İstanbul Surları daha aktif kullanılarak korunacak

Bayrampaşa Sanayi Alanı Kentsel Dönüşüm Projesi'ni başlatan Başkan Topbaş, Tarihi Yarımada'yı çevreleyen İstanbul Surlarındaki planlama ve projelendirme çalışmalarının bu yılsonuna kadar tamamlanacağını açıkladı.

Surlar turizme kazandırılıyor

Bayrampaşa Sanayi Alanı Kentsel Dönüşüm Projesi’ni başlatan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Tarihi Yarımada’yı çevreleyen İstanbul Surlarıyla ilgili bir soruyu cevaplandıran Başkan Kadir Topbaş, tarihi surlarda planlama ve projelendirme çalışmalarının devam ettiğini belirterek şöyle konuştu;

“Yarımadayı çeviren surlarda 2013 yılsonuna kadar planlanmamış alan kalmayacak. Plan ve projelendirme çalışmalarımız devam ediyor. Surların korunarak geleceğe taşınması için çok hassas davranıyoruz. Hassasiyetten dolayı özellikle koruma kullanma dengesini koruyacak projeler geliştirmeye çalışıyoruz. İstiyoruz ki bu tarihi surlar hem turizm açısından kenti katkı sunsun, bir taraftan da korunsun. 2013 yılı sonuna kadar burada projelendirilmemiş alan kalmayacak. Bir konsept çalışmamız var, zaten Anemas Zindanları, Tekfur Sarayı başta olmak üzere yer yer restorasyon çalışmalarımız devam ediyor.”

Kadir Topbaş, “Kısa vadede güvenlik önlemi alacak mısınız?” sorusuna, “İstanbul’da özellikle Emniyet Teşkilatı, Valimiz ve Emniyet Müdürümüz gayretli çalışmalarıyla sorunları anında çözme için adım atıyorlar. Belediyemizin ulaşım için kattığı kameralar, mobese kameraları ve vatandaşların ev ve işyerlerine taktıkları kameralar İstanbul’a güvenlik açısından çok şey katıyor” cevabını verdi.

İstanbul güvenli bir şehir…

“Dünyanın diğer kentleriyle mukayese edildiğinde İstanbul güvenli bir şehir” diyen Başkan Topbaş, “Ancak, son olarak sur dibinde bir Amerikan vatandaşına yönelik ortaya çıkan cinayet bizi üzmüştür. Ailesine, ülkesine yaşanan acı için başsağlığı diliyorum. Failler mutlaka bulunacak, çalışmalar sürdürülüyor. Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak güvenlik başta olmak üzere birçok konuda Valiliğimiz ve Emniyet Teşkilatımız ile ortak çalışmalar yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Surların Kültür Bakanlığı’na devrinin söz konusu olmadığını vurgulayan Topbaş, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Surlarla ilgili yetki belediyemizde. Kısmen bazı ayrılmış yerler var. Sur-i Sultani bölgesinde ihdas edilmiş bazı yerleri kaldırdık biliyorsunuz. Yaptığımız çalışmalar ve düzenlemelerle Tarihi Yarımada’nın çehresi değişiyor. Fatih Belediyesi ile müşterek yaptığımız çalışmalar da var. Sur bandı başta olmak üzere bu çevreyi daha aktif kullanıma açmayı düşünüyoruz. Koruma kullanma dengesini aktif hale getirirseniz bu tür sorunlar yaşanmaz. Eğer buralar boş kalırsa böyle sıkıntılar yaşanır. Sur bandını aktif hale getirip özellikle Kültür Bakanlığımızla müşterek çalışmayı yürüteceğiz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın