Kapadokya’da Uluslararası “Koruma ve Mimarlık” Buluşması

6 - 14 Nisan 2019 tarihleri arasında düzenlenen buluşma kapsamında, yüksek lisans ve doktora öğrencileri düzeyinde bir çalıştay ile dört günlük bir seminerler dizisi yapılması planlanıyor.

Lyon’dan École Nationale Supérieure d’Architecture (ENSA), Matera’dan Università degli Studi della Basilicata (UNIBAS) ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nin ortak etkinliği olarak düzenlenen buluşmaya toplamda 150 mimar ve mimarlık alanından 20 öğretim görevlisi katılacak. Kapadokya’nın ev sahipliğinde 6 – 13 Nisan tarihlerinde yapılacak olan Uluslararası Koruma ve Mimarlık Çalıştayı’na ENSA’dan 45, UNIBAS’tan 32 ve Türkiye’nin çeşitli mimarlık okullarından 52 öğrencinin katılımı kesinleşti.

Türkiye, Fransa ve İtalya’nın iş birliği ile düzenlenen “Kapadokya Koruma ve Mimarlık Çalıştayı”, üç yıl sürecek bir öğrenme ve araştırma çabasının ilk ürünü olarak projelendirildi. Çalıştaya, mimarlık bölümü mezunu yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılıyor. Buluşmanın öncelikli hedefi, öğrencilerin uluslararası ortak çalışma deneyimi edinmeleri; özel ve özgün değerler taşıyan farklı coğrafyaları tanımaları; dünyanın farklı bölgelerindeki geleneksel mimariyi tanıyıp öğrenmeleri; yerel koşulların gereksinimleri doğrultusunda gerçekleşmiş olan restorasyon ve dönüşüm uygulamalarını yerinde görerek analiz etmeleri olarak özetlenebilir.

Kapadokya’nın UNESCO Dünya Miras Alanı içindeki önemli yerleşimlerinden biri olan Uçhisar’da belirlenmiş bir alanda dört gün boyunca çalışacak olan öğrenciler, hem var olan mimari mirası korumak hem de yeni eklerin tasarlamak gerektiren bir dönüşüm projesi için fikir üretecekler. Bu vesileyle, yerel sosyo-ekonomik koşullar, geleneksel yapım yöntemleri, çevresel etkiler ve çok kültürlü bir uluslararası ekip ile birlikte üretme pratiği gibi konularda, öğrenme ve fikir geliştirme olanağını bulacaklar. Bu deneyimle eşzamanlı olarak paydaş okulların eğitim kadroları da, geleneksel mimaride yeni yaklaşımlar, yerel malzemeler, özgün zanaatlar ve yapım teknikleri gibi konularda fikir alışverişi yapma imkanı bulacaklar.

Lyon’dan École Nationale Supérieure d’Architecture (ENSA), Matera’dan Università degli Studi della Basilicata (UNIBAS) ve Türkiye’den Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ve Kapadokya Üniversitesi’nin (KÜN), Argos Şirketler Grubu desteğiyle düzenlediği uluslararası koruma ve mimarlık çalıştayının ikinci etabı 2020’de Matera’da, son etabı 2021’de Lyon’da yapılacak. Çalıştayda ortaya çıkan ürünler bir kitap olarak basılacak. Vitra, projenin sponsorlarından biri olacak.

Kapadokya’daki çalıştay programı üç bölümde hayata geçecek:

  • Atölye Ekibi: 32 İtalyan, 15 Fransız ve 26 Türk öğrenciden oluşacak grup, Uçhisar’da kendilerine verilen alanda, 4-5 karma ekip halinde fikir projeleri geliştirecekler. 8 Nisan’da başlayacak çalışmaların sonuçları 12 Nisan’da sunulacak. Ekibin çalışma dili İngilizce olacak.
  • Gezi ekibi: 30 Fransız ve 27 Türk öğrenci/mimarın katılacağı bu grup, 9-10-11 Nisan boyunca, rehberli bölge gezileri yapacaklar ve seminerlere katılacaklar. Bu grubun üyeleri, çalıştay sertifikası alabilmek için, genel izlenimlerine ilişkin birer ödev verecekler. Ödevin içeriği (eskiz, metin, fotoğraf gibi) katılımcının kendisine bağlı olacak. Ödevin çalıştay kitabında yayımlanıp yayımlanmayacağı, editoryal grubun kararına bağlı olacak.
  • Seminerler: Çalıştay süresi boyunca, 3 günde toplam 12 seminer verilecek. Seminerlerin dili İngilizce olacak. Kesinleşmiş seminer programı ayrıca ilan edilecek.

Seminerler konusundaki başvuruların yoğunluğu nedeniyle, paralel seminerlerin düzenlenmesi önerileri, organizasyon ekibi tarafından değerlendiriliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın