“Mahallenin Güncel Portresi” Paneli

Planlama-tasarım, kamu yönetimi, ekonomi ve sosyal alanlardaki gelişmeleri konu alarak "mahalle" kavramını masaya yatıracak olan "Mahallenin Güncel Portresi" başlıklı panel, 13 Mayıs 2016 Cuma günü MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu'nda gerçekleşecektir.

Panele dair:

Geçmişten günümüze aktarılan kentsel ve kültürel bir miras olarak Osmanlı – Türk toplumunun yaşam biçimlerinden ve aynı zamanda kent kurucu öğelerinden biri olan mahalle kurumuna ve ölçeğine ait, içinde şekillendiği dönemden bugüne uzanan zengin bir literatür söz konusudur. Bu bilimsel ve akademik birikime ek olarak bugün, mahalle ölçeğinde önemli çalışmalar söz konusudur. Küresel gelişmelere ve güncel gereksinimlere bağlı ortaya çıkan bu kazanımlar, planlama-tasarım, kamu yönetimi, ekonomi ve sosyal alanlardaki gelişmeleri içermelerinin yanı sıra, sürdürülebilirlik bağlamında da mahalle ölçeğine yeni bakış açıları getirmektedir. Ancak bu özgün kurumun, Türkiye özelinde gözlenen, -özellikle son 20 yıla ait – kentsel, kültürel, ekonomik ve politik değişimler sonucu önemli çözülmeler yaşadığı da bir gerçektir.

Bu dinamik çerçevede, mahalle kurumunun/ölçeğinin bugün tam olarak neye karşılık geldiği sorusu, diğer bir deyişle ‘mahalleli’ olmanın ya da ‘mahalle’ kavramının ne anlam taşıdığı, farklı boyutlarıyla halen araştırılmaya açıktır ve yaşadığı çözülmelere rağmen önemli mesajlar barındırmaktadır. Bu mesajları çözümlerken, mahallenin, kentsel dokuda ya da komşuluk ölçeğinde planlama, kamu yönetimi ve kentsel toplum yaşamı bağlamında fiziksel-algısal sınırları, kamusal/ mekânsal örgütlenmesi ve sosyo-kültürel ilişkileri ile yeniden nasıl tanımlanabilecekleri konusu da ayrı bir çalışma alanıdır. Bugünün çok katmanlı ve kültürlü kent yaşamı/ mekânı, tek başına ‘mahalle’ kavramından bahsedilmesinin hala mümkün olup olmadığını düşündürürken, yaşanan hızlı değişim süreçlerine bağlı, toplumsal bellekte kodlanmış olan ‘mahalle’den gelecekte bahsedilip bahsedilemeyeceği sorusunu da beraberinde getirmektedir.

Bahsedilen bu genel çerçeve içinde panelin amacı; planlama, tasarım, sosyal bilimler, mekân psikolojisi ve kamu yönetimi gibi disiplinlerinin ortak noktasında yer alan bir sistem olarak mahalle kurumuna ilişkin sosyo-kültürel-mekânsal-yönetsel güncel boyutları tartışarak, bu kurumun tanımladığı kentsel dokunun çözümlemesini yapmak, diğer bir deyişle ‘fotoğrafını çekmek’tir. Aynı zamanda, konu ile ilgili bilimsel, akademik ve planlama çalışmalarına katkıda bulunması hedeflenmektedir.

Panel Programı:

AÇILIŞ KONUŞMALARI     14:00- 14:15

Prof. Dr. Deniz İncedayı (MTS Bilim Dalı Başkanı)

Doç. Dr. İmre Özbek Eren

1. OTURUM                       14:15-15:20
Geçmişten Günümüze Mahalle

Oturum Yöneticisi: Prof. Dr. Deniz İncedayı

Prof. Dr. Adalet Alada (İstanbul Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü)

 ‘Eski Mahalle’den Ne Kaldı?

Prof. Dr. Asuman Türkün (Yıldız Teknik Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü)

Dar Gelirli Kesimlerin Yaşam Alanlarında Mahalle İlişkilerinin Önemi

Prof. Dr. Hatice Kurtuluş (İstanbul Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü)

Yeni Orta Sınıf ve Mahalle

KAHVE ARASI                  15:20-15:40

2. OTURUM                       15:40-16:45
Günümüzde Mahalleye Genel Bakış

Oturum Yöneticisi: Doç. Dr. İmre Özbek Eren

Prof. Dr. Arzu Kocabaş Diren (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü)

Mahalle ve Güncel Bağlamı

İkbal Polat (Kadıköy Akademi Birim Sorumlusu)

Yerel Yönetimler ve Mahalle İlişkisi

Velaaddin Kılıç (Mahalleler Birliği Temsilcisi)

Reşitpaşa Mahallesi Koruma ve Dayanışma Derneği Birarada Yaşayabilme Hünerinin Mekanı Olarak, Mahalle

TARTIŞMA                       16:45-18:00

KOKTEYL                        18:00

Etiketler

Bir yanıt yazın