IAPS-CSBE Kültür ve Mekan Tasarım Atölyesi 7

3. İstanbul Tasarım Bienali'nin "Biz İnsan mıyız? : Türümüzün Tasarımı" ana teması çerçevesinde düzenlenecek olan IAPS-CS Network Aktivitelerinden Kültür ve Mekan Tasarım Atölyesi 7, 20-23 Ekim tarihleri arasında Bomontiada'da.

Kentsel mekan ve kullanıcıların birlikte ve eş zamanlı olarak değişimi/dönüşümü, İstanbul’un sahip olduğu Palimpsest yapının çoğullaşmasını beraberinde getiriyor. İstanbul, çok katmanlı yapısıyla geçmişten geleceğe farklı önermelere zemin hazırlarken, bu üretimlerin mekansal karşılıkları aracılığıyla ise zamansal olarak bugünle –yani gelecekteki geçmişle – gelecek arasında çoğul kesişim noktaları yaratıyor. Bu bağlamda,

Atölye çalışmaları aşağıda verilen sorulara odaklanacaktır:

  •  Değişen ve dönüşen İstanbul’un sonsuz katmanları bu zamansal kesişim noktaları üzerinden, nasıl alternatif yaşam senaryoları üretebilir? İstanbul’a dair alternatif, önerme, manifesto ve diyalog olanakları neler olabilir?
  •  Farklı zaman boyutlarında nasıl yeniden ve sürekli tasarlanabilecektir? Biz mimar ve tasarımcıların alternatif yaşam senaryolarının şekillenmesindeki rolü ne olacaktır?
  •  ‘Palimpsest’ kent olarak istanbul ve sonsuz tasarım katmanları sorgusu kapsamında tıpkı Bienal tema metninde de sorulduğu üzere tasarım sil baştan nasıl tasarlanabilir? Kente, mekana, gündelik yaşama etki eden tüm örünütler birbirleri ile nasıl yeniden ilişkilendirilebilir veya bu ilişki ağları ne tür alternatif tasarım yaklaşımlarını ortaya çıkarabilir?
  •  Tarih boyunca İstanbul’da nüfus yer değiştirirken, kentsel mekanda değer dalgalanırken ve kent kültürü dönüşürken, politik ve ekonomik büyük hamleler bu dönüşümlere vesile olur. Peki, bir tasarımcı bu büyük hareketler arasında nüfuz edecek kılcal damarlar nasıl bulabilir?
  •  Kentteki zamansal ve mekansal katmanlar biribirini besler halden, birbirini boğar pozisyona dönüşür mü ya da ne zaman dönüşür? Bir kent ne kadar çok katman barındırabilir? Bir kent ne zaman tükenir? Ve bir kent tükenirse, kendisini yeniden nasıl canlandırabilir?

Tasarım atölyesi 7, “Bir ‘Palimpsest’ KENT OLARAK İSTANBUL VE SONSUZ TASARIM KATMANLARI” ana teması çerçevesinde Atölye yürütücülerinin hazırlayacağı konulara göre video / kısa film ve iki / üç boyutlu ürünlere dönüştürülmesini kapsar. Ürünler atölye sonunda sunulacak, sergilenecek ve en iyi 5 sonuç ürün İKSV Sarı Lale Kart ile ödüllendirilecektir.

İKSV 3. İstanbul Tasarım Bienali Akademi Programı kapsamında, Özyegin Üniversitesi ve IAPSCS Kültür ve Mekân Tasarım Atölyesi ekibi olarak tüm mimarlık ve tasarım fakülteleri lisans öğrencilerini 20-23 Ekim 2016 tarihleri arasında Bomontiada’da Atölye İstanbul’da gerçekleşecek olan seminer, film gösterimleri ve atölye çalışmalarında önerme, manifesto ve diyalog olanaklarını tartışmaya ve gelecek öngörüleri üretmeye bekliyoruz.

SONUÇ ÜRÜN: A1 pafta/poster + kısa video ÖDÜL: En başarılı görülen çalışma ekibi üyelerine Sarı Lale Kart ödülü verilecektir. (Jürinin uygun görmesi halinde seçilen çalışmalara Jüri Özel Ödülü verilecektir.)

Önemli Tarihler

  • Atölye konularının ilanı: 23 Eylül 2016
  • Katılımcılar için başvuru tarihleri: 7 Ekim 2016
  • Atölye Bomontiada: 20-23 Ekim 2016
  • Sergi Bomontiada: 3– 17 Aralık 2016
  • Kültür ve Mekân Öğrenci Buluşmaları 3: (Sempozyum, Kolokyum, Sergi, ödül töreni): 17 Aralık 2016

Atölye Katılımcıları için Katılım Koşulları 

Tasarım Atölyesi, mimarlık ve tasarım fakültelerinde eğitim gören tüm lisans öğrencilerinin katılımına açıktır. 2016 yılı içerisinde mezun olmuş olan öğrenciler de katılabilirler. Atölyelere katılmak isteyen öğrencilerin 7 Ekim 2016’ya kadar https://goo.gl/forms/niAGtinXAeYhqp6w1 adresindeki çevrimiçi formu doldurmaları gerekmektedir. Atolyelere en çok 30 Öğrenci kabul edilecektir.  

Atölye Yürütücüleri

Ali Dur & Saygın Özcan, Nurcan Sütçü, Erkin Yaşar Çelik, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mimarlık Bölümü & Paradox Studio Ali Kemal Terlemez / Orkan Zeynel Güzelci, İstanbul Kültür Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Beyza Sat Güngör / Metin Çavuş, Özyeğin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Pınar Gökbayrak, Ali Eray, Burçin Yıldırım, PAB Mimarlık

Katılım Ücreti:

Katılım ücreti 50TL’dir. Ücret Kıdem Sanat’ ın  – Finansbank A.Ş Kayseri Sanayi Şubesi(Şube No: 381) (Hesap no:0056 3103 00) TR36 0011 1000 0000 0056 3103 00  IBAN Numaralı hesabına yatırılacaktır.Açıklama kısmına IKSV IAPS-CS Etkinlikleri-Atölye katılım 10  ücreti yazılmalı, ayrıca Ad-Soyad ve T.C. kimlik numarası bilgileri eksiksiz olarak belirtilmelidir. Ücretin yatırıldığına dair makbuz veya yatırıldığını gösterir bir belge (ATM makbuzu, internet bankacılığı çıktısı vb.) atölye sırasında koordinasyon ekibine elden teslim edilecektir.   

İletişim: iapscultureandspacenetwork@gmail.com

Etiketler

Bir yanıt yazın