Çarşamba Seminerleri: İstanbul’u Haritalamak 3: Toplumsal Coğrafyanın Gözlenemeyen Öğeleri

Çarşamba Seminerleri'ne bu hafta "#görseliletişim" temasıyla Murat Güvenç ve Murat Tülek konuk oluyor. Seminer, 5 Aralık'ta MSGSÜ Video Konferans Salonu'nda yapılıyor.

Sunumun tanıtım metninden;

İstanbul95 çatı projesi kapsamındaki “İstanbul İlçe Belediyelerinde Çocuğa ve Aileye Yönelik Hizmetlerin İncelenmesi ve Haritalanması Projesi” için üretilen Yaş ve Rayiç Bedel haritaları anlatılacaktır.

İstanbul’un geneli ve 39 ilçesi için hazırlanan haritalar, tüm yaş gruplarının ilçelerde dağılımını ve ilçeler ve mahalleler arası gelir farklılaşmasını açıkça ortaya sermektedir. Haritalar üretilirken TÜİK’in hazırladığı yaş verileriyle beraber rayiç bedel verileri kullanılmıştır. Türkiye’de mahalle ölçeğinde gelir verisi toplanmadığı ve mahalle bazında güvenilir herhangi bir kaynaktan elde edilebilen gelir verisi olmadığı için İstanbul’daki tüm sokakların rayiç bedelleri verisi toplanmış ve gelir değişkeni yerine temsili değişken olarak kullanılmıştır. Projenin ilerleyen kısmında haritalar interaktif bir platforma taşınmış ve belediyelerin çocuğa ve aileye yönelik hizmetlerinin mekansal verileriyle birlikte görmeye elverişli hale gelmiştir.

Konuşmada bu haritaların İstanbul’un toplumsal coğrafyasını okumadaki önemi, hazırlanma süreçleri ve farklı formatlarda sunulmasının taşıdığı potansiyeller üzerinde durulacaktır.

İnteraktif Haritalar: http://belediye.istanbul95.org/

Rapor: http://tesev.org.tr/wp-content/uploads/2018/03/istanbul95.rapor_1.pdf

Etiketler

Bir yanıt yazın