MİMAD Doktora Tezi Seminerleri: Osmanlı Mimarlığında Değişimin Öncüsü-Nuruosmaniye’nin Tarih Yazımı

Selva Suman'ın sunacağı "Osmanlı Mimarlığında Değişimin Öncüsü: Nuruosmaniye'nin Tarih Yazımı" başlıklı seminer 14 Nisan'da İTÜ Taşkışla Griş Kat 131 No'lu Doktora Seminer Salonu'nda.

Seminerde, Osmanlı mimarlık tarihinde barok ve neo-klasik elemanların uygulandığı ilk anıtsal dini yapı olan Nuruosmaniye Camii ve külliyesinin tarih yazımındaki yeri ele alınacak. İnşaatına onsekizinci yüzyıl ortalarında I. Mahmud tarafından başlanan ve III. Osman devrinde tamamlanan Nuruosmaniye, özellikle bezeme dili ve bir daha tekrar edilmeyen at nalı şeklindeki avlusu ile dönemine gore “olağandışı” sayılabilecek pek çok batılı detayı sergilemekte.

Onsekizinci yüzyıl dinamikleri ışığında yapının yenilikçi özelliklerine değinildikten sonra, bu yabancı unsurların dönemin Osmanlı yazarları tarafından nasıl algılandığı irdelenecek. Onsekizinci yüzyılda Osmanlı başkentini ziyaret eden yabanci gezgin ve yazarların Nuruosmaniye hakkındaki görüşleri ele alınacak ve Osmanlı yazarların fikirleri ile karşılaştırılacak.

Daha sonra, yirminci yüzyılda sanat ve mimarlık tarihi alanında yapılan çalışmalar değerlendirilerek modern tarih yazımında Nuruosmaniye’nin nasıl ele alındığı sorgulanacak, Osmanlı mimarlık tarihinde bir “Değişim Simgesi” olarak algılanışı da incelenecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın