Air Manifest: Los Angeles 1955, 1965

The International House of Achitecture tarafından tasarlanan "Air Manifest : Los Angeles 1955, 1965" sergisi, 12 Aralık'a kadar Studio-X'te izlenebilir.

Studio-X İstanbul’dan Bir “Hava Şehirciliği” Sergisi

Ozon, karbonmonoksit, azot oksit, sülfür dioksit, hidrokarbon ve şehir, insanlar, mekanlar… The International House of Achitecture tarafından tasarlanan “Air Manifest : Los Angeles 1955, 1965” sergisi, İstanbul Tasarım Bienali’yle eşzamanlı olarak Studio-X’te sergilenmeye Air Manifest, birbiriyle ilişkili atmosferik ve kentsel tespitlerle “Hava Şehirciliği” kavramı üzerinden ilerliyor. Savaş sonrası Amerika’sının özellikle de Los Angeles’in hava incelemelerini baz alan sergi, şimdiye kadar incelenmemiş bir mimari alan olarak ‘hava’nın kültürel, teorik ve estetik ölçütlerini göstermeyi amaçlıyor.

Şehrin İçerisinde Olanların Havadaki Kaydı

Air Manifest: Los Angeles 1955, 1965 havayı doğal bir şey olmaktan çıkarıp, insanın şekillendirdiği, değiştirdiği, bozduğu bir şey olarak tanımlıyor. 1949’da hava kalitesini değerlendirmek için kurulan AQMD arşivlerinden yararlanılarak oluşturulan sergi, tarihin havadaki karşılıkları üzerine kurulu.

Sergiye adını veren tarihlerden biri 1955; havanın en kötü olduğu gün bu yıl içinde kayda geçiyor, 1965’te ise bir hafta süren Watts Uprising olaylarında yakılan lastiklerin yarattığı duman uzun süre Los Angeles üzerinde asılı kalıyor ve tüm bu olaylar hava arşivlerine aynen yansımış.

Air Manifest’te, AQMD kayıtlarındaki kimyasal bileşim oranları tekrar yaratılarak Los Angeles’ın o dönemki havası aynen yaratıldı. O yılların kirli Los Angeles havası şu an Studio-X İstanbul’un içine yerleştirilen dev balonun içinde geziniyor. Balon, AQMD’nin hava testleri için kullandığı yapay güneş ışığı reaktörüne atıfta bulunan ışıklı bir kafesle çevirili. Sosyal olaylar ve hava arası ilişkilere vurgu yapan sergi, böylesi bir kentsel fenomenin ruhunu yakalamamıza yardımcı oluyor.

1955’teki havanın aynısını tekrar üretten iki katlık yüksekliğe sahip Air Manifest enstelasyonu, aslında bir tür “restorasyon”. İstanbul gibi restorasyonzede bir şehre ironik bir konuk.

Etiketler

Bir yanıt yazın