Organik Tarım Türkiye’yi Besler: Büyük Ölçekli Bir Doğrusal Programlama Modeli

MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü tarafından düzenlenen Çarşamba Seminerleri'nin 27 Mart 2019 tarihindeki seminerine #ekoloji teması ile Yonca Demir konuk oluyor.

Yonca Demir’in “Organik Tarım Türkiye’yi Besler: Büyük Ölçekli Bir Doğrusal Programlama Modeli” başlıklı sunumunun özetinden:

Organik tarıma karşı en sık seslendirilen eleştiri, organik tarım yapılan arazilerde verimin düşük olduğu, dolayısıyla bir ülkenin tüm nüfusunu organik tarım ürünleriyle beslemenin mümkün olmadığı yönündedir. Çalışmamızda bu iddiayı matematiksel olarak çürütmeyi hedefledik. Türkiye için detaylı bir organik tarım planı üreten bir doğrusal programlama modeli kurduk, verilerini topladık ve bir bilgisayar yardımıyla çözdük. Çalışmamız tüm Türkiye nüfusunu, insan sağlığına, toprağa, su ve havaya zarar vermeyen, biyolojik döngüleri gözeten ve kullanan bir tarım yöntemiyle, gıdanın kat ettiği yolu ve fosil yakıt tüketimini en aza indirgeyen bir tedarik politikasıyla beslemenin mümkün olduğunu gösterdi. Uygun veri kullanıldığında, önerdiğimiz modelle diğer ülkeler veya tüm dünya için organik tarım planları üretilebilir. Farklı senaryoları inceleyerek vegan beslenmenin daha az kaynak tükettiğini, hayvansal ürünleri modellemeye katınca bireylerin aldığı kalori miktarındaki %5’lik bir artışa ekilen alanda %20’lik bir artışla ulaşıldığını, meralarda otlayan hayvanların daha az ürün vermelerine rağmen daha az girdi kullandıklarından kısıtlı kaynak kullanımı açısından daha karlı olduklarını gösterdik. Alternatifleri gösterirken ve kurarken hem tabandan aktivizmde kullanılabilecek argümanlara hem de daha kurumsal gıda/tarım politikası belirleme süreçlerinde çıkarılması gereken derslere işaret ediyoruz.

Etiketler

Bir yanıt yazın