Mülksüzleştirme Ağları ve Graph Commons Altyapısı: Sermaye-İktidar İlişkileri Üzerine Kolektif Veri Derleme ve Haritalama Çalışması

Çarşamba Seminerleri'nde bu hafta Yaşar Adanalı ve Burak Arıkan #dayanışma temasını işliyor. "Mülksüzleştirme Ağları ve Graph Commons Altyapısı" başlıklı sunumları 1 Nisan saat 11:00'de MSGSÜ Fındıklı Kampüsü / Video Konferans Salonu'nda.

“Mülksüzleştirme Ağları ve Graph Commons Altyapısı: Sermaye-İktidar İlişkileri Üzerine Kolektif Veri Derleme ve Haritalama Çalışması” başlıklı sunuşlarının tanıtım metninden:

“Graph Commons kolektif ‘ağ haritalama’ ve ilişkiler veri tabanı sağlayan bir web platformu. Topluma etkisi olan meselelerin içinde normalde görülemeyen çeşitli ilişkileri açığa çıkarmaya yarar. Genelde bu ilişkiler karmaşık olduğundan işbirliği içinde haritalama yapmak ve bildiklerimizi birbirine bağlamak gerekir. Web tarayıcısı içinde veri derleme ve ilişki haritası yapma, yapılan haritalar içinde gezinme, analiz yapma, ve haritaların parçalarını yeniden kullanma imkanı sağlamaktadır. Graph Commons üyeleri platformu araştırmacı gazetecilik, veri araştırması, aktivizm, strateji planlama, organizasyon analizi, sanat küratörlüğü gibi çeşitli amaçlar için kullanmaktalar. Daha fazla bilgi http://graphcommons.com

Mülksüleştirme Ağları sermaye-iktidar ilişkileri üzerine kolektif veri derleme ve haritalama çalışmasıdır. Mülksüzleştirme Ağları’nda üç ayrı harita mevcut. Projeler haritasında, İstanbul’un Kuzey Ormanları’nı talan edecek 3. Havalimanı’ndan Tarlabaşı ve Sulukulelileri yerinden eden kentsel dönüşüm projelerine, Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı’ndan Emek Sineması’nın yıkılmasına sebep olan AVM’ye toplam 393 proje ve bunların üstlenicisi özel şirketlerle devlet kurumları arasındaki bağlantılar ifşa ediliyor. Projelerin maliyetleri, başlangıç tarihleri, hangi il-ilçede yapıldığı, varsa iş kazaları gibi bilgiler de bu haritada mevcut. Çalışmanın ikinci haritasında bu projeleri gerçekleştiren şirketlerin yönetim kurulu üyeleri üzerinden kurulan ortaklıklar, üçüncü haritada ise el konulan azınlık mülklerinin hangi devlet kurumları üzerinden hangi aktörlere aktarıldığı gösteriliyor. Tüm bu veriler şirketlerin internet siteleri, İstanbul Ticaret Odası ve Ticaret Sicili Gazetesi gibi kamuya açık veriler ile gazete haberleri gibi ikincil kaynaklarla referanslandırılmıştır.”

Etiketler

Bir yanıt yazın