Sanat, Zanaat, İnovasyon Üçgeninde Endüstriyel Tasarım Paneli

İstanbul Tasarım Bienali Seminer Programı kapsamında, 2 Aralık Pazar günü saat 14:00'te ETMK tarafından "Sanat, Zanaat, İnovasyon Üçgeninde Endüstriyel Tasarım" konulu bir panel düzenlenecek.

Sanat, Zanaat, İnovasyon Üçgeninde Endüstriyel Tasarım
ETMK’nın İstanbul Tasarım Bienali çerçevesinde düzenleyeceği bu panelde Endüstriyel Tasarımın sanat, zanaat ve inovasyonla kesişimleri, birleşimleri ve farklılıkları irdelenecektir.

Günümüzde, endüstriyel tasarımcıların rolleri değişim göstermektedir. Geçmişin endüstriyel tasarım mesleği daha teknik algılanırken bugün, tüm dünyada olduğu gibi Türkiyede de pazarlama ağırlıklı bir bakış açısıyla kavramsal, yenilikçi ve geleceğe yönelik iddiası olan projeler için endüstriyel tasarımcılar daha çok tercih edilmeye başlamıştır.

Böyle bir durumda, buluş, teknoloji ve mühendislik ağında endüstriyel tasarım kendine nasıl bir yer edinmelidir? Dünya’da bu ilişkiler nasıl konumlanmaktadır?

Endüstriyel tasarımcılar bu değişen piyasa koşullarında kendilerine farklı alanlar da yaratmaya başlamıştır ve mesleğin sınırları genişlemektedir. Zanaat ve sanatla birleşen projelerde yer alan, kendi ürünlerini tasarlayıp üreterek farklı kulvarlarda da kendilerine yer açmaya çalışan tasarımcılar zanaatın ve sanatın neresinde konumlanmalıdır? Zanaatçı aynı zamanda tasarımcı mıdır ya da tasarımcı zanaatçı olabilir mi/ olmalı mıdır? Zanaat tasarımı ne kadar ve nasıl etkiler? Endüstriyel tasarımcı kendini bu kavramlara ne kadar yakın görür? Tasarım sanatla hangi durumlarda kesişir? Tasarım “sanat”, tasarımcı “sanatçı” olabilir mi? Genişleyen bu sınırlarda, Türkiye’deki tasarımcılar olarak bu üçgenin neresinde kalmalıyız? Türk tasarımcısı nasıl yetiştirilmelidir ki Türkiye ekonomisine katkıda bulunsun? Pazarda kendine bir yer bulabilsin? İstihdam edilebilsin? Bu üçgende ağır basan bir nokta olmalı mıdır?

Etiketler

Bir yanıt yazın