Çarpraz Yansımalar: Mimarlık, Fotoğraf ve Metin Sergisi

Le Corbuiser'nin yarım asra yayılan yapıtlarından bir bölümünün Cemal Emden'in fotoğraflarından izlenebileceği sergi, 4-14 Ekim tarihleri arasında Ankara TSMD Mimarlık Merkezi'nde.

Fondation Le Corbusier’nin desteği ve Seranit Grup’un sponsorluğunda açılacak sergi, mimarlık fotoğrafçısı Cemal Emden’in beş yıldır oluşturduğu Le Corbusier portfolyosu içinden yeni bir seçki olarak sergiye dönüştürülmüştü. 4 Ekim 2016 ‘da TSMD Mimarlık Merkezi’nde açılacak ve 14 Ekim’e kadar izlenebilecek olan bu sergide, Emden’in fotoğraflarının yanı sıra, Türkiye’den ve yurtdışından, Le Corbusier üzerine araştırma ve çalışmaları olan akademisyenlerin yazdığı metinler de yer alıyor.

Cemal Emden’in çektiği Le Corbusier yapılarına dair bir grup fotoğraf, Türkiye ve yurtdışında, Le Corbusier’nin işleri üzerine ya da görsel kültür ve görsel sanatlar alanlarında çalışan akademisyenlere gönderildi ve seçtikleri imgenin kendilerine neden ‘çekici geldiğini’ ifade eden bir başlık ve bir kısa metin üretmeleri istendi. Bu format ünlü görsel kültür düşünürü Roland Barthers’ın Camera Lucida adlı kitabındaki yaklaşımından ilhamla tasarlandı. Proje, mimarlık ve fotoğraf üzerine eşzamanlı, spontane ve öznel düşünceler üretmek için zemin sunmayı amaçlıyor. Davetli yazarlar, sergiye metinleriyle katkıda bulunmalarının yanı sıra, fotoğraf seçkisinin belirlenmesinde oynadıkları rolle, kuratoryal sürecin de parçası oldular.

Seranit Grubu’nun desteği, İstanbulSMD organizasyonu ile İstanbul, İzmir ve Ankara’da gerçekleştirilen bu sergiye ek olarak, fotoğraf ve metinlerin yer aldığı sergi kitabı da Türkiye genelindeki tüm seçkin kitap satış noktalarında satışa sunuldu.

Bu yıl İstanbul, İzmir ve Ankara’da gerçekleştirilen Le Corbusier etkinliklerinin sponsorluğunu üstlenen Seranit Grup, inovatif ürünleriyle Türkiye’de dünyanın ilgisini çekmeye devam ediyor. Geçen yıl iFAwards ve RedDotAwards organizasyonlarından tasarım ödülleriyle dönen Seranit Grup, Bu yıl ise Aquanit ile dünyanın en büyük ve kapsamlı tasarım yarışması olan A’ Design Award’da Silver ödülünü kazandı. Seranit Grup ayrıca, Aquanit, Duostone ve Seravista Porselen Basamak ürünleriyle katıldığı XONE – Seramik Tasarım Yarışması’ndan da 3 ödülle döndü. Kurumsal kategoride “Seramik Kaplama Malzemeleri dalında katıldığı yarışmada Aquanit ile Gold, Seranit porselen markaları olan Duostone ile Gold ve Seravista ile Bronz ödül aldı.

Sergiye Metinleriyle Katkı Yapan Akademisyenler

Zekiye Abalı, Günkut Akın, Emre Altürk, Tülay Atak, Pedro Bandeira, Tim Benton, İhsan Bilgin, Emiliano Bugatti, Jean-Louis Cohen, Zeynep Çelik, Doğan Kuban, Daniel Naegele, Jacques Sbriglio, Uğur Tanyeli, Atilla Yücel

Sergi küratörü: Burcu Kütükçüoğlu

Etiketler

Bir yanıt yazın