Eymir Gölü Risk Altında

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden geçen tartışmalı yolun ardından üniversite arazisine yönelik yeni bir plan ortaya çıktı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), kampüsün içinden geçen tartışmalı yolun ardından yeni bir tehditle karşı karşıya. Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün hazırladığı yeni plan, tünel yol yapımı ve Eymir Gölü’nün ”turizm belgeli işletmeciliğe” böylelikle de yapılaşmaya açılmasını içeriyor. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, düzenlediği basın toplantısında yeni bir Koruma Amaçlı İmar Planı’nın hazırlandığını bildirdi. Candan, yeni planın 20 Mayıs tarihinde onaylandığını ve askıya çıktığını, dava açmak için 20 Ağustos’a kadar zamanları olduğunu söyledi.

Planın sessiz sedasız, isimsiz askıya alındığını vurgulayan Candan ” Bu da arkasında gizli kapaklı işlerin, planların olduğunu gösteriyor” diye konuştu. Candan, yeni planla Eymir Gölü’nün bir bölümünün sit derecesinin düşürüldüğüne dikkati çekerek, “Eymir Gölü ikinci dereceden sit alanı ilan edilmiş durumda. İkinci dereceden sit alanı olan alanlarda turizm, turizm işletme, turistlik tesisler dışında her hangi bir yapılaşmaya gidilemez. Yani bu alanların tamamı turistlik tesislere açılacak, Eymir Gölü yapılaşma riski altında” dedi. Ulaşım Uzmanı Erhan Öncü ise yeni plana ilişkin ”Daha önceki sorunlar su anda aynen devam ediyor. Sadece şapka değiştirilip geldi, üstelik daha riskli olarak. Koruma değerleri azaltılarak, yapılaşmaya açılacak ” dedi. Yönetim Kurulu üyelerinden Namık Kemal Kaya ”Atatürk Orman Çiftliğinden sonra kalan yeşil alanlardan biri Eymir Gölü. Ankara’nın nefes alabileceği bir orman artık yok olmaya başladı”dedi ve göz ardı edilmeye çalışılan çevre tahribatının altı çizildi. Candan, yeni planla ilgili dava sürecini hemen başlatacaklarını ve mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın