Modern Peyzaj ve Ötesi

Nüfusun büyük çoğunluğunun beğendiğinin ve seyretmekten keyif aldığının bilincinde olarak, İstanbul'daki bir takım peyzaj düzenlemeleri üzerine..

Öncelikle bu yazıyı yazmamda bana ilham kaynağı olan peyzaj düzenlemelerini paylaşmak isterim. İstanbul bir süredir, İBB’nin ifade ettiği üzere modern peyzajın etkisi altında. Kadıköy-Boğaz Köprüsü istikametinde yol boyunca süregelen ”modern peyzaj” yaklaşımı, İstanbul’un farklı ilçelerinde, yoğunlukla yol kenarında yer alan yeşil alanlarda karşımıza çıkıyor.

Olimpiyata öykünen meşaleli insanlar, Osmanlı-Selçuklu olmadığından emin olduğum fakat tam olarak adlandıramadığım motifler, geometrik şekiller, İstanbul silüeti olduğuna dair ipuçları barınıdran ölçeksiz benzetmeler bunlardan bazıları.

 

”Peki bu projeleri kim yapıyor?” diye merak ettim ve araştırmaya İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı’nın sitesinden başladım. Park Bahçeler Başkanlığı, Anadolu Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Anadolu Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün görevleri:

”Müdürlüğümüz 18,347,374.93 m2´lik yeşil alanın düzenli olarak bakımı, onarımı, korunması ve güvenliğinin sağlanması ile imar planlarında yeşil alan olarak ayrılan alanların park ve bahçeler, çocuk oyun alanları, spor sahaları, yaya bölgeleri, ağaçlandırma alanları olarak projelendirilmesi ve uygulanması ile ilgili çalışmaları yürütmektedir.

Sorumluluğumuzda; 140 adet park, 8 adet koru, 38 adet süs havuzu, 14 adet mezarlık,1 adet Kent Ormanı, ana arterlerde yer alan kavşaklarda, yan ve orta refüjlerde yer alan yeşil alanlar ile İSKİ havzaları yeşil alanları bulunmaktadır.”

Belediyeciliğin olmazsa olmazı: Misyonumuz – Vizyonumuz Başlığı:

Alanında öncü bir kurum olan Anadolu Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü, aklın ve bilimin rehberliğinde topluma katkıda bulunacaktır. Bu alanda; çalışanları, gerçekleştirdiği faaliyetleri, yaptığı proje ve uygulamaları ile Türkiye’de ve dünyada örnek bir kurum olmaya da devam edecektir.

Daha güzel, yeşil, temiz ve yaşanabilir bir İstanbul, sürdürülebilir sağlıklı bir çevre oluşturabilmek için kişi başına düşen aktif yeşil alan miktarını dünya normlarına yükseltmek, yükseltmeye yönelik projeler oluşturmak ve bu yönde uygulamalar yapmak; yeşil alanları yaygınlaştırmak amacıyla ağaç ve çiçek dikimi, yeşil alanların bakımı, çocuk oyun grubu ve fitness gruplarıyla ilgili hizmetler geliştirmek; tarihe tanıklık etmiş ağaçların uzun ömürlü ve sağlıklı olarak gelecek nesillere ulaştırılması için bakımlarını yapmak; Peyzaj ara elemanı yetiştirilmesine ilişkin çalışmalar geliştirmek; İstek ve önerilere ilişkin çözümlerin kalite ve hızını artırmak başlıca hedeflerimizdir.”

Yakışıklı cümleler ile anlatılan misyonumuz-vizyonumuz bölümünde koyu renkle işaretlediğim kelimeler aklımdaki büyük soru işaretlerini ifade etmek için yeterli.

İnternet sitesinde; ”Alanlarımız” sekmesinin altında hangi ilçede hangi parkın olduğunu görebildiğiniz bir bölüm var.

Aynı zamanda, devam eden, tamamlanan ve planlanan projeleri incelemek mümkün. Projenin haritadaki yeri, fotoğrafları, temsili proje imajı, sert zemin, yeşil alan miktarı gibi proje bilgileri çoğu projede mevcut. Fakat tabii ki projenin kime ait olduğu hakkında bir bilgi yok. 

Sağlıklı bir eleştiri yapmak için keşke daha çok proje görseli olsa diye iç geçiriyor, proje ve sunuş niteliğine hiç değinmiyorum.

”E-5 Karayolu Güzergahındaki Peyzaj Çalışmalarımız” bölümünden bir alıntı:

”Anadolu yakası E5 karayolu güzergahı son dönemlerde yapılan birçok kavşak, refüj ve metro çıkışlarındaki yeşil alan düzenlemeleriyle ciddi bir değişiklik sergilemektedir.E5 karayolu üzerindeki yenileme çalışmaları hızla devam ederken bu değişiklikler vatandaşlar tarafından da ilgi ve beğeni toplamakta yeni tasarımların, modern peyzajın daha da ön plana çıkmasında rol oynamaktadır.” *

Peki nedir bu ”modern peyzaj?”

”Çamlıca kavşağı – Ümraniye kavşağı arası Peyzaj düzenlemesinde konsept olarak geometrik formlar işlenmiştir. İlk etapta yapılan düzenlemede; dikdörtgen desenlerin İstanbul´un simgesi olan lale figürleriyle birleşimi işlenmiş uygulanması tamamlanmış ve görsel şölenin başlangıcı yapılmıştır. Konsept bozulmadan, geometrik formlardan üçgenler kullanılarak peyzaj projesi hazırlanmış ve uygulaması tamamlanmıştır.

Alanda toplam 38 adet üçgen form kullanılmıştır. Her bir üçgen için 150 adet, 65 cm uzunluğunda 12 cm genişliğinde ahşap kütükler, arazide hendekler açılarak oturtulmuş ve sonrasında beton dökülerek araziye sabitlenmiştir. Her bir üçgenin içine renk, doku ve form olarak birbirleriyle uyum sağlayacak türler seçilmiştir. Çalı olarak ise toplam 14 Adet üçgende 18.000 adet Bodur Alev; 12 Adet üçgende 20.000 adet Altuni Çit Taflan ;12 Adet Üçgende 12.000 adet Beyaz Gül kullanılmıştır. Düzenlemede; üçgen formların kenarlarında vurgu etkisi yapılabilmesi için 80 Adet Piramit Şimşir, Üst Fonda 8.000 Adet Lavanta, 10.000 Adet Gaura, 370 Adet Mavi Servi kullanılmış, 10.250 m2’lik alana çim serilerek projenin uygulanması tamamlanmıştır.”

Projenin uygulaması sırasında harcanan emeği takdir etmek bir yana, yol kenarına ekilen bu çiçeklerin kaç gün yaşadığı konusunu peyzaj mimarlarına, ziraat mühendislerine ve ilgili uzmanlara sormak lazım. 

Havalimanı yolu, E-5 kenarı ve birçok duvarda karşımıza çıkan dikey bahçeler, E-5 üzerinde havaya yükseltilen saksılarda yer alan, sulamasının ve bakımının nasıl ve ne koşullarda yapıldığını merak ettiğim çiçekler, yol kenarı süslemeleri olarak ”modern peyzaj” projeleri İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün anlamak istediğim çalışmalardan birkaç tanesi.

Son olarak Gezi Parkı’nın Divan Otel’e bakan cephesindeki duvarda yer alan peyzaj düzenlemesini paylaşmak istiyorum. Ayda bir kez değiştirildiğine rastladığım, bakımının zor, ömrünün az olduğuna inandığım çiçekler, 2013 yılı Mayıs ayından sonra bir takım izleri kapatmak için başvurulan bir yöntem belki de?

Belki de toprağımız kalmayıp her yer beton olduğu için duvarları yeşillendirir olduk!

http://www.anadoluparkbahceler.com/haber.php?baslik=E-5%20Karayolu%20Güzergahındaki%20Peyzaj%20Çalışmalarımız&no=125

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın