Yerel Yönetimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Kurumsallaştırılması: Beylikdüzü Belediyesi Deneyimi

MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nün 2002 yılından bu yana aralıksız olarak sürdürdüğü Çarşamba Seminerleri’nin bir parçası olarak 9 Ocak'ta yapılacak olan seminerin konuğu, #toplumsalcinsiyet teması ile Özgün Akduran olacak.

Özgün Akduran’ın “Yerel Yönetimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Kurumsallaştırılması: Beylikdüzü Belediyesi Deneyimi” başlıklı konuşmasının tanıtım metninden:

Kamu kurumlarında toplumsal cinsiyet eşitliğinin ana plan ve uygulamalara entegre edilmesi bir başka deyişle kurumsallaşma, hizmetlerin hem üretilmesi hem de sunumu aşamalarının toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı kılınması için elzemdir. Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme ise bu politikaların hayata geçirilmesinde işlevli bir araçtır. Bu sunum, İstanbul’un en hızla kentleşen ilçelerinden biri olan Beylikdüzü’nde, başkanın 2015 yılında Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği şartına imza vermesinden sonra ivme kazanan toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı hizmet anlayışının kurumsallaştırılması çalışmalarının 4 yıllık hikayesini konu edinmektedir.

Özgün Akduran, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Maliye Anabilim Dalı’nda çalışmaktadır. Akduran’ın akademik ilgi alanları arasında özelleştirme, düzenleme ve düzenleyici kurumlar, kamu bütçesine yeni yaklaşımlar yer almaktadır. Akduran, 2013-2014 yıllarında Birleşmiş Milletler Kadın Dostu Kentler Projesi’nde toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme eğitimlerinde ulusal uzman ve eğitimci olarak görev almıştır. 2018 yılında, Ayşegül Yakar Önal ve Gülay Günlük Şenesen ile birlikte Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEİD)’in yürütücüsü olduğu Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi Projesi kapsamında hazırlanan Kentsel Haklar ve Hizmetlere Erişimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Haritalama ve İzleme Raporu’nun yazarıdır.

Etiketler

Bir yanıt yazın