Dreamscapes: Hypercritical Dissections in Space // Rüya Manzaraları: Boşlukta Hiperkritik Teşrihler

Bahar Avanoğlu, Beril Gür ve Avşar Gürpınar’ın düzenlediği; Bilgi Mimarlık, İç Mimarlık ve Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencilerinin çalışmalarının yer alacağı sergi, 18 Temmuz’a kadar Studio-X Istanbul’da ziyaret edilebilir.

5 Temmuz 2019 akşamı saat 19:00’da açılışı yapılacak olan serginin tanıtım metninden:

Kavramak konusunda hatırı sayılır bir baskı altında olduğumuzu düşünüyorum.
İnsan grupları hep beraber kavradıkları şeyler baz alınarak tanımlanır ya da gruba dahil olan insanlar kendilerini buna dayanarak tanımlar. Dışarıda kalanlar kavrayamaz ve kavradıklarındaysa sistem şoka uğrar.
Kavramak bize bir çeşit haz veriyorsa, kavrayamamanın, dışarıda bırakıldığımız ya da hiçbir fikrimizin olmadığı durumların getireceği hazlar nelerdir?
Bir şeyi kavrayamamak ne gibi deneyimleri mümkün kılar? Kavrayamamaktan hoşnut olmak neden bu kadar zor?

Adam Phillips, Kaçırdıklarımız: Yaşanmış Hayata Övgü, 2015, Metis Yayıncılık, İstanbul.

Boşlukta hiperkritik teşrihler, gündelik durum-mekan-obje ve temsil etme pratiklerini eleştirel bir ara kesitte yeniden yorumlarken, onları aşina olmadığımız hallerde görmek ve kavrayamamak imkanı sunar. Bu ara kesitte takıntılı bakışlar, tüketilen mekanlar, hayali karakterler, nadire kabineleri, ıskartaya çıkarılmış alfabeler, işaretler insanı, edebi otomatlar, rüya kayıtları dolaşır. Muhtemel, makul, mümkün ve müreccah geleceklerin ortasında, uykuyla uyanıklık, bilinç ile bilinç-dışı arasında rüya manzaralarına uzanan bir kapı açar.

Sergi, mekanın gözle görülen özelliklerinin ötesine geçip, duyumsanabilir tarafını temsil etme denemeleri yapan “görsel anlatılarla mekanın keşfi”*, temsili olmayanın peşine imgenin ardındaki boşluk arayışıyla düşen “çizim inşaları”**, muhayyel geleceklere bakan “tasarım stüdyoları”nda*** üretilen işleri bir araya getiriyor.

* Görsel Anlatılarla Mekanın Keşfi: Beril Gür (İstanbul Bilgi Üniversitesi – MEF Üniversitesi 2019)
** Çizim İnşaları: Bahar Avanoğlu (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2017-2019)
*** Multiplicity Tasarım Stüdyoları: Avşar Gürpınar (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2015-2019)

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Etiketler

Bir yanıt yazın