“Kentler – Cities” Sergisi / Demet Turper Karapınar

Demet Turper Karapınar'ın, arkeoloji, antropoloji ve mimarlık tarihinden beslenerek ürettiği resim çalışmalarından oluşan sergi, 14 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında Galeri Panel'de görülebilir. Sergi açılışı 14 Ekim saat 18:00'de.

Kentler uygarlıkların cisimleşmiş halidir. İnsanlık tarihi boyunca, birkaç yüz kişinin barındığı ilk kentlerden günümüz metropollerine varıncaya kadar tüm kentler, insan ile doğa arasında bir sınır görevi görmüştür. Demet Turper Karapınar, arkeoloji, antropoloji ve mimarlık tarihinden beslenerek ürettiği çalışmalarında renkçi bir üslupla, mimari ögeleri geometrik şekillere indirgeyerek hayali kentler kuruyor; zaman-mekan, doğa-insan ilişkilerini sorguluyor.

Yağlıboya başta olmak üzere, suluboya, karışık teknik ve mürekkeple çalışan Karapınar’ın yapıtlarında perspektif yoktur. İzleyiciyi resmin odağına yerleştirmek yerine, göksel bir konuma taşır. Onu, yapıtı oluşturan katmanları ve üretim süreci boyunca geçirdikleri değişimleri bir bütün olarak algılamaya davet eder. Boya katmanlarını ve farklı malzemeleri kullanarak kentlerini inşa ederken, kimi zaman varolanın üzerini kapatır, kimi zaman da kazıyarak tekrar açığa çıkarır. Amacı, zamanın mekan üzerindeki etkilerini yansıtarak, insanın ve onun tüm yapıtlarının fani olduğunu vurgulamaktır. Kentler de tıpkı insanlar gibi, doğar, gelişir ve ölür. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de bu durum değişmeyecek, er ya da geç, doğa, insana üstün gelecektir.

Demet Turper Karapınar, 1995 yılında İzmir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümünden mezun oldu. 1999 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünü birincilikle tamamladı. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Grafik Anasanat Dalında devam etti. 2002 yılında Yüksek Lisans, 2008 yılında Sanatta Yeterlik programlarını bitirdi. 2003-2005 yılları arasında Beykent Üniversitesi, 2006-2016 yılları arasında Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü kadrosunda yer aldı. 1999 Yılında ilk kişisel sergisini açtı. Çok sayıda karma sergiye katıldı. Halen, Yeditepe Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümünde yarı zamanlı görev yapmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın