Komşular: Türkiye ve Çevresinden Güncel Anlatılar

İstanbul Modern, Komşular başlıklı sergisiyle, Türkiye’nin yanı sıra birbiriyle tarihi, siyasal ve kültürel bağları olan Balkanlar, Kafkasya ve Orta Doğu gibi komşu coğrafyalardan günümüz sanatının öncü sanatçılarını ve yapıtlarını bir araya getiriyor.

9 Ocak – 8 Mayıs 2014 tarihleri arasında düzenlenen ve 17 ülkeden 35 sanatçı ve sanatçı grubunun yapıtlarına yer veren Komşular sergisi için, bölge kültür ve sanatına dair gösterim, performans, panel, söyleşi ve kitap tanıtımlarından oluşan kapsamlı bir etkinlik programı hazırlandı. 9 Ocak’ta Ermenistan’dan gelen Bir Metrekare Tiyatro Festivali ile başlayan etkinliklerin tümü ücretsiz. Komşular sergisi kapsamında gerçekleştirilecek mart ve nisan etkinliklerine Turgut Çeviker, Tan Oral, Rena Effendi, Modern Dans Topluluğu İstanbul, Adrian Paci, Cristiana Perella, Slavs and Tatars, Fulya Erdemci, Anda Rottenberg, CANAN ve Taldans’tan Filiz Sızanlı katılacaklar. İstanbul Modern Süreli Sergiler Salonu’nda Komşular sergisi için özel olarak kurulan Bir Metrekare sahnesinde ve İstanbul Modern Sinema’da düzenlenen etkinliklerde İngilizceden Türkçeye simültane veya ardıl çeviri yapılıyor.

Komşular sergisinde Türkiye’nin en ünlü çizgi roman kahramanı Abdülcanbaz’ın 1972 tarihli “Foncistan’a Seyahat” macerasının orijinal çizimleri ilk kez sergilenmesi nedeniyle 6 Mart 2014 Perşembe günü saat 18.30’da İstanbul Modern Sinema’da Türkiye karikatür tarihi üzerine kapsamlı araştırmalarıyla tanınan Turgut Çeviker ve usta karikatürist Tan Oral “Türkiye Karikatür Tarihinde Modernleşme Çizgileri” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecek.

27 Mart 2014 Perşembe saat 18.30’da Komşular sergisinin içinde yer alan Bir Metrekare’de sergi sanatçılarından Azerbaycan’ın güncel fotoğraf alanındaki ünlü ismi Rena Effendi, son dönem çalışmaları hakkında bilgi vererek sergi küratörleri ve izleyicilerle söyleşecek.

Türkiye ve çevresinden yolculuk hakkında ortaya konan en önemli eserlerden biri olan Evliya Çelebi’nin “Seyahatname”si, yorumlayan Devlet Opera ve Balesi’ne bağlı Modern Dans Topluluğu İstanbul, Komşular’ın sergi mekanına özel uyarladığı bölümleri 3 Nisan 2014 Perşembe saat 17.00 ve 19.00’da Bir Metrekare ve İstanbul Modern Süreli Sergiler Salonu’nda sunacak.

Komşular sergisi sanatçılarından Arnavutluk kökenli Adrian Paci, 5 Nisan 2014 Cumartesi saat 16.00’da Bir Metrekare’de İstanbul Modern’de sergilenen Piktori adlı yapıtı ve Galeri Manâ’da Cristiana Perella küratörlüğünde açılan sergideki çalışmaları başta olmak üzere kendi sanat pratiği hakkında bilgi verecek.

Komşular sergisine özel “Burun Bükücü” ve “Lektor”dan oluşan yeni bir yerleştirme yapan, Slavlar, Kafkasyalılar ve Orta Asyalılar arasındaki etkileşim alanlarını araştıran bir sanatçı grubu Slavs and Tatars,10 Nisan 2014 Perşembe saat 19.00’da İstanbul Modern Sinema’da Transliterasyon Dalgası başlıklı bir sunum- performans sunacak.

İstanbul Modern, Polonya ve Türkiye güncel sanat sahnesinin dinamikleri hakkında tartışmak üzere iki önemli küratör ve sanat yazarını 13. İstanbul Bienali küratörü Fulya Erdemci ile Zachęta National Gallery of Art’ın eski direktörü ve Polonya güncel sanatına yön veren küratör Anda Rottenberg’i Adam Mickiewicz Enstitüsü işbirliğiyle 16 Nisan 2014 Çarşamba saat 18.00’de İstanbul Modern Sinema’da bir araya getirecek.

Komşular sergisine özel hazırladığı “Hezeyan” adlı yeni videosuyla katılan CANAN, 17 Nisan 2014 Perşembe saat 18.30’da Bir Metrekare’de son dönem çalışmaları hakkında sergi küratörleri ve Art-ist Yayınları’ndan yeni çıkan kitabı üzerine kitap editörleriyle söyleşecek.

Taldans’tan Filiz Sızanlı, Komşular sergisinde yer alan ve her şeyin bir metrekareden ibaret bir sahnede gerçekleşmesi gereken Bir Metrekare projesi için özel tasarladığı “1m2/1dk” başlıklı performansını 24 Nisan 2014 Perşembe saat 18.30’da sunacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın