Yunus Aran Birlikteliği Konferansları 52: “Peter Rich Afrika’da: Sürdürülebilir Çözümler Arayışında”

2001 yılından bu yana Mimar Yunus Aran'ın anısını yaşatmak için Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde düzenlenen Yunus Aran Konferansları'nın 52. konuğu Mimar Peter Rich olacak.

Mimar Peter Rich’in Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryumunda 8 Mayıs, 2014 Perşembe saat 14.30’da gerçekleştireceği konferansın konuşma başlığı ise “Peter Rich Afrika’da: Sürdürülebilir Çözümler Arayışında” olacak. Kalebodur sponsorluğunda düzenlenecek konferansta Mimar Peter Rich, zengin deneyimlerini dinleyiciler ile paylaşacak.

Mimar Sinan Üniversitesi 1999 Mimarlık Bölümü mezunu mimar Yunus Aran’ın anısını yaşatmak, mimarlık fakültesi öğrencilerinin birikimlerine katkıda bulunmak için mesleki kariyerlerini mimarlık alanıyla kesiştiren farklı disiplinlerden konuşmacıların katılımıyla Yunus Aran Birlikteliği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen Yunus Aran Konferansları’nın 52. konuğu Peter Rich olacak. Kalebodur sponsorluğunda düzenlenecek konferans Mimar Sinan Üniversitesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryumunda 8 Mayıs 2014 saat 14.30’da izlenebilir.

Bu yıl sürdürülebilirlik üst-temasıyla yürütülen 2013-2014 Akademik Yılı Yunus Aran Birlikteliği etkinlikleri çerçevesinde, konuşmacı Peter Rich ‘in konuşma başlığı ise “Peter Rich Afrika’da: Sürdürülebilir Çözümler Arayışında” olacak.

Peter Rich kimdir?

Güney Afrika – Johannesburg’daki PR Mimarlar grubunun baş mimarı olan Peter Rich Witwatersrand Üniversitesi’nde Mimarlık Fakültesinde ders vermektedir.

Peter Rich 2011 yılında Arkansas Fay Jones Üniversitesinde John Williams Birlikteliğinin başkanlık görevini üstlendi. Arkansas öğrencileri, Peter’in önderliğinde, Rwanda’daki Kigali Teknoloji Enstitüsüne bağlı Mimarlık bölümü öğrencileri ile işbirliği yaparak Rwanda’lılar için en uygun ve sürdürülebilir kentsel yerleşimleri araştırmak ve tasarlamak üzere çalışmalar yürüttüler.

Peter Rich, aktivist olarak, ırk ayırımcılığı döneminde Ndebele yerlileri gibi hükümetin yer değiştirme eylemlerine maruz kalan siyahi nüfusun bulunduğu yerli yerleşimlerini belgelemiştir. Rich’in Güney Afrika geleneksel mimarisi ve biçimsel olmayan mimari alanlarında aldığı eğitimi onun daha sonra 1994’te ırk ayrımcılığı yapan rejimin düşürülmesinden sonra demokratik yollarla seçilen Nelson Mandela döneminde sosyal konut projeleri ile kültür turizmi projelerini hazırlamasına olanak sağlamıştır.”

Rich o günden bu yana yerel topluluklar ile yakın işbirliği içerisinde yerel bağlamda sürdürülebilirlik araştırmalarından yola çıkarak çağdaş mimarlık terminolojisini oluşturmuştur.

MIT’den JohnOchsendorf ve Michael Ramage, gibi mühendislerle birlikte tamamlanan ve 2009 yılında “Dünyada Yılın Binası” ödülünü kazanan MapungubweInterpretation Center (Mapungubwe Araştırma Merkezi)’ın inşası sırasında yerel zanaatkalar ‘tamburin kemer’ tekniğini öğrendiler.

2010’da Rich, mimarlık alanında ulaştığı başarılarının en üst şeref ödülü olan Güney Afrika Mimarlar Enstitüsü’nün Altın Madalya ödülüyle onurlandırılmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın