Kendi Kendini Sergileyen Sergi Ünitesi Sergisi

2016-2017 Güz döneminde Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü'nde üretilen sergileme ünitesi projelerinin yer aldığı sergi, 24-28 Nisan tarihleri arasında Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü'nde ziyaretçilerini bekliyor.

Proje konusu, döngüsel bir paradoks mantığıyla geliştirilmiş olan bu süreçte öğrencilerden, kendi pafta ve maketlerini sergileyecek bir sergileme ünitesi tasarlamaları istendi. Konsept, tasarım kararları, teknik çizimler, mock-up ve maket fotoğraflarıyla kendini sergileyen bu sergileme birimlerinden aynı zamanda dönem sonu sergisi oluşturuldu. 8 haftalık proje süreci Yrd.Doç. Nazmiye Öztürk yürütücülüğünde, Araş.Gör. Özgün Dilek, Serpil Erden ve Tahsin Demir’in katkılarıyla gerçekleştirildi. 24-28 Nisan tarihleri arasında Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde sergilenecek olan tasarımlarını, öğrenciler anlatıyor:

AVA (Aybüke Dandik/ Ece Türe/ Ferhat Eyüpoğlu/ Bilge Sena Öztürk)

Merkezine aldığı ürünü paftalarıyla birlikte sergileyen AVA’da üçgen geometriler, sergilenen ürünü odak noktası haline getirmek ve ön-arka kavramlarını kaldırmak üzerine kurgulanmıştır. Her iki açıdan da paftalar incelenirken ürün de bu anlatıma eşlik eder. Kanatların arasındaki açı sayesinde sergi alanlarında farklı kullanım imkanları sağlar. Aynı zamanda AVA kaide bölümün kolayca çıkarılmasıyla ikiye katlanıp kolayca istiflenebilir.

Trio (Aybike Çevik/ Merve Yılmaz/ Kıvılcım İrem Demir)

Standart bir 12 mm kontrplak tablanın CNC yardımı ile kesilip, parçaların yeniden birleştirilmesinden oluşmaktadır. Pafta kısmı en büyüğü bir A1(yatay) yerleştirilecek şekilde tasarlanmıştır. İç çerçevelere sırasıyla A2 ve A3 boyutlu paftalar asılabilir. A1 kağıdın yatay yerleştirildiği yere dikey olarak 2 adet A2 pafta da yerleştirilebilir. Asma aparatı; metal telden özel olarak tasarlanıp, iki yönde de kullanıma olanak sağlayacak şekilde çerçevelere yerleştirilmiştir. Üçgen prizma şeklindeki gövde, sergileme elemanının ana gövdesini oluştururken aynı zamanda maket-model sergilemek üzere düz bir alan sunmaktadır. Birleşme detaylarında kullanılan deri şeritler, görsel işlevinin yanında ana gövdenin hareketine olanak sağlayacak şekilde birleşme elemanı olarak kullanılmıştır.

ARA (Gülsüm Demirok/ Seda Büyükvural)

Kendi kendini sergilemek üzere, ahşap malzemeyle tasarlanmış, bağımsız bir strüktürle ayakta durabilen, demonte parçaları sayesinde kolay bir kurulum ve taşımaya sahip olan ARA; sadece kendini sergilemek için değil, ayni zamanda sergileme işlevinin dışında da güzel bir obje olmak için kurgulanan geometrisiyle özneleşmiştir.

Orushow (Nurçin Özan/ Merve Dilan Özkan/ Deniz Aygün/ Ahmet Ege Candemir)

İki pafta ve iki maket taşıma işlevini gören ve aynı zamanda dekoratif ipler ile estetik bir görüntü oluşturan, katlanabilir, taşınabilir, portatif, ahşap ürünümüz kendi kendini sergileyen bir sergi birimidir. Hafif olması ve taşımaya uygunluğu sebebiyle gezici olarak ürün sergileme amacına yöneliktir.

FRAKTAL (Ahmet Durmuş/ Eren Gören)

Ürün ‘Fraktal Geometri’ kurgulanarak tasarlanmıştır. Kendi kendisini sergileyen sergi ünitesi orta kısımda ve üst kısımda 1/5 ve 1/10 maketlerini sergilemektedir. Orta kısımda kullanılan led ışıklar ürünün dekoratif bir algısı olması için planlanmıştır. Masif parçaların her biri kolaylıkla sökülüp takılmaktadır. Bu da ürüne demonte kabiliyeti vermektedir. Tasarımda 2 strüktür çalışılmıştır. Burada sağlamlığı geliştirmek öncelik olmuştur.

Gloria (Tuğçe Koyuncuoğlu/ Merve Seyhan/ Gökçe Kübra Özenli)

Ürünümüz; simetri, hiyerarşi gibi temel tasarım ilkeleri göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Birimden bütüne giden bir strüktür oluşturulmuştur. Pafta sergileme alanında çift taraflı yüzey oluşturulmuştur. Ürünün arkasında kalan yüzeye grafik çalışması yapılarak, ürünün dikkat çekici hale gelmesi amaçlanmıştır. Maket koymak için tasarlanan birimde ise misina ile bir örüntü yaratılmış ve yardımcı bir malzeme kullanmaya gerek duymadan sağlam bir düzlem elde edilmiştir. Bu üçgen düzlem kaldırıldığında ise ürün, simetri merkezinden katlanarak kullanılmadığı zamanlarda depolama ve taşıma sırasında kolaylık sağlamaktadır.

+bir (Sibel Syuleyman/ Afaf Samo/ Hatice Görgün)


+bir, Öğrencilerin projelerini farklı biçimlerde sergileyebilmelerine olanak sunar. Çıkış noktası modülerlik olan +bir, ek parçalarla farklılaşabilir ya da mekan oluşturabilir. Hem ortada, hem duvar kenarında kullanabilmeye olanak sağlar. A0 dan A3 e kadar endüstriyel tasarım öğrenciler kullandığı tüm kağıt boyutlarını kullanıma sunar ve bu paftalar asılırken 3 görüş açısında sadece asılan kağıt boyutu kadar yer kaplayacak biçimde alandan tasarruf ederek form düzenlenmiştir.

Triangle (Merve Tarhanacı/ Şirin Altınışık/ Eda Kurt)

Trangle; yapısındaki transform sayesinde iki boyuttan üç boyuta geçişi sağlayan, simetri ve asimetri kullanılarak oluşturulan dinamik bir strüktürdür.Yüzeylerde kullanılan pleksiler sergilenen maketin boşlukta asılıymış gibi görünmesini sağlar. Toplamda iki maket ve 4 pafta sergileme kapasitesine sahiptir. Faklı açılardan paftaları sergileyerek dinamik formunu oluşturur ve her açıdan kullanıcıyı yönlendir. Kendi içinde dinamikliğini sağlarken, mekanda farklı bir araya gelme şekilleri ile mekanda da bunu sağlar.

Makta (Damla Tuzlacıoğlu/ Nurullah Bayrak/ Cemre Köse)

Ahşap malzemenin özünden esinlenerek tasarladığımız Makta’da büyüme ve katmanlaşmayı kullanarak sergileme icin alanlar ve yüzeyler yarattık.
Kullanılan geçme detayları, ürünün dengesini sağlamakla beraber birleştirme ve sökme imkanı veriyor. 2 adet plakadan iç içe çıkartılan sekizgen elemanlar sayesinde malzeme en elverişli sekilde kullanılarak nakliyede de kolaylık sağlanıyor.

(Mehlika Şimşek)

Günümüzde, ortaya çıkan birçok tasarımın kendisinin yanında ortaya çıkış süreçlerine de ulaşabileceğimiz geniş bir ağa sahibiz. Bu sayede; bir bilgisayar oyunu mekanından, bir belgesel çekimindeki ilerleyişe dek, tasarım kararlarını gözlemleyebilme; bir ürün son halini almadan önce geçirdiği evrime tanık olabilme şansını yakalayabiliyoruz. Ortaya çıkan tasarımların kendileri kadar geçirdikleri sürecinde önemli olduğunu, hatta sonuç ve sürecin aslında bir bütün oluşturduğunu bu sayede görebiliyoruz. İşte bu yüzden ortaya çıkan sergileme ünitesi de; tasarlanırken etkilenilen faktörleri, formundaki değişimleri, ulaştığı noktada bile anlatabilme ve bu bütünlük ilişkisini sergilenebilir hale getirme isteği üzerine oluşturulmuştur.

Etiketler

Bir yanıt yazın