Merih 2100: Yeni Dünya/Mars 2100: Terra Nova Sergisi

KOÜ Rektörlüğü, KOÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanlığı ile Kocaeli Bilim Merkezi ortaklığında hazırlanan atölye sergisi 11-20 Nisan tarihleri arasında SEKA'da bulunan Kocaeli Bilim Merkezi'nde ziyaret edilebilir.

Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mars’ta kurulabilecek ilk şehirlerin planlama, tasarım ve mimarlık projelerini üretti. KOÜ Rektörlüğü, KOÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanlığı ile Kocaeli Bilim Merkezi ortaklığında hazırlanan atölye sergisi 11-20 Nisan tarihleri arasında SEKA’da bulunan Kocaeli Bilim Merkezi’nde ziyaret edilebilir. İlgili serginin 11 Nisan Çarşamba günü saat 13:00’de SEKA’da bulunan Kocaeli Bilim Merkezi’nde açılışı yapılacaktır. Açılışa KOU Rektörlüğü ve bağlı eğitim-araştırma bileşenlerinin yanı sıra yerel kamu kurum ve kuruluşları da katılacaktır.

Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, 2017-2018 Güz döneminde Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi Ersan KOÇ (Dr.Öğr.Üys.) tarafından yürütülen “Merih2100:Yeni Dünya / Mars 2100:Terra Nova” başlıklı kentsel tasarım atölyesi ile Mars gezegeninde kurulabilecek ilk şehirleri eğitim vizyonuna dahil etti ve yürütülen atölye ile planlama, tasarım ve mimarlık projelerini üretildi. Sergide toplam 77 ADET A1 (594mm x 840mm) tasarım paftası, 6 adet alçı ve kolaj tekniği ile 1/20.000 ölçek şehir modeli, 20 adet karton ve 3D yazısı teknikleri ile üretilmiş çalışma maketi görülebilir.

Ülkemizde türünün ilk örneklerinden olan bu atölyenin ürünlerini Kocaeli Üniversitesi Rektörlük Makamı himayesi ve desteği ile Kocaeli Bilim Merkezi’nde 11-20 Nisan tarihleri arasında ziyaret edilebilir. Sergi mekânında ziyaretçilerin atölye ve tasarımlar ile ilgili gözlem, fikir ve önerilerini paylaşmaları için bir not defteri de bulunacaktır. Serginin özellikle ilk öğretnim ve lise çağındaki öğrencilere geleceğe dönük vizyoner ufuk ve planlama, tasarım ve mimarlık konularında ilgi ve heyecan vermek amacı ile İzmit ve yakın çevredeki okullar ile iletişime geçilmiş ve sergi bilgisi aktarılmıştır.

Atölye birbirini takip eden üç aşamada tamamlandı:

  • 1.Aşama (Yıl 2030) – İlk Uçuş ve Hayatta Kalma Deneyimi: Yaşam Birimi Tasarımı – Mars’a ilk ulaşacak 20 kişi için kişi başı 500 m3, toplamda 10000 m3 korunaklı/kapalı alan yaşam birimi tasarlanması
  • 2.Aşama (Yıl 2050) – Uçuşlar İle Sayıca Çoğalma ve Marsta Doğumlar: Yaşam Kümesi ve Kampüs / Mahalle Tasarımı – Mars için tasarlanacak yaşam birimini ve türevlerini kullanarak en az 50 birimden oluşacak 50X20=1000 kişilik yaşam kümesi tasarlanması
  • 3. Aşama (Yıl 2100+) – 6 Ayrı Nokta 6 Ayrı Şehir Devleti Modeli: Marsta İlk İnsan Şehri Tasarımı – Mars için tasarlanacak yaşam birimleri ve yaşam kümesinin ve diğer türev mekân programlarının yayılması, bir araya gelmesi, sürdürülebilir bir şehir dokusuna ulaşması sorularına cevap verecek en az 10 adet yaşam kümesini bir araya getirecek 10.000 kişilik bir şehrin planlanması ve tasarlanması.

KOÜ içinden ve dışından jüri üyesi olarak katkı veren öğretim üyeleri:

  • Dr. Öğr. Üys. Ersan Koç (KOU-MTF-ŞBP) (Atölye Koordinatörü)
  • Araş. Gör. Büşra Özaydın Çat (KOU-MTF-MİM) (Atölye Eğitim Yardımcısı)
  • Prof. Dr. Nezihi Köprübaşı (MTF Dekanı)
  • Doç.Dr. Deniz Demiraraslan (KOU-MTF-İÇM)
  • Doç. Dr. Neşe Çakıcı Alp (KOU-MTF-MİM)
  • Doç.Dr. Zeynep Günay (İTÜ-MF-ŞBP)
  • Doç. Dr. Ahmet Karakaş (KOU-Müh F.- Jeoloji M.)
  • Gamze Mert (KOU-MTF-MİM)
  • Y. Mimar Fügen Avdan,
  • Mimar Murat Hacıalioğlu (3D Tasarım)
  • Mimar Durmuş Cesur (Teknik Destek)

KOÜ İçinden ve Dışından Jüri Üyesi Olarak Katkı Veren Öğretim Üyeleri:

 

Dr. Öğr. Üys. Ersan Koç (KOU-MTF-ŞBP) (Atölye Koordinatörü)

Araş. Gör. Büşra Özaydın Çat (KOU-MTF-MİM) (Atölye Eğitim Yardımcısı)

Prof. Dr. Nezihi Köprübaşı (MTF Dekanı)

Doç.Dr. Deniz Demiraraslan (KOU-MTF-İÇM)

Doç. Dr. Neşe Çakıcı Alp (KOU-MTF-MİM)

Doç.Dr. Zeynep Günay (İTÜ-MF-ŞBP)

Doç. Dr. Ahmet Karakaş (KOU-Müh F.- Jeoloji M.)

Gamze Mert (KOU-MTF-MİM)

Y. Mimar Fügen Avdan,

Mimar Murat Hacıalioğlu (3D Tasarım)

Mimar Durmuş Cesur (Teknik Destek)

Etiketler

Bir yanıt yazın