Acil Durumda Mimarlık: Sığınmacı/Mülteci Krizini Yeniden Düşünmek

İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Bölümü ve Bergen School of Architecture (Norway) tarafından düzenlenen sempozyum 17-19 Kasım tarihleri arasında İstanbul Kültür Üniversitesi'nde yapılacak.

Dünyada birçok ülkede sığınmacı/mülteci sayısı giderek artarken, hareket halindeki, transit geçiş yapmakta olan veya çeşitli biçimlerde yerleşen sığınmacıları/mültecileri konuk etmekle ilgili mekansal uygulamalar farklı, yeni ve doğaçlama biçimler olarak ortaya çıkmaktadır. Bu biçimler, formel düzenlemeler, enformel girişimler, zorunlu olarak uygulanan politikalar ve mekansal uygulamaları kapsayan geniş bir panoramaya sahip mekansal tartışmaları yansıtmaktadır.

Sığınmacılar/Mülteciler, yetkililer, kamusal ve özel sektör paydaşları tarafından alınan fiziksel önlemlerin daha geniş bir mekansal söylem dahilinde anlaşılması gerekir. Aidiyet ve bağlılıkla ilgili değerlerin farklı bir biçimde yeniden yorumlanmaları sürekli olarak müzakere edilirken, mimarlık alanı hem devam eden uygulamaları sorgulamalı, hem de giderek artan sığınmacı/mülteci kökenli nüfus için sosyo-mekansal bağlamda ilişki kurmayı destekleyecek barınma ortamlarının şekillenmesinde rol almalıdır.

Kentle ilgili yeni bağlamsal zorluklardan dolayı, mimarlık mesleği krize yanıt verecek şekilde barınak, konum ve yerleşkeler ile ilgili fonksiyonları yeniden düşünme sorumluluğunu taşımalıdır. Bu sempozyum, devam eden sığınmacı/mülteci krizi ile ilgili farklı disiplinlerden yenilikçi yaklaşımların belirlenmesi için araştırma ve uygulama gündemlerini, zorluklarını ve stratejilerini sorgulayacak ve yeniden şekillendirecek tematik oturumlardan oluşacaktır. Sempozyum, akademik araştırmalar, gerçek projeler ve politikaların sunulmasına fırsat sağlayacaktır.

Sempozyum Konu Başlıkları:

– Sığınmacı/Mülteci Krizine Çözüm Aracı Olarak Tasarım

– Sığınmacı/Mülteci Mekanları ve Esneklik

– Sığınmacıların/Mültecilerin Aidiyet Sorunsalı ve Nekahat Mekanları

– Farkındalığı Artırmak İçin Mimari Tasarım Eğitimi

– Ekonomik ve Politik Yönler

– Sığınmacı/Mülteci Mekanlarının Sosyal ve Psikolojik Boyutları

– Maliyet, Zaman ve Risk Yönetimi

– Bilgi Yönetimi

– Konstrüksiyon, Malzeme ve Altyapı

– Yenilikçi Teknolojiler

– Endüstride Yeni Eğilimler, Bilgi Teknolojileri ve Kitle Kaynak Çözümler

SEMPOZYUM TAKVİMİ

15 Nisan 2016 – Özetlerin Son Teslim Tarihi

25 Mayıs 2016 – Özet Değerlendirme Sonuçlarının Açıklanması

26 Ağustos 2016 – Tam Metinlerin Son Teslim Tarihi

23 Eylül 2016 – Tam Metin Değerlendirme Sonuçlarının Açıklanması

14 Ekim 2016 – Düzeltilmiş Tam Metinlerin Son Teslim Tarihi

17-19 Kasım 2016 – Sempozyum

**Sempozyum dili İngilizcedir. Simultane çeviri yapılacaktır.

Sempozyuma ilişkin detaylı bilgi için http://www.architectureinemergency.com/  adresi ziyaret edilebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın