Dolls

Kezban Arca Batıbeki kişisel fotoğraf sergisi "DOLLS" 22 Mayıs 2014 tarihinde ALAN İstanbul'da açılıyor!

Kariyerinin başlangıcından bu yana, ürün verdiği her disiplinde, sanatçının kendi iç dünyası ve bunun yansıması olan evi, ana çıkış noktasını ve görsel malzemelerini oluşturur. Kezban Arca Batıbeki çalışmalarında, yurtiçi ve yurtdışından topladığı objeleri sürekli kullanarak, aynı zamanda kendine ait bir dünyayı da gözler önüne sermiş olur. Bunda hem belirgin bir samimiyet hem de aynı zamanda ulaşılması zor bir mesafe olgusu yaratmayı hedefleyen sanatçı, önceleri, parlak renklerle ifade ettiği Pop dünyasını, bu kez renksizlikte, kullandığı büyük boyutları ise iyice ufaltarak kendi sanatçı dünyasını sarsma/sorgulama/yenileme yoluna gidiyor. Bu kez Pop kültürle yolu pek az kesişen, eliyle boyadığı, az renklendirilmiş fotoğraflar, kurguladığı kadın dünyasını belki de ait olması gereken zamana geri döndürüyor.

Sanatçının fotokolajlarında cinsellik, erotik bir malzeme olarak içerdiği çekicilikten çok, pasifize bir yorumla yer buluyor. Kezban Arca Batıbeki’nin sanat pratiğinde nostalji ögeleri belirgindir, sinematografik sahneler, foto-romanlar, biblolar, mecmualar, 60 ve 70’lerin alt kültür, klişe, kitsch ve pop kavramları, sanatsal üretiminin dokusuna işler, sıradan görünen imgeler birer ikona dönüşür. Sanatçı her ne kadar tüketim toplumu ve Pop imgelerini kullansa da kendi plastik anlayışı içinde bu imgeleri yeniden biçimlendirerek yapıtlarına geniş bir toplumsal bağlam kazandırır.

Kezban Arca Batıbeki, çalışmalarının temelindeki düşünsel ortamı, biriktirdiği objeleri kullanarak kurgular. Nesneler, izleyiciye bir semboller sahnesi sunarken sanatçının hafızasını diri tutan bir mizansen oluşturur. “Dolls” sergisinde Batıbeki, bu içeriği ilk defa ortaya koyacağı bir teknik ile sanatseverlere sunuyor. Fotoğraf baskıya boya ile müdahale ederek oluşturduğu bu seride yeni bir görsel dilin kapılarını aralıyor. New York’un önemli galerilerinden Leila Heller Gallery’nin sanatçılarından olan Kezban Arca Batıbeki’nin fotoğraf sergisi, 28 Haziran 2014 tarihine kadar ALAN İstanbul’da izlenebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın