Sokakta Kamusal Farkındalık Sergisi

Şpo-İst Öğrenci Komisyonu tarafından düzenlenen Sokakta Kamusal Farkındalık Çalıştayı'nın sergisi 1-8 Nisan tarihlerinde MSGSÜ Mimar Sinan Holü'nde izlenebilir.

Şpo-İst Öğrenci, sokaktaki sorunlara dikkat çekmek ve yeni kamusal alanlar yaratmak amacıyla “Sokakta Kamusal Farkındalık” adlı bir workshop gerçekleştirdi. Mimarlık fakültesi öğrencilerinin katılımıyla düzenlenen workshop, katılımcıların direkt mekâna dokunduğu, mekânı değiştirdiği bir çalışma olarak kurgulanarak sokakta interaktif bir çalışma şeklinde ortaya çıktı.

Sokaklar, insanların kent ile iletişime geçmesini sağlayan ara yüzlerdir. Fakat bizler, her gün okula, işe giderken mekânı salt hareket amacıyla kullanıyoruz, etrafımızı görmüyoruz ve sokağa dokunmuyoruz. Sokakta Kamusal Farkındalık çalışması da bu tekdüzeliği bozarak, öncelikle duraklayıp sokağa bakmayı, sokağı fark etmeyi ve hatta sokağı dönüştürmeyi amaçladı. Bu amaç doğrultusunda çeşitli enstalasyonlar, grafitiler gibi sokak sanatı (Street Art) unsurları kentteki bozuk, yıpranmış doku kullanılarak Karaköy ve Galata’da uygulandı. Bu enstalasyonlar mevcut dokuya dikkat çekmek ve yeni kamusal alanlar yaratmak hedefi gözetilerek yerleştirildi.

Katılımcı öğrencilerin mevcut dokuya dikkat etmelerini, kentin erişilebilirliğini analiz etmelerini ve kamusal alanların nasıl yaratılacağını düşünmelerini sağlayan Sokakta Kamusal Farkındalık Workshopu sokakta yürürken karşılaşılan sorunların belirlenip daha sonra bu alanlara enstalasyonlar ve çizimlerin yapıldığı sonuç ürünlerini, bir anlamda alternatif çözüm önerilerini kapsıyor.

Bu workshop aracılığıyla dikkat çekmeyi ve farkındalık yaratmayı amaçlayan Şpo-İst Öğrenci Komisyonu, yapılan çalışmaları hem ŞPO Öğrenci Komisyonunun bloğunda yayınlanacak hem de MSGSÜ, YTÜ ve İTÜ’de sergileyecek.

Sokakta Kamusal Farkındalık Workshopu’nun sunum ve sergi takvimi ise şöyle:
MSGSÜ, 1 Nisan Çarşamba, Video Konferans Salonu, Sunum
MSGSÜ, 1-8 Nisan, Mimar Sinan Holü, Sergi

İstanbul Şehir Plancıları Odası Öğrenci Komisyonu Hakkında

Komisyon, İstanbul’daki farklı üniversitelerde planlama eğitimi alan öğrencileri bir çatı altında toplama amacı güdüyor. Şpo-İst öğrenci, planlamaya ve kente dair güncel sorunları tartışarak “Bizler ne yapabiliriz” sorusuna cevap arıyor. Sene içerisinde çeşitli film gösterimleri ve workshoplar düzenleyen komisyon, daha fazla kente dokunmayı amaçlayan projeler üretmeye devam ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın