Taşkışla Araştırma Seminerleri: Aslı Odman

Aslı Odman, "İşyeri mekanı üzerinden neler, nasıl ve neden okunabilir?" başlıklı sunumuyla, 11 Mayıs Çarşamba günü Taşkışla Araştırma Seminerleri'nin konuğu oluyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Mimari Tasarım Programı doktora öğrencileri ve öğretim elemanları tarafından gönüllü yürütülen, güncel araştırmaları paylaşım ortamı yaratan Taşkışla Araştırma Seminerleri’nin 11 Mayıs programının konuğu, “İşyeri mekanı üzerinden neler, nasıl ve neden okunabilir?” başlıklı sunumuyla  tarihçi Aslı Odman olacak.

Sunumun kısa özeti şöyle:

Mekan okumasında işyeri mekanları çoğu zaman üvey evlat muamelesi görmüştür.
Konutlar, kamusal alanlar, anıtlar dururken, özel mülkiyetin alanı olan fabrikalar, plazalar, tersaneler, şantiyeler…aynı ilgiye mazhar olamamıştır. Halbuki işyeri mekanlarının hem neden tam da orada kurulduğunu ve somutluğunu, hem de içinde barındırdığı mekanı mümkün kılan tarihsel katmanları, toplumsal kuralları ve beden/zaman tasarruflarını okumak, bize yeni metodolojik ve kuramsal açılımlar sağlayabilir. İkisi de iki savaş arası dönemde ve Tarihi Beyoğlu’nda kurulmuş olan bu iki fabrika mekanının hikayeleri anlatılırken, bu açılımların izleği takip edilmeye çalışılacaktır.

Etiketler

Bir yanıt yazın