Amnion

Sanal gerçeklik içerisinde kinestetik algı kullanılarak mekan kurgusu nasıl oluşturulur? Kolektif mekan üretim stratejilerini araştırmak ve beden ile mekân arasında akıcı bir dil oluşturmak mümkün müdür?

İstediğini yap, bu dünya bir kurgudur ve çelişkiden oluşmuştur.

– William Blake

Sanal gerçeklik içerisinde kinestetik algı kullanılarak mekan kurgusu nasıl oluşturulur?

Kolektif mekan üretim stratejilerini araştırmak ve beden ile mekân arasında akıcı bir dil oluşturmak mümkün müdür?

Mekân ve beden arasında doğrudan bir ilişki ancak ikisinin birbiri ile örüntü oluşturmasıyla mümkündür. Bu ilişki kolektif bilince aittir. Canlı, dinamik ve akıcıdır.

Amnion’da temel odak hareket, zaman ve beden-mekânın incelenmesidir. Atölye sırasında fiziksel tiyatro egzersizleri, üç boyutlu modelleme programları, sanal gerçeklik araçları ve üç boyutlu yazıcılar kullanılacaktır.

Fiziksel tiyatro egzersizleri ile kinestetik ve dokunsal (haptik) algının uyarılması, örtük bilginin ve sezgisel – deneysel yaklaşımların ortaya çıkması sağlanır. Bireyin mekâna dair üreteceği “kesit” beden-mekânın yapı-bozuma uğratılmasıyla şekillenir. Her bir sökümün göstergesi hareketin şekillendirdiği mekâna dönüşür. Üretilen mekân geçmiş veya geleceğe değil “an”a ve bütüne aittir.

Beden, bizi çevreleyen şeyleri anlamamıza, keşfetmemize ve etkileşime girmemize imkân veren ilksel mekân, akış, dinamizmdir. Beden-mekânın sınırları aslında manipülatif, beklenmedik, iç içe geçmiş ve iletişime açıktır. Atölye sırasında beden-mekan kavramı yorumlanacak, yapılan manipülasyonlar, önermeler sanal ortama taşınacaktır.

MEKÂN • SPACE antidisipliner, bağımsız bir araştırma grubudur. Çalışmalarının odak noktasını kolektif mekan üretimi, beden-mekan etkileşimi ve teknoloji oluşturmaktadır.

* Atölye katılımı ücretsizdir.
** Tüm katılımcılardan yetkin oldukları üç boyutlu modelleme programları yüklü olarak kendi laptoplarıyla gelmeleri beklenmektedir.
*** Katılımcı sayısı sınırlı olduğundan en kısa sürede “mekan.space@gmail.com” mail adresi üzerinden başvuru yapılması önem arz etmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın