ODTÜ 60. Yıl Davetli Konuşmalar Dizisi 3: Prof. Beatriz Colomina

Princeton Üniversitesi, Medya ve Modernite Lisansüstü Programının kurucu ve yöneticisi Profesör Beatriz Colomina, 2 Haziran'da ODTÜ'de "X-ray Architecture" başlıklı bir konferans verecek.

Konferansın tanıtım metninden:

Modernite sorunsalı tekinsizdir; ve bu bağlamda, Modern mimarlık küresel bir yürüyüşü içselleştiren kahramansı, parlak bir işleyen makinenin ötesinde, gündelik hayatın dışında sürüklenen hastalıklı, kırılgan bir yapıya denk düşer. Her bir nefesin kazanımı dolayısıyla zorlu bir nefese karşılık gelir – bu bir anlamda, melankolik bir Modernite’dir.

1920’lerde uluslararası avant-garde mimarlar tarafından başlatılan Modern mimarlık paradigması, ki bunların çoğunluğunun Alman ve Berlin’in de özellikli bir şehir olduğunu biliyoruz, işlevsel yeterlilik, yeni malzeme, örneğin cam, demir/çelik, betonarme, yeni inşa teknolojileri ve makina estetiği olarak anlaşılmıştır.

Bu görüşe tezat olacak biçimde, bu sunumun iddiası, yirminci yüzyılda olgunlaşan Modern mimarlık paradigmasının gerçekte, dönemin tıp bilimlerine duyduğu tutku aracılığı ile biçimlendiğidir – tüberküloz ve onun birincil tanı cihazı: X-ray. Denilebilir ki, yeni görüntüleme teknolojisi ve onun imge dünyası, o güne değin normal addedilen mimarlık algısını köktenci bir biçimde değiştirmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın