Açık Akademi Kent Seminerleri: İstanbul Yeniden

Geçtiğimiz dönem ilki gerçekleştirilen Açık Akademi Kent Seminerleri'nin ikincisi, İstanbul Yeniden başlığıyla 17 Ekim - 23 Kasım tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi Akademi'de yapılacak.

İstanbul, son yıllarda yaşadığı hızlı tahribat nedeniyle gündemden düşmüyor. 3. hava limanı ve 3. köprü gibi projelerin yarattığı ekolojik riskler ve durdurulamayan kentin kuzeye doğru büyüme eğilimi, planlama ilkelerine aykırı şekilde yaşanan dönüşümler, artan imar yoğunluklarıyla yetersiz hale gelen donatı alanları ve peşinden gelen sosyal problemler, kamusal hizmetlerin alıcısına ulaşmasında yaşanan problemler, keşmekeş haline dönüşen ulaşım problemi, iyiden iyiye büyüyen göçmen-mülteci krizi ve daha bir çok faktörden dolayı tartışılan İstanbul’dan kaçma eğilimi… Peki ama İstanbul bu keşmekeşin dışında tahayyül edilemez mi? Bu ve benzeri sorunlara adil, eşitlikçi ve özgürlükçü bakış açısıyla yaklaşarak alternatifler üretmenin ve bu sorunlarla başa çıkmanın yollarını konuşmak ve bu anlamıyla İstanbul’u yeniden düşünmek için Kadıköy Belediyesi Akademi’nin Açık Akademi Güz 2017 döneminin seminer programının başlığı İstanbul Yeniden olarak belirlendi.

Güz 2017 seminer programı 17 Ekim – 23 Kasım 2017 tarih aralığını kapsayacak. Açık Akademi’nin 6 haftalık güncel programında; göçmenlik-mültecilik ve toplumsal cinsiyet bağlamında eşit yurttaşlık olgusu, kentlerdeki kamusal alan politikası, tarihi kent merkezlerindeki kentsel yenileme çalışmaları ve soylulaşma olgusu, kentsel-toplumsal hareketler ve siyasal katılım bağlamında yurttaş temelli siyaset, son günlerde etkisi daha da belirginleşen aşırı iklim olaylarına kentlerin uyumu ve son olarak beyazperdedeki İstanbul temsilleri üzerinden kent ve İstanbul tartışılacak. Bu kapsamda 6 hafta boyunca aşağıdaki seminerler, alanında yetkin isimlerin yönlendirmesiyle yapılacak:

Her Salı 19:00-21:00 (17, 24, 31 Ekim, 7, 14, 21 Kasım)

Aşırı İklim Olayları ve Kentlerin Uyumu / A Salonu
Efe Baysal, Erdem Ergin

Sinemanın İstanbul’u / B Salonu
Ayça Çiftçi

Her Çarşamba 19:00-21:00 (18, 25 Ekim, 1, 8, 15, 22 Kasım)

Yurttaş Temelli Siyaset: Siyasal Katılım Modellerinden Toplumsal Hareketlere / A Salonu
Yüksel Taşkın, Baran Uncu

Çeşitlenen Kentlerde Eşit Yurttaşlık ve Birlikte Yaşam: Göç, Toplumsal Cinsiyet, Beden ve Kamusallık / B Salonu
Kumru Çılgın, Erhan Kurtarır, Soner Çalış, Ece Öztan

Her Perşembe 19:00-21:00 (19, 26 Ekim, 2, 9, 16, 23 Kasım)

Demokratik Kent için Kamusal Tartışmalar: Bu meydanlar, bu sokaklar bu parklar hepimizin (mi?) / A Salonu
Ebru Firidin Özgür, İdil Akyol Koçhan

Tarihi Dokunun Sürekliliği Bağlamında Yeldeğirmeni Örneği* / TAK
Gül Köksal

*Yeldeğirmeni’nde bulunan TAK (Tasarım Atölyesi Kadıköy) salonunda yapılacak.

Seminer tanımları, haftalık ayrıntılı seminer programları ve okuma önerileri ise linkte yer alıyor. Bu linkten seminer detaylarına bakarak istenen seminerlere kolaylıkla kayıt yapılabilir.

Açık Akademi’ye Kimler Katılabilir?
Açık Akademi’ye kent üzerine düşünmek, tartışmak ve üretmek isteyen, yerel yönetimler konusunda akademik veya akademi-dışı, teorik veya pratik çalışmalar yürüten / yürütmek isteyen herkes katılabilir.

Program Takvimi Nasıl?
Açık Akademi’nin Güz 2017 Programı Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri 2’şer saatlik seminerler şeklinde planlandı. Seminerler 19:00-21:00 saatleri arasında ve Kadıköy Belediyesi Akademi’nin seminer salonlarında yapılacak (Yalnızca Gül Köksal’ın “Tarihi Dokunun sürekliliği Bağlamında Yeldeğirmeni Örneği” semineri Yeldeğirmeni’nde bulunan TAK’ta yapılacak). Her gün 2 farklı seminer aynı anda ve farklı salonlarda yapılacağından, katılımcılar her gün seminerlerden birini takip edebilecek. Programda 6 adet farklı seminer başlığı olacak ve her bir seminer 6 hafta sürecek.

Programa Katılım ve Katılım Belgesi:
Programda katılmak istediğiniz seminerlere kaydınızı kayit.kadikoyakademi.org linkinden online olarak yapabiliyorsunuz. Dilerseniz kaydınızı Akademi’yi ziyaret ederek ya da (216) 411 48 33 numaralı telefonu arayarak da yapabilirsiniz.

Programa katılım ücretsizdir. 6 haftalık programın en az 5 haftasına katılım gösterenlere program bitiminde katılım belgesi verilmektedir. Dileyenler kayıt yapmaksızın oturumlara katılabilir, ancak bu durumda katılım belgesi alamazlar.

Etiketler

Bir yanıt yazın