Marshmallow Laser Feast, Odunpazarı Modern Müze’de

Marshmallow Laser Feast 8 Eylül - 7 Aralık 2019 tarihleri arasında çok algılı, üç boyutlu yerleştirmeleri ile ilk defa OMM - Odunpazarı Modern Müze'de izleyici ile buluşacak.

Üst sıra: Treehugger: Wawona
Alt sıra: In The Eyes of the Animal. Courtesy of Marshmallow Laser Feast

Marshmallow Laser Feast, birden çok duyu organını aynı anda harekete geçiren Ağaca Övgü (Treehugger) ve Bir Hayvanın Gözlerinden (In The Eyes of the Animal) isimli iki sanal gerçeklik deneyimiyle doğanın insan yaşamındaki hayati önemini vurguluyor. Yerleştirmeler,  Vodafone Red’in katkıları ve Nec, CJ ICM ve Asimetrik’in desteğiyle ilk defa Odunpazarı Modern Müze’de 7 Eylül’de Eskişehir’de gerçekleşecek açılışında sunulacak.

Canlı performans ve sanal gerçekliği kesiştiren çalışmalarıyla insanların dünyayı algılama biçimine yeni bir boyut getiren Marshmallow Laser Feast’in yerleştirmelerini sanatseverler 8 Eylül tarihi itibarıyla OMM’da deneyimleyebilecekler. OMM’un, çevreye duyarlı, çağımızın sorunlarına dikkat çeken, teknoloji ve sanatı bir araya getiren projeler gerçekleştirme misyonuyla örtüşen Ağaca Övgü ve Bir Hayvanın Gözlerinden, çevremizdeki doğal güçleri ortaya çıkararak izleyiciyi büyülerken aynı zamanda birlikte yaşadığımız organizmaları fark etmemizi ve onlara karşı sorumluluklarımızı bize hatırlatmayı amaçlıyor.

Daha önce İstanbul’da Bir Hayvanın Gözlerinden çalışmasının video edisyonuyla adından söz ettiren Marshmallow Laser Feast, OMM’da Türkiye çapındaki ilk büyük çaplı sanal gerçeklik sunumlarını gerçekleştirecek. Marshmallow Laser Feast, ekosistemlerin korunması ve yenilenmesi için duyularımızın ötesinde bir dünya sunarak OMM ziyaretçilerini büyüleyici bir deneyime davet ediyor. Bir Hayvanın Gözlerinden, İngiltere’nin Grizadale Ormanı’nda insansız hava araçları, LIDAR ve CT tarama teknolojisi ve 360° kameralar kullanılarak geliştirildi. Toplanan veriler bilgisayar ortamında fotogrametri teknikleri ile birleştirildi ve üzerine İngiltere’nin çeşitli ormanlarından toplanan ses ve titreşim kayıtları eklenerek ortaya stereofonik, meditatif ve hiper gerçekçi bir deneyim ve ormanlarda yaşayan baykuş, kurbağa, sivrisinek ve yusufçuk dahil olmak üzere dört tür hayvanın gözünden doğayı keşfetmemize olanak sağlayan sanatsal bir yorum çıktı.

Türkiye’de ilk defa OMM’da sunulacak olan Ağaca Övgü, kısa süre önce üç boyutlu hikaye anlatıcılığındaki yeniliklikçi yaklaşımından ötürü Tribeca Film Festivali’nin “Storyscapes” Ödülü’ne layık görüldü. Ağaca Övgü, Marshmallow Laser Feast’in Dev Sekoya’dan (Giant Sequoia) başlayarak nadir ve nesli tükenmekte olan ağaçların sanal arşivine dönüştürmeyi planladığı çalışmasının ilk bölümü. Bu proje ile asıl amaçlanan, dijital fosiller ve sanal alanlar yaratarak insanların doğal dünyayla bağlantı kurabilmelerini sağlamak ve bu şekilde doğanın korunmasına destek olmak.

OMM, Haldun Dostoğlu küratörlüğünde gerçekleşecek ilk sergisi “Vuslat”, günümüzün yetenekli bambu ustası Tanabe Chikuunsai IV’ün müzeye özel ürettiği enstalasyon çalışması ve Marshmallow Laser Feast’in Türkiye’de ilk kez sanal gerçeklik deneyimiyle sergilenecek olan etkileyici enstalasyonları ile 7 Eylül 2019’da gerçekleştireceği açılış etkinliğininin ardından 8 Eylül’de kapılarını ziyaretçilerine açacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın