Nesiller Boyu Miras: Ankara’da Nesilleri Bağlayan Yerler ve Şeyler

ODTÜ Mimarlık Bölümü Kültürel Mirası Koruma Lisansüstü programı 18 - 30 Nisan tarihleri arasında Kubbealtı’nda, ICOMOS Anıtlar ve Sitler Günü etkinlikleri kapsamında ICOMOS Türkiye ile birlikte sergi ve etkinlik dizisi düzenliyor.

ICOMOS [International Council on Monuments and Sites│Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi], somut ve somut olmayan kültürel mirasın korunması ve değerlendirilmesine yönelik ilkeler, teknikler, politikalar geliştirmek ve bu alandaki araştırmaları desteklemek ve yönlendirmek amacıyla 1965 yılında kurulmuş olan uluslararası ve hükümetler dışı bir organizasyon.

Her yıl 18 Nisan, o yıl için belirlenmiş bir tema çerçevesinde, Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü olarak kutlanmakta ve her ülkede o yılın teması ile ilgili çeşitli ulusal etkinlikler yapılıyor.

2018 yılı 18 Nisan Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü’nün teması ‘Heritage for Generations │Nesiller Boyu Miras’ olarak belirlendi.

Bu kapsamda, düzenlenecek olan “Nesiller Boyu Miras: Ankara’da nesilleri bağlayan Yerler ve Şeyler” başlıklı 18 Nisan Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü – Ankara Etkinliği konuşmalar, sergi ve panelden oluşuyor.

Kent – mekan – bellek – kültürel miras kavramlarını farklı şekillerde ele alan konuşmalarla 18 Nisan’da başlayan etkinlik, 19-30 Nisan tarihleri arasında açık olacak olan sergi ile devam edecek.

Etkinlik öncesinde, farklı nesilleri temsil eden 124 kişi ile yapılan görüşmeler sonucunda, Ankara’da nesiller boyunca sürekli olarak önemini ve değerini koruyan ‘yerler’ ve ‘şeyler’, kolektif ve kişisel anılarında [devam eden / değişen] anlam ve rolleriyle birlikte, tespit edildi.

Max FM’in desteğiyle, Özgür Aksuna tarafından sunulan sabah programında Ankaralılara kendileri için önemli olan / korunması gereken ‘yerler’ ve ‘şeyler’ sorulup; canlı yayına telefonla bağlanan ya da sosyal medya üzerinden paylaşım yapan izleyiciler tarafından belirtilen ‘yerler’ ve ‘şeyler’ de değerlendirildi.

Sergide, yapılan araştırma sonucunda öne çıkan, Ankara’daki farklı nesilleri bağlayan bu ‘yerler’ ve ‘şeyler’, sunulacak.

Sergi süresince, ziyaretçilerin kendi yaş gruplarını temsil eden renklerdeki pinleri kullanarak kendileri için önemli ve değerli olan ‘yer’ ve ‘şeyleri’ büyük ölçekli Ankara haritası ve yer/zaman çizelgesi üzerinde işaretlemeleri ve tanımlamaları teşvik edilecek.

Sergi bir ön çalışma niteliğinde olup, ileride yapılacak başka çalışmalarla geliştirilmesi planlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın