Gülnuş Sultan Çeşmeleri Turu

"İşveren Sergisi" paralelinde düzenlenen ve herkesin katılımına açık olan Gülnuş Sultan Çeşmeleri Turu, 18 Kasım'da, saat 14.00’te SALT Galata’da başlayacak.

Etkinlik Hakkında:

Beyoğlu, Karaköy’de yer alan üç çeşmeye yönelik tur, Gülnuş Emetullah Sultan’ın imar faaliyetleri üzerine doktora yapmış olan akademisyen Muzaffer Özgüleş rehberliğinde gerçekleştirilecek. Çeşmelerin mimari özelliklerinin inceleneceği turda, hayır hasenat amacıyla inşa ettirilmiş olan bu yapıların tarihinin yanı sıra, 17. yüzyılın sonundan itibaren Galata’daki dönüşüm değerlendirilecek.

Bugün Hırdavatçılar Çarşısı’nın olduğu konumda bulunan ve dört yüzyıl boyunca Katolik Latinlerin bölgedeki en önemli dinî yapılarından sayılan San Francesco Kilisesi 1698’de yerini bir camiye bırakır. Bu cami, Sultan IV. Mehmed’in başhasekisi, Sultan II. Mustafa ile Sultan III. Ahmed’in annesi Gülnuş Emetullah Sultan (ö. 1715) tarafından, hem Kutsal İttifak Devletleri’ne karşı alınan yenilgilere cevaben hem de semti Müslümanlar için de çekici bir hâle getirmek üzere yaptırılmıştır. Yapının çevresine 1697/98, 1699/1700 ve 1706 yıllarında üç ayrı çeşme inşa edilir. Bu çeşmeler kadar eşlik eden su yolları, I. Mahmut döneminde yaptırılan Taksim Su Yolları’ndan önce semtin artan su ihtiyacına yönelik ilk girişim niteliğindedir.

İşveren Sergisi Hakkında:

Mimar-işveren ilişkisini Ankara, Çanakkale, Denizli, İzmir ve İstanbul’da inşa edilmiş çeşitli yapılar temelinde inceleyen ve “Osmanlı İstanbul’unda Kadın Bani Yapıları Haritası”nı da içeren “İşveren Sergisi” 26 Kasım’a kadar SALT Galata’da görülebilir. saltonline.org/tr/1668

Muzaffer Özgüleş, 2014-2015’te University of Oxford’a bağlı Khalili Research Centre’da doktora sonrası araştırma projesini yürüttü. Bu sürecin bir çıktısı olan “The Women Who Built the Ottoman World: Female Patronage and the Architectural Legacy of Gülnuş Sultan” kitabı (Londra: I.B.Tauris) 2017’de yayımlandı. Çeşitli yayınevleri ve dergiler için mimarlık tarihi ve çocuk yazını alanında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapmakta olan Özgüleş, hâlen Gaziantep Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışıyor. 

Etiketler

Bir yanıt yazın