Cihangir Karşılaşmaları: Semtimizin Kıyısı

Cihangir Güzelleştirme Derneği'nin düzenlediği, "Cihangir Karşılaşmaları: Semtimizin Kıyısı" başlıklı etkinlik Rana Zincir Celal moderatörlüğünde 4 Mayıs Pazartesi günü saat 17:30'da Roxy'de.

Konuşmacılar:

  • Aykut Köksal
  • Zafer Toprak
  • Orhan Esen

Cihangir Güzelleştirme Derneği’nin çağrısı şöyle:

“Cihangir Karşılaşmaları’nın amacı:

Cihangir semti, tıpkı Beyoğlu’nun diğer semtleri gibi tepede gelişti. Bir çok liman kentinde olduğu gibi sahile yakın yerlerde daha çok mavi yakalılar yaşadı. Bunun dışında da limanla ilgili işlevler, sigortacılık, acentelik, ticaret, teknik donanım bakım işkolları gelişti. Kasımpaşa, Tophane gibi semtlerde ise taşıyıcılar, liman ve tersane işçileri yaşadı.

Üst sınıflar ise yukarı yerleşti. Çünkü geçmişte liman çevresi çoğunlukla endüstriyel alanlardı. Üst sınıflarının yaşama alanlarının kıyılarla ilişkisi yoktu. Bugün bu ilişki değişiyor. Desantralizasyon sonrası yalnızca limanlar, endüstriyel alanlar işlevini yitirmedi. Beyoğlu’nun kıyı ile ilişki biçimi değişmeye başladı. Daha önce Beyoğlu’nun kıyıları ile ilişkileri sınırlıydı. Askeri alanlar gibi bu endüstriyel alanlar semtlilerin kullanımına, eğlence ve sanat işlevlerine kapalıydı. Şimdi kıyının dönüşümü bir soru işareti olarak duruyor. Merkezi yönetim bu değerli alanları özelleştirme yoluyla elinden çıkarıyor. Genellikle büyük sermaye bu alanların dönüşümünde rol alıyor. Bu da bu alanların nüfus ve istihdam yapısının hızla değişmesine yol açıyor.

Sahilde restoranlar, kafeler, sanat galerileri açılmaya başladı. Ancak aynı zamanda da bu kamu alanları büyük sermaye için yeni fırsatlar yarattı. Sahilde oturan, çalışan insanlar bu iki taraftan, hem yukarıdan, hem aşağıdan gelen akımlardan etkilenmeye başladılar. Konulardan biri bugün dışlayıcı değil, kapsayıcı bir gelişmenin nasıl yaşanabileceği. Kendi kamu yararını temsil eden grupların, aktörlerin dışında değişimi daha katılımcı bir şekilde düzenleyebilecek kamu işlevlerinin nasıl geliştirilebileceği…

Cihangir Karşılaşmaları, Cihangir semtinin kıyı ile ilişkilerinde yaşanan bu büyük değişimin sürdürülebilir ve demokratik bir şekilde gerçekleşmesi için neler yapılabileceğini, hazırlanan planlarla ilişkisinin nasıl kurulabileceğini, STK’ların rolünün neler olabileceğini düşünmek amacıyla düzenleniyor.

Yaşanan değişimi anlamaya, tartışmaya ve paylaşmaya çalışmak için…”

Etiketler

Bir yanıt yazın