapan M.Cemal Yalçın'dan başka öneri yok. Haberci de önerisi ile mimarları geçmiş,bravo. Aysenduman'ı kınamıyor, Arkitera'nın daha duyarlı olmasını istiyorum.. Akvaryum otel, oteller şehri İstanbul'a ve Türkiye'ye hayırlı olsun ! Bakımsız tarih, mezbelelik sınıfına girdiyse, vah mezbele Anadolu'ma.
9 Haziran 2008, 14:36Yazan: ayasofya"Yaşasın otel yapıyorlar" diye mi yayınlamış Arkitera bu haberi. Siz ne okuduğunuzun farkında mısınız? Kınamak mı? Kına mı? Nereye?
9 Haziran 2008, 12:19Yazan: Omer YilmazBu tarz projelerle Beşiktaşı , Ortaköydeki Okulları diğer tüm sahilimizi, yalıları yok sayarak tarihi yok ederek rant yeri olarak gören tüm yetkin olamamış yetkilileri ve bu haberi ( ..Deniz altında 7 katlı otel ilk kez İstanbul'da) mimarlıkla bukadar ilişkili olan arkitera'nın taraf olması gerekirken bu tarafsızlıkla yayınlayıp yaşasın orada bir otel yapıyorlar edasıyla yayınlamasını en içten dileklerimle kınıyorum !Ben de okumuş ama cevap yazamamıştım. Sizin gibileri kim kınasın acaba... Hayretler içine düşürüyorsunuz bizleri; hoş oda seçimlerinden sonra hayrete düşmek olsa olsa saflık olurdu. Bravo çok iyi okumuş ve anlamışsınız herşeyi. Aferim size. Kınayın.
9 Haziran 2008, 12:08Yazan: Emine MerdimBu tarz projelerle Beşiktaşı , Ortaköydeki Okulları diğer tüm sahilimizi, yalıları yok sayarak tarihi yok ederek rant yeri olarak gören tüm yetkin olamamış yetkilileri ve bu haberi ( ..Deniz altında 7 katlı otel ilk kez İstanbul'da) mimarlıkla bukadar ilişkili olan arkitera'nın taraf olması gerekirken bu tarafsızlıkla yayınlayıp yaşasın orada bir otel yapıyorlar edasıyla yayınlamasını en içten dileklerimle kınıyorum ! Sayın Ayşen Duman, Böyle bir çıkarıma nereden vardığınızı çok merak ediyoruz. Güncel gazetelerde sadece bu konuyla ilgili değil bütün güncel gelişmeler ile ilgili çıkan haberleri ilgili konu başlıklarına çoğu kez yorumsuz bir şekilde ekliyoruz. Bu şekilde yapılmasının sebebi taraf ya da tarafsız olduğumuzu göstermek ya da "yaşasın orada bir otel yapıyorlar" demek değil bakın bu konuyla ilgili bu gelişmeler yaşanıyor demek için. Kaldı ki Beşiktaş'ta olan bitenler konusunda memnun olsak bu sekilde bir başlık açıp, Köşe Yazısı yayınlayıp üzerine konuyla ilgili birde haber yapar mıydık?
6 Haziran 2008, 23:03Yazan: aysendumanBu tarz projelerle Beşiktaşı , Ortaköydeki Okulları diğer tüm sahilimizi, yalıları yok sayarak tarihi yok ederek rant yeri olarak gören tüm yetkin olamamış yetkilileri ve bu haberi ( ..Deniz altında 7 katlı otel ilk kez İstanbul'da) mimarlıkla bukadar ilişkili olan arkitera'nın taraf olması gerekirken bu tarafsızlıkla yayınlayıp yaşasın orada bir otel yapıyorlar edasıyla yayınlamasını en içten dileklerimle kınıyorum !
12 Mayıs 2008, 10:44Yazan: ayasofyaHayır bu bir yıkım. Her türlü değere saygısızlık da... Bu arada tam bu binanın karşısında bir hykel sanatçımızın şahane bir rölyefi vardı. Her bir değere saygı göstren Belediyemiz ya da Milli Saraylar Müdürlüğü,-failini bilemiyorum- beğenmemiş olacak ki önce onu çirkin bir renge boyadı. Sonra da sıvadı gitti. Binaya gelirsek bu tür bir cam duvar yaptıklarında akvaryum filan göreceklerini zannediyorlar herhalde. Özel bir akvaryum yapmadıkça siyahi yeşil bir cam duvardan başka bir şey gösteremezler. Hah boğaz ile araya yani yolun altına bir akvaryum yapacaklarsa, ne anlamı kaldı boğaza yerin altından cam duvar yapmanın. Mekanın içine yapılan bir akvaryum ile aynı şey. Açıkçası bir pazarlama staratejisi. Geçiyoruz...
Bütün yorumları forumda okuyun!










