Senin Sokağın, Senin Seçimin!

Hayalimizdeki sokaklar nasıl? Rahatça ve güvenli yürüdüğümüz kaldırımlar, yemyeşil ağaçlar, selamlaşan komşular, oynayan çocukların olduğu sokaklar hepimizin hayali değil mi?

Bu sene 22 Eylül Otomobilsiz Gün’de biz de hayallerimizdeki sokakları konuştuk. Sadece konuşmakla kalmadık, bir de maketini yaptık! 

Çıkış noktamız “Avrupa Hareketlilik Haftası”nın bu seneki teması “Bizim Sokaklarımız, Bizim Seçimimiz” oldu. İstedik ki kentliler kendi tercihleri doğrultusunda kendi sokaklarını tasarlasınlar, paylaşsınlar. Elbette gerçek ölçülerde bir sokak yaratmak mümkün olamazdı. Biz de bu nedenle ölçeği küçülterek maket parçalarından oluşan bir oyun tasarladık. “Senin Sokağın’ adını verdiğimiz oyunu ilk kez 21 Eylül 2014 Pazar günü Caddebostan sahilinde oynadık.

Avrupa Hareketlilik Haftası’nın son günü olarak normalde 22 Eylül’de kutlanan Otomobilsiz Gün’ü bu sene 21 Eylül’de, haftasonu olan bir günde kutlamayı tercih ettik. Geçen sene “Yayaba”mız ile gittiğimiz Caddebostan’da bu sefer yaşanabilir, insan odaklı sokakların ipuçlarını aradık. Sokaklardaki karma kullanımın en doğru formülünü sorgulayan katılımcılar aynı zamanda yaratıcılıklarını da konuşturmayı ihmal etmediler. Dedik ya; oyun oynadık, işe biraz da heyecan katmak için ortaya çıkan kombisayonları puanlayalım dedik. En yaşanabilir, en sürdürülebilir sokağı tasarlayanlar en yüksek puanı kazansın dedik. Pazar günü saat 14:00’te başlayan etkinliğimizdeki katılımcılar 7’den 70’e çok farklı yaşlardan ve hayal dünyalarındandı.

Kimi içinde hiç bina olmayan, sadece ağaçlar, yeşil alanlar ve bisiklet yollarından oluşan bir sokak tasarladı. Kimi parçaları dikey, yatay formlarda kullanarak sokağın tüm öğelerini barındıran dengeli ve karma bir sokak tasarladı. Bazıları takım olarak yarıştı, oyuna başlamadan önce eskizler çizdi, hesaplar yaptı. Çocuklar yine çok yaratıcıydı, trenleri ikinci kata taşıyıp zemini yeşil bıraktı. Kimi oyuncular arabaları tamamen yerin altına alıp şehir yayalarındır dedi. Katılımcılar bizlerin hayal etmemiş olduğu teras bahçe, yeraltı otoparkı, nehirler gibi farklı öğeler katarak oyunu zenginleşirdi ve ekstra puanlar topladılar. Bir sonraki oyunlarımız için geliştirici olacak fikirler de paylaşan oyuncularla gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik bizler için de keyifli ve öğretici bir deneyim oldu.

Biz hayallerimizdeki sokakları tasarlarken Dünya Otomobilsiz Günü’nü kutlayan bir başka grup olan Bisikletli Ulaşım Platformu’nun düzenlediği Süslü Kadınlar Bisiklet turu da Caddebostan’dan bisiklet zillerini çalarak yanımızdan geçti ve bizleri selamladı. Daha yaşanabilir ve insan odaklı şehirlerin hayalini kuran ve bunun için bizler gibi eyleme geçenlerin arttığını görmenin mutluluğuyla günü tamamladık. Çünkü inanıyorduk ki insana öncelik veren, yaya, bisiklet, toplu taşıma ve otomobil ulaşımı arasındaki dengenin korunduğu bir ulaşım, bir şehir mümkündü! Ve bunu mümkün kılmak için önce hayal etmek şarttı!

Etiketler

Bir yanıt yazın