Şehir ve Felsefe

Daniş Navaro'nun moderatörlüğünü yapacağı, Doç.Dr. Özlem Oğuzhan ile Doç.Dr. Güncel Önkal'ın konuşmacı olacağı "Şehir ve Felsefe" paneli 4 Nisan Cumartesi günü saat 17:00'da Studio X'te.

Özlem Oğuzhan “Arbeit macht fit: modulor’dan giyilebilir teknolojilere yer-olmayanlar”

Alternatif bir okumayla modernitenin izini teknolojik gelişmeyle ve yer-olmayanların yaygınlaşmasıyla sürmek mümkün. Mekanın tasarımından kullanım süreçlerine yani bedene sayısallaşmanın hakimiyeti insani olanın eksikliğini “arttırırken”, diğer yandan onun düşünme yetisini teknolojiye teslim etmekte. Artık yakıcı bir sorunun eşiğinde salınıyoruz: Konfor; nereye kadar ve neye rağmen?

Güncel Önkal: “Kentlilik ve Kentsizlik”

Kent artık şehir değildir. Şehir köyden göç eden toplulukların kurduğu görece medeni bir alana işaret ederken kent arkasında 2500 yıllık tarihiyle bir kültürü ifade eder. Günümüz kentleri kentleşen kente dönüşen şehirlerdir. Bu durumda kentin içerisinde yaşayan bireylerin kentli olarak algılanması çok çeşitli problemleri barındırır. O kentte doğup büyümeyen çoğunluğun kentte yaşayan azınlığın karşısında güç gösterisinde bulunması kentlileri kentsizliğe yönlendirir. Kentsizlik asıl erdem olarak karşımıza çıkmaktadır. Kentsel aidiyetin karşısında kentsel mekanlardaki kimlik ve aidiyet yitimi kentliliğin önünde en önemi engel olarak durmaktadır. Kentlilik kentsizliğe dönüşmüştür artık!

Etiketler

Bir yanıt yazın