Kuzey Marmara Otoyolu’ndaki Yaban Hayatı Köprüsü Tamamlanıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre "Türkiye'nin ilk yaban hayatı köprüsü" tamamlanmak üzere.

18 Ağustos’ta bakanlığın sitesinden yapılan açılma şu şekilde:

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol gereği Kuzey Marmara Otoyolu’nda inşa edilen Türkiye’nin ilk yaban hayatı köprüsü tamamlanmak üzere. Köprünün tamamlanması ile Rumelifeneri Yaban Hayatı Geliştirme Sahasını ikiye bölen otoyoldan kaynaklanan habitat bölünmesinin önüne geçilecek.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı yaban hayatının bölünmesini önlemek ve biyolojik çeşitliliğe katkı sağlamak maksadıyla örnek bir köprüyü, daha önce Mersin’de hayata geçirmişti. Gülek Boğazı ile Akdeniz’i İç Anadolu’ya bağlayan otoyol üzerinde tesis edilen köprü, Karayolları Bölge Müdürlüğü ile yapılan iş birliği çerçevesinde Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından “Orman Ekosistem Köprüsü” olarak yeniden düzenlenmiş ve hayata geçirilmişti.


Köprü 44 Metre Genişlikte Olacak

Kuzey Marmara Otoyolu üzerinde inşa edilen ekolojik köprü ise yapılış maksadı anlamında Türkiye’nin ilk yaban hayatı köprüsü olma özelliğini taşıyor. Rumelifeneri Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nın otoyol tarafından ikiye bölünmesinden kaynaklanan olumsuzlukları engelleyecek olan bu köprü 44 metre genişlikte inşa ediliyor.

Köprünün Maliyeti Yaklaşık 12 Milyon Lira

22 metre genişliğinde 2 adet tüpten oluşan ve yaklaşık 12 milyon lira maliyetle inşa edilen ekolojik köprü sayesinde tel örgülerle yörede bulunan karaca, domuz, çakal, tilki gibi daha bir çok yaban hayvanı yönlendirilecek ve otoyolu karşıdan karşıya rahatlıkla geçebilmeleri sağlanacak.

Köprüde Bitkilendirme Çalışmaları Yapılarak Tabii Ortam Görüntüsü Verilecek

Hayata geçirilecek ekolojik köprü ile habitat bölünmesi sebebiyle yaban hayvanlarının beslenme, barınma, eş tutma ve üreme gibi problemlerinin ortadan kalkacağını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Ekolojik köprüde bitkilendirme çalışmaları yapılarak hem tabii ortam görüntüsü oluşturulacak hem de gürültü önlenecek” değerlendirmesinde bulundu.

Yaban Hayvanı Kaynaklı Trafik Kazalarının Önüne Geçilecek

Genetik kaynakların fakirleşmesine yol açan ve orman alanlarının parçalanmasına sebep olan yollara uygun üstgeçit, alt geçit gibi ekolojik yapıların inşa edilmesinin biyolojik çeşitliliğe katkı sağlayacağının altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bunun yanında yaban hayvanlarının yaşam alanlarından geçen yollar trafik kazalarını artırıyor, can ve mal kayıplarına sebep oluyor. Proje ile yaban hayvanlarının sebep olduğu trafik kazalarının da önüne geçilmiş olacak. Ekolojik köprü projelerini diğer otoyol projelerinde de uygulamayı planlanıyoruz” diye konuştu.

Fotoğraflar ve metin bakanlığın sitesinden alınmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın