İtalyan Mimarların Öyküsü: Sıradan Yapılara Müdahale Etmek

Moira Valeri'nin küratörlüğünde düzenlenen konferans serisinin bir parçası olan 3 Ekim 2018 tarihindeki Maria Giuseppina Grasso Cannizzo sunumu, 4. İstanbul Tasarım Bienali'ne paralel olarak yürütülecek.

Yaşayan bir kent, insanların hareketleriyle şekillenir. Bu şekillenme dünyanın aralıksız hareketinin, sosyal değişimin, ortak yaşam kurallarının ve görevlerinin yönettiği ortak yaşamın aynadaki yansıması gibidir. Aynı süreçte, inşa edilmiş bir yapı geçen zaman içerisinde terk edilmenin ve terk edilme akabindeki fonksiyonlarının ritmik olarak kaydını tutar: yapının mevcut fonksiyonu ile kullanım açısından yetersiz olduğu sonucuna varıldığında, yaklaşmakta olan sonu önlemek için, yapı olası yaşamlara her zaman açık olmuştur. Bu yaklaşım daha önce bir anaokulu olan sonradan konuta çevrilen projede açıkça belirtilmiştir. Projenin amacı mevcut yapıyı yaşanabilir kılmak, orijinal geometrisini ve mekan algısını korumak, mevcut özelliklerini keşfetmek ve kesintiye uğramış mekansal bağlantılarını yeniden hayata geçirmektir.

Emülsiyon, yani mevcut olanı yakalama veya ötesine geçme arzusu, şehir ile sayfiye arasındaki bölgede konumlanan bir evin yeniden yapılandırılması için en uygun yöntem gibi görünmektedir. Bu yöntem, maketin asimilasyonu, orijinal yapının yorumlanması ve yeniden detaylandırılmasını içermektedir. Yeniden yapılandırmanın amacı mevut eksikleri kapatmak veya kusurları örtmek olmayıp, mevcudun üzerine katmanlaşarak baskınlık yaratmadan değişimi sağlamaktır.

Maria Giuseppina Grasso Cannizzo

Roma Sapienza Üniversitesinden mezun olarak 1974-1980 yılları arasında kendisini Prof. Dr. Franco Minissi ile beraber anıtların restorasyonu konusunda hocalığa adamıştır. Daha sonra Palermo, Siracusa ve Trento Üniversitelerinde Mimarlık Fakültelerinde ders vermiştir.

  • 2018 – XVI. Venedik Mimarlık Bienali, FREESPACE sergisine katılım.
  • 2016 – XV. Venedik Mimarlık Bienali’ne Reporting from the front sergisindeki Lost Honor enstalasyonuyla katılıp özel mansiyon almıştır.
  • 2012 – RIBA Ödülleri/Avrupa Birliği ödülü
  • 2012 – Milano Triennale Jürisi tarafından verilen Altın Madalya Kariyer ödülü
  • 2005 – RIBA Ödülleri/Avrupa Birliği ödülü
  • M. Giuseppina Grasso Cannizzo, Loose Ends, Sara Marini’nin küratörlüğünde, Aut / Lars Müller Publishers 2014.
  • M. Giuseppina Grasso Cannizzo, Vuoto attivo, Casa Editrice Libria 2011.
  • Sara Marini, Sull’autore. Le foreste di cristallo di Maria Giuseppina Grasso Cannizzo, Quodlibet 2017.

Etkinlik ücretsiz olup, İtalyan Kültür Ensitüsü’nün internet sitesinden rezervasyon yaptırılması tavsiye edilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın