Endüstri Mirası Düş Atölyeleri: #01 Kasımpaşa Un Fabrikası

DGA Lab'ın, “Endüstri Mirası Keşfi” adlı araştırma projesi kapsamında düzenledikleri Endüstri Mirası Düş Atölyelerinin ilkinde yapımı 19. yüzyıla dayanan Kasımpaşa Un Fabrikası mercek altına alınacak. Son başvuru tarihi 22 Şubat 2016.

Etkinliğin tanıtım metninden:

Kentteki mekanları konuşurken açık alanlardan, parklardan, sokakları kısacası hepimizi buluşturan alanlardan bahsederiz. Oysa yaşadığımız kentin önemli bir parçası çalışma mekanlarıdır, ki yine bizi bir araya getiren yerlerdir. Günümüz kentlerinde teknolojik, ekonomik ve sosyal gelişmeler sonucu üretme biçimlerinde de önemli değişimler olmuştur. Değişen üretim biçimleri, çalışma mekanlarını yapısal özellikleri başta olmak üzere bir dizi değişikliğe uğratmıştır.

Kent belleğinde önemli yer tutan Endüstri yapıları işte bu değişimin önemli aktörlerinden biridir. Kentin kendine has karakterini, gündelik yaşam biçimlerini ve kültürel belleğine dair önemli izler barındıran bu endüstri yapıları bugün Endüstri Mirası olarak arşivlerde yer alıyor. Bu yapıların birçoğu ya atıl durumda, ya da yıkılıyor, büyük bir kısmı da daraltılmış bir işlev havuzunda kendine yer buluyor. Peki, bugünün değişen kentlerinde bu yapı mirasını mercek altına alsak neler düşünür neler üretebiliriz?

DGA Lab, Mart 2015 itibariyle konuyu yürüttükleri “Endüstri Mirası Keşfi” adlı araştırma projesi kapsamında dijital arşiv oluşturmuştur. Buna göre araştırma ekibi geniş bir arşiv taraması, alan ziyaretleri ve ilgili uzmanlarla görüşerek İstanbul’un endüstri mirasını oluşturan yapılarıyla ilgili tarihi, görsel ve mimari bilgilerin sergilendiği dijital bir harita oluşturdu. Yaklaşık 170 endüstri mirası yapısının bilgilerinin rahatlıkla erişilebildiği bu açık kaynak harita www.endustrimirasi.com üzerinden takip edilebilir.

Araştırma projesini takiben söz konusu endüstri mirası yapılarının kent kültüründe aktif bir tartışmanın parçası olabileceğine inanan DGA Lab ekibi, dönemlik olarak bir yapının üzerine yoğunlaşıp, bu mekanları farklı paydaşlarla beraber tartışıp, inceleyerek atölye çalışmaları yapmayı hedefliyor. Endüstri Mirası Düş Atölyeleri kapsamında düzenli olarak yapılacak bu etkinlikler, hem yapıların bilmediğimiz potansiyellerini ortaya çıkaracak hem de kültür mirası konusunu gündeme getirip var olan yapı stokunun değerlendirilmesinin yaratıcı, düşündürücü, ilham veren ve gerçekçi yollarını arayacak.

Endüstri Mirası Düş Atölyeleri, bağımsız bir platform olarak çok destekçili bir yapı ile işliyor. Atölyeler iki ay süresince bir endüstri mirası yapısına odaklanıyor. Bu iki aylık sürede, yapıların çok yönlü ele alınması için atölye, seminer ve konferanslar, performans ve geziler organize ediliyor. Atölye; üniversite öğrencileri ile üretilecek projelerin konu hakkındaki uzmanlar, akademisyen, mimar ve tasarımcıların katılımları, düzenlenecek söyleşiler ile gelişip, her yapı için bir yayın çıktısı olarak belgelenecek. Atölye süreçleri kimi zaman bir proje üretimi, kimi zaman yerinde bir müdahale, kimi zaman da performanslarla şekillenecek, proaktif bu tavır kent ve mekanları hakkında özgür tahayyül alanları oluşturacak.

Endüstri Mirası Düş Atölyeleri: #01 Kasımpaşa Un Fabrikası

27 Şubat – 2 Nisan tarihlerinde, yapımı 19. Yüzyıla dayanan Kasımpaşa Un Fabrikası mercek altına alınacaktır. Sultan Abdülmecid döneminde inşa edilen eski yapı kompleksi, üç yapıdan oluşmaktadır. Bugün yapının süslü bir giriş cephesin dışında geri kalanının büyük kısmı yıkık haldedir. Özel şirkete ait yapı, eski işlevini yitirmiş atıl durumda depo olarak kullanılmaktadır. Atölye boyunca sözkonusu yapıyı mimar, tasarımcı, sanatçı ve akademisyenlerle beraber tartışıp atölye çalışmaları yapılacak ve kent yaşantısına katmak için tasarım fikirleri geliştirilecektir.

Atölye ve seminerlerin yapılacağı yer olarak DGA Lab’in daha projesini gerçekleştirdiği ve yine eski bir endüstri yapısından dönüşmüş olan reklam ajansı Mobilike Maslak Ofisi seçilmiştir. Yeniden işlevlendirme (adaptive re-use) projesi olan Mobilike Maslak Ofisi içerisinde organize edilmesine önem verilen Düş Atölyeleri bu sayede endüstri mekanlarının sunduğu potansiyeller yerinde deneyimlenmesini amaçlar.

Kontenjan 25 kişi ile sınırlıdır. Son başvuru tarihi 22 Şubat 2016. Atölye katılım koşulları ve program ile ilgili bilgi www.endustrimirasi.com adresinden alınabilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın