MD1927’de Aykut Köksal Sergisi: “Sessizlik ve Işık”

Aykut Köksal'ın "Sessizlik ve Işık" sergisi Ankara'da, Mimarlar Derneği 1927'de.

Aykut Köksal’ın, İstanbul’da Milli Reausürans Sanat Galerisi’nde sergilediği “Sessizlik ve Işık” dizisinden 19 fotoğraf, 14 Ocak-15 Şubat 2014 tarihleri arasında, Mimarlar Derneği 1927’de Ankara izleyicisiyle buluşacak. “Sessizlik ve Işık” bir konsept sergisi; Köksal, 2006’da gerçekleştirdiği bu projede, klasik Osmanlı mekânına yöneliyor ve bu mekânı anlamlandıran önemli öğelerden biri olan ışıkla sessizliği buluşturuyor. Bu buluşma, fotoğraf kağıdına siyah-beyazın soyutlamacı diliyle aktarılmış.

Aykut Köksal sergide, fotoğrafların yanı sıra, sanat tarihçisi Ernst Diez’in bir metnine de yer veriyor. Metin, Osmanlı mimarlığının önde gelen uzmanlarından biri olan Diez’in, 1946’da yayımlanan “Türk Sanatı” adlı kitabından alınmış. Osmanlı mimarlığının, ışığın etkisinin ayrımına varmış ender mimarlıklardan biri olduğunu belirten Diez şöyle diyor: “…Ayasofya’da tekâmülün yüksek bir basamağına varmış olan (…) bu mekân sanatı, hâkimiyetlerinin uygun bir ifadesi olarak Osmanlılar tarafından ele alınmış ve böylece aynı zamanda bütün İslam cami inşası da tekâmül safhasının son ve yeni bir basamağına yani mekân ışık yapısına ulaşmıştır. Her iki faktör yani mekân kompozisyonu ve aydınlatma Osmanlı mimarisi için, onların sanatının iki büyük problemi olarak kalıyor.”

Köksal, Osmanlı mekânına yönelirken, aslında mimarlığın zaman ötesi gerçekliğinin altını çiziyor. Nitekim serginin adı olan “Sessizlik ve Işık” da, çağımızın büyük mimarı Louis Kahn’ın, 12 Şubat 1969’da Zürih’te mimarlık üzerine verdiği bir konferansın başlığını tekrarlıyor. Köksal’ın kamerasını yönelttiği mekânlar arasında Üsküdar Atik Valide Külliyesi, Şehzade Camisi, Süleymaniye Külliyesi Râbi Medrese, Üsküdar Mihrimah Sultan Camisi, Kılıç Ali Paşa Camisi, Beşiktaş Sinan Paşa Camisi, Zâl Mahmut Paşa Camisi, Azapkapı Sokollu Camisi, Üsküdar Yeni Valide Camisi bulunuyor. Aykut Köksal serginin açılış günü “Ayasofya’dan Mihrimah’a Bir Işık Öyküsü” başlıklı bir konferans da verecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın